Juupajoen Yrittäjät palkitsi vuoden 4H-yrittäjänä Tuomas Loposen – monipuolisuus tärkein valintaperuste

Tuomas Loponen pokkasi Juupajoen Yrittäjien antaman tunnustuksen paikalliselle 4H-yrittäjälle. Palkintoa olivat jakamassa Pokon Seppo Tolvanen, kunnanjohtaja Jyri Lammela, 4H:n toiminnanjohtaja Ulla Mäkinen, Juupajoen Yrittäjien puheenjohtaja Pertti Pasuri ja Pirkanmaan Yrittäjien toiminnanjohtaja Pasi Mäkinen. Kuva: Heli Rahkonen

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Juupajoen yrittäjäyhdistys palkitsi tiettävästi ensimmäisenä koko Pirkanmaalla, mahdollisesti jopa koko maassa, nuoren 4H-yrittäjän.

Palkinnon sai 18-vuotias Tuomas Loponen, jonka 4H-yritys Apu-Topu on toiminut vuodesta 2017.

– Tämä 4H-yrittäjä on erittäin monipuolinen. Lisäksi hän on rauhallinen, hänellä on hyvä asenne ja jo useamman vuoden kokemus yrittäjyydestä, Juupajoen Yrittäjien Pauli Kujala listasi palkintoperusteita.

Tuomas Loposen kerrotaan myös ansiokkaasti laajentaneen toimialaansa marjojenkeruusta ja pihanhoidosta maalaukseen, asiakaspalveluun, pienrakentamiseen sekä erilaisiin rakennus- ja kunnossapitotöihin.

Palkintoraatiin kuuluivat Kujalan lisäksi Lauri Sahra ja Matti Mäkelä Juupajoen Yrittäjistä, kunnanjohtaja Jyri Lammela sekä 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Ulla Mäkinen.

Lisäksi koulukeskuksella järjestetyssä nuorten yrittäjäjuhlassa palkittiin kaksi 4H-yrittäjää innovaatiopalkinnoilla juupajokelaisittain uudenlaisesta yritysideasta.

– Innovaatiopalkinnon saajilla on erittäin hyvä liikeidea ja sen toteutus. Lisäksi he kannustavat myös muita nuoria yrittämään, Kujala sanoi.

Innovaatiopalkinnot ojennettiin Viljo Soikalle ja Jaakko Kopralle.

Vasta 13-vuotiaan Viljo Soikan VS-palvelut on aloittanut tänä vuonna, mutta palkintoraadin mukaan Soikka tekee liikunnanohjausta kiitettävällä tavalla.

Jaakko Kopran yritys Jfix pesee, pinnoittaa ja kiillottaa autoja.

Tuomas Loposen (vas.) saaman 4H-yrittäjäpalkinnon lisäksi annettiin innovaatiopalkinnot hyvästä liikeideasta Jaakko Kopralle ja Viljo Soikalle. Kuva: Heli Rahkonen

Juupajoella ennätysmäärä 4H-yrityksiä

Juupajoen 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Ulla Mäkinen kertoi juhlassa, että Juupajoella toimii tänä vuonna jopa 20 4H-yritystä. Viime vuosiin verrattuna kasvua on puolet. Mäkisen mukaan Juupajoella on eniten 4H-yrityksiä väkilukuun suhteutettuna Pirkanmaalla.

– Toimialoja on paljon, ja kaikille on riittänyt töitä. Pihan- ja metsänhoidossa töitä olisi enemmän kuin nämä nuoret yrittäjät ehtivät tehdä, Mäkinen sanoi.

Juupajoen Yrittäjien puheenjohtaja Pertti Pasuri kertoi, että nuoret ovat olleet erityisesti tänä juhlavuonna Yrittäjien sydämellä.

– Heissä on meidän tulevaisuutemme.

Keväällä Yrittäjät järjesti yhteistyössä 4H:n kanssa yritysrallin, jossa nuoret saivat mahdollisuuden tutustua paikallisiin yrityksiin. Kunnan uusiin nuorisotiloihin Yrittäjät lahjoitti taannoin uuden sohvan.

Rehtori Lea Nurminen kiitti yhteistyöstä Juupajoen Yrittäjien ja 4H:n kanssa.

– Kiitos, että tulitte koululle ja oppilaat pääsivät mukaan tähän juhlaan. Yhteistyö Juupajoen Yrittäjien ja 4H:n kanssa on voimavara koko Juupajoen perusopetukselle.

Tuomas Loposta (vas.) onnitteleva Pauli Kujala kertoi nuorille, kuinka hän on aloittanut ensin 4H-yrittäjänä ja jatkanut siitä varsinaiseksi yrittäjäksi, joka työllistää nyt itse myös nuoria. Kuva: Heli Rahkonen

Yrittäjyyden arvostus nousussa

Tervehdyksensä juhlaan toivat myös Pirkanmaan Yrittäjien toiminnanjohtaja Pasi Mäkinen sekä Seppo Tolvanen Pokosta, joka kertoi muun muassa nuorille toimijoille suunnatusta MiniLeader-tuesta.

Pasi Mäkinen sanoi paikalla olleille nuorille, että heistä suurimmasta osasta tulee yrittäjiä.

– Yrittäjyyden arvostus nousee koko ajan. Yksinyrittäjien määrä on kasvanut tosi paljon. Heitä on tällä hetkellä ehkä vähän vähemmän kuin Turussa on asukkaita.

Huolta Pasi Mäkinen sen sijaan kantaa työnantajayrityksistä.

– Niiden määrä ei ole kasvanut.

Pasi Mäkinen sanoi olevansa vaikuttunut 4H-yhdistyksen tekemästä työstä.

– Se on harrastus, joka kasvattaa sosiaalisia taitoja ja oman elämän hallintaa ja vastuunkantoa. Tällaiset valmiudet ovat todella tärkeitä työelämässä.

Pasi Mäkinen näkee tärkeänä myös sisäisen yrittäjyyden eli oman aktiivisuuden ja innokkuuden tarttua toimeen.

Myös Ulla Mäkinen sivusi tätä puheenvuorossaan.

– Ei ole olemassa yhtä yrittäjätyyppiä, vaan jokaisella on mahdollisuus ryhtyä yrittäjäksi. Kaikkein tärkeintä on tehdä omat ideat todeksi. 4H-yrityksessä voi opetella yrittäjyyttä ohjatusti omassa tahdissa. Tekemällä ja kokeilemalla oppii, Ulla Mäkinen painotti.

Jaakko Kopra vastaanottamassa innovaatiopalkintoa. Palkintoa ovat jakamassa Pauli Kujala, Seppo Tolvanen, Jyri Lammela, Ulla Mäkinen ja Pertti Pasuri. Kuva: Heli Rahkonen
Viljo Soikka on vasta 13-vuotias 4H-yrittäjä, joka tekee liikunnanohjausta. Hänelle myönnettiin innovaatiopalkinto hyvästä liikeideasta. Soikan palkinnosta iloitsevat myös Pauli Kujala, Seppo Tolvanen ja Jyri Lammela. Kuva: Heli Rahkonen

Muokattu 9.9.2021 klo 12.50: Täsmennetty, että Juupajoella on Pirkanmaan kunnista eniten 4H-yrittäjiä väkilukuun suhteutettuna.

Leave a Comment