Matti Haikka tietää 13 vuoden kokemuksella, että menestyvää bisnestä voi tehdä myös etätyönä

Lääkärintakit kuuluvat Alfa Wearin perustuotteisiin. Matti Haikka sovittaa puolipitkillä hihoilla varustettua mallia. Kuva: Juha Jäntti

Orivesiläisen Matti Haikan Alfa Wear oy on yhden miehen yritys, joka toimii tekstiilialalla. Haikka johtaa kotitoimistostaan käsin tuotanto- ja toimitusketjuja, joissa on osallisina suuri joukko yrityksiä Baltian maissa ja Kaukoidässä.

– Olen tehnyt etätyötä kotoani käsin 13 vuoden ajan, yritykseni perustamisesta lähtien. Tämä onnistuu, koska loin aiemmin palkkatyösuhteissani yhteydet suureen joukkoon tekstiilialan toimijoita. Olen kiertänyt esimerkiksi Baltiassa 150 alan yritystä.

– Venäjällä tapasin erään miehen 30 vuotta sitten. Olemme tavanneet sen jälkeen harvoin, mutta yhteistyömme toimii Ukrainassa ja on vankalla pohjalla, Haikka kuvaa erästä yrityksensä toiminnan perustekijää.

Vuonna 2008 perustettu Alfa Wear suunnittelee, markkinoi ja valmistuttaa kevyitä työvaatteita, liinavaatteita ja erilaisia tekstiilejä. Suurimpia asiakkaita ovat terveydenhuollon yksiköt, suuret sairaalapesulat, elintarviketeollisuus ja Puolustusvoimien Talousvarikko.

– Julkiset hankinnat ovat yritykseni vahvuus. Pystyn toimimaan yhdessä yhteistyökumppaneideni kanssa hyvin kilpailukykyisesti.

Kannattavan toiminnan ydin on siinä, että Haikka hoitaa tilauksiin, tuotantoon ja toimituksiin liittyvät tehtävät itse. Kustannusrakenne on kevyempi kuin suuremmissa alan yrityksissä, joissa eri tehtäville on omat tekijänsä.

Tuotantoa Baltiassa ja Kaukoidässä

Haikka on työskennellyt tekstiilialalla 43 vuotta, ja alan toimijat ovat tulleet tutuiksi. Hän hankkii kankaat pääasiassa EU-maista. Tuotteet valmistetaan suurimmalta osin Baltiassa. Kangastoimittajia ja valmistusta on myös Kaukoidässä.

– Suomesta ei saa enää työvaatekankaita, tosin paikallinen Orneule on kohdallamme hyvä poikkeus. Kankaiden valmistus on viety jo vuosikymmeniä sitten edullisempien tuotantokustannusten maihin.

Haikka on osakkaana latvialaisessa yrityksessä, joka toimii yhtenä pääasiallisista lopputuotteiden valmistajista, ja se on myös logistiikkakeskus. Yrityksellä on myös omia alihankkijoita Latvian lisäksi esimerkiksi Ukrainassa. Uusien asujen tuotesuunnittelu tehdään Latvian Riikassa.

Baltian ja muun EU-alueen kumppanit pystyvät kustannustasoon, joka on riittävän edullinen useimpien tilausten kohdalla. Todella suurissa tilauksissa tarvitaan kapasiteettia ja hintatasoa, johon vain Kaukoidässä toimivat kumppanit pystyvät.

– Perustilaus voi olla vaikkapa 500 lääkärintakkia, eli pari lavallista tavaraa. Latvian tehdas alihankkijoineen toimittaa tällaiset erät yleensä 3-4 viikossa, jos kankaat ovat valmiiksi varastossa.

– Suuret julkisten tahojen hankintaerät voidaan valmistaa kauempanakin, koska aikataulu ei ole näissä kaupoissa yhtä tiukka. Julkisen hankinnan prosessi kestää tarjouksesta toimituksiin helposti yli puoli vuotta.

Matti Haikalla on asiakaskierroksillaan mukana matkalaukullinen tuotenäytteitä. Tarjonnasta löytyy esimerkiksi liinavaatteita ja laaja valikoima kevyitä työvaatteita. Kuva: Juha Jäntti

Virtaviivaisesti ovelta ovelle

Kun Haikan hankintaverkosto on laajentunut ulkomailla, ydintavoitteena on ollut kustannustehokkuus. Myynti on pelkästään bisnes to bisnes -tyyppistä, eikä Alfa Wearilla ole vähittäismyyntiä tai omia varastoja. Yhden miehen aika ja energia eivät riittäisi sellaisiin.

– Toiminta-ajatukseni on virtaviivainen toiminta ovelta ovelle. Moni kilpailija teettää tuotteet alihankintana omaan varastoon, ja tämä teettää työtä. Me ostamme materiaalit suoraan Latvian tehtaalle, josta valmiit tuotteet lähtevät aikanaan suoraan asiakkaalle.

Äskettäisessä suuremman luokan tilauksessa iso määrä trikoota lähti Shanghaista ommeltavaksi Bangladeshiin.

Vahva verkottuminen on tärkeää koko tuotanto- ja toimitusketjun hallinnassa. Logistiikasta on oltava selkeä kuva.

– Kaikki perustyökalut ovat olemassa. Puhelin, sähköposti, digikuvat ja excel-taulukot ovat ne tärkeimmät.

Alfa Wearin liikevaihto oli viime vuonna yli 1,5 miljoonaa euroa. Liiketoiminta on vahvasti voitollista ja se etenee kasvu-uralla.

– Koronan tultua saimme viime vuonna hyvin kauppaa kangasmaskeilla, ja teimmekin kolmessa kuukaudessa melkein 400 000 maskia. Tämä oli mahdollista vanhojen kontaktien avulla. Hyviä suhteita toimittajiin kannattaa vaalia.

Tuli tuhosi pihapiiristä melontakeskusrakennuksen viime joulun alla. Matti Haikka tekee nyt uutta rakennusta, jonka yläkertaan tulevat hänen työtilansa. Kuva: Juha Jäntti

Etätyö vaatii tiukkaa itsevalvontaa

Haikka tietää, että etätyöskentely ja -johtaminen vaativat määrätietoisuutta. Kukin asia on tehtävä ajallaan.

Itsenäisyyden tuntu voi olla petollinenkin, on helppoa erehtyä ottamaan hiukan kevyemmin. Etätyöläinen tarvitsee tiukkaa itsevalvontaa, jotta hän on tehokas ja tekee työt hyvin.

– Sosiaalinen puoli voi olla joillekin haaste. Yksin toimiessa on hyvä, jos on sinut itsensä kanssa. Covid-pandemia on nopeasti lisännyt kaikkialla etätyötä ja -opiskelua, mutta parhaatkaan Teams- tai muut etäpalaverit eivät täysin korvaa aitoja henkilösuhteita ja asiakaskontakteja.

– Minulle tämä sopii erinomaisesti. Kun on hiljaista, voin ottaa etäisyyttä bisnekseen ja vaikka kuntoilla päiväsaikaankin. Toki vähän jo polttelee päästä pitkästä aikaa tapaamaan asiakkaita ja yhteistyökumppaneita henkilökohtaisesti.

Viime joulualus oli Haikalle järkyttävä painajainen. Tuli tuhosi vuonna 2008 itse tehdyn piharakennuksen, joka toimi hänen vaimonsa Päivi Haikan melontakeskuksen tukikohtana. Onneksi hyvä vakuutus korvasi aineelliset vahingot, ja nyt tekeillä on uusi monitoimirakennus.

– Siihen tulee autotalli, melontakeskus, saunaosasto ja yläkertaan 80 neliötä tilaa omalle toimistolleni. Rakentelen pääasiassa itse, joten vapaa-ajan ongelmia ei ole kovin pian odotettavissa.

Yritys toimii Haikan mukaan kohtalaisen kevyellä työpanoksella. Kun hänellä on ikää 68 vuotta, mielessä siintelee eläkkeellekin siirtyminen. Toisaalta vierivä kivi ei sammaloidu.

– Jos jatkaja löytyisi, olisi hyvä siirtää tämä jo seuraavalle vastuunkantajalle. Ala on hyvin spesiaali, mutta kun oma motivaatio on kohdallaan, kaikkeen kyllä oppii.

Leave a Comment