Otsalampuille ja kompasseille oli käyttöä Napapiiri-Jukolassa

Venlojen viestissä juosseet Tiina Uotila, Niina Järvensivu ja Silja Järvensivu kisatunnelmissa Oriveden Ponnistuksen seurateltalla Napapiiri-Jukolassa Rovaniemellä. Kuva: Terhi Uotila

Oriveden Ponnistuksella oli viikonloppuna Rovaniemellä järjestetyssä Napapiiri-Jukolassa kaksi joukkuetta sekä Venlojen että Jukolan viestissä.

Kaikilla joukkueilla sijoitukset olivat selvästi aiempia vuosia paremmat.

– Ei se huonosti mennyt. Suuria pummauksia ei tullut. Sijoituksiin toki vaikuttaa sekin, että koronan takia kovimpia ulkomaisia joukkueita puuttui kilpailusta, sanoo Oriveden Ponnistuksen suunnistusjaoston puheenjohtaja Antti Uotila.

Venlojen viestissä ykkösjoukkue tuli maaliin sijalla 132. Joukkueessa suunnistivat Silja Järvensivu, Taina Uotila, Tiina Väre ja Tiina Uotila.

Kakkosjoukkueen sijoitus oli 382. Siinä suunnistivat Anna Kopra, Arja Pajunen, Niina Järvensivu ja suunnistajapankista täydennykseksi saatu Marja Valtonen.

Jukolan viestiä OrPon ykkösjoukkueessa veivät Teemu Lemmetty, Tero Kopra, Oula Järvensivu, Riku Kopra, Antti Uotila, Jani Jauhiainen ja Jukka Jarva. Joukkueen sijoitus oli 257.

Kakkosjoukkueessa suunnistivat Janne Kallio, Jarmo Kallio, Anna Kopra, Eero Sompi, Heikki Lepistö, Matti Pusa ja suunnistajapankista joukkuetta täydentänyt Tuomas Valmari. Sijoitus kakkosjoukkueella oli 722.

Sekä Jukolan että Venlojen viestien voitot menivät Ruotsiin. Venlojen viestiin oli ilmoittautunut 998 joukkuetta ja Jukolaan 1216 joukkuetta.

Enemmän yöosuuksia, vähemmän itikoita

Napapiiri-Jukola siirtyi ensin vuodella: kesältä 2020 kesäkuuhun 2021. Koronatilanteen takia se siirrettiin vielä kesäkuulta elokuulle.

– Ei ajankohta oleellisesti vaikuttanut, mitä nyt yöosuuksia tuli enemmän kuin normi-Jukolassa. Eipähän ollut itikoita niin kuin olisi ollut kesäkuussa, Antti Uotila tuumii.

– Otsalamput olivat nyt käytössä useammalla juoksijalla, mutta ne ovat nykyään tehokkaita ja varmatoimisia.

Pimeys luo silti omat haasteensa suunnistamiseen.

– Kun ei näe, ei voi niin hyvin havainnoida, missä kulkee. Yösuunnistuksessa kompassin merkitys korostuu. Sitä pyörähtää helposti ympäri, jos ei ole tarkkana.

Muuten Antti Uotila kuvailee suunnistamisen olleen yllättävän tavanomaista.

– Yleensäkin on aina muutama vaikea paikka, joissa tulee helposti pummeja. Niin nytkin. Näissä huiputkin pörräilivät.

Soita Antti Uotila sanoo ollen reitillä paljon, mutta pääsääntöisesti ne olivat niin kovia, etteivät upottaneet.

– Ainakaan minulla itselläni ei ollut soiden kanssa ongelmia, hän kertoo.

Leave a Comment