Omenasato jalostuu herkkumehuksi Länkipohjassa – Heikki Rosti toi asemalle 300 kiloa omenoita ja palasi kotiin mehupussien kanssa

Mehusasema, Länkipohja
Matti Nieminen ja Pekka Laurila valvovat mehustusprosessia. Kuva: Leena Lähdesmäki

Jo toista vuotta toimiva Länkipohjan mehuasema pelastaa runsaan omenasadon kanssa painiskelevat. Vaikka omenat jäivät tänä vuonna kuivuuden takia pieniksi, lukua riittää.

– Appiukollani on yksi todella vanha omenapuu, joka yksistään tuottaa yli sata kiloa omenia. Lisäksi on muutama pienempi puu, kertoo jämsäläinen Heikki Rosti.

Heikki Rostin tuomat liki kolmesataa kiloa omenia jalostuvat pastöroiduksi tuoremehuksi LC Längelmäen talkoovoimin toimivalla asemalla.

– Aikaisemmin jouduimme viemään omenat mehustettaviksi Ruovedelle saakka, kun Jämsästä mehuasema loppui. Pitkä matka esti monia viemästä satoa sinne mutta nyt tämä on lähellä. Ainoa vain, että saisi olla auki pitempään, Heikki Rosti pohtii.

– Mehusaalis jaetaan suvun kesken. Pidimme poimimisessakin sellaiset mukavat maalaistalkoot. Viisi henkilöä oli keräämässä ja viitisen tunti meni, kun välillä syötiin ja kahviteltiin.

Mehuasema, Länkipohja
Jämsäläisen Heikki Rostin peräkärry täyttyi mehustukseen tulevista omenista. Appiukon vanha omenapuu tuotti tänäkin vuonna hyvän sadon. Kuva: Leena Lähdesmäki

Pussi on testattu Matin painovoimalla

Pastöroitu tuoremehu säilyy hyvinkin vuoden vakuumihanapakkauksissa, joita on helppo säilyttää vaikka kellarissa tai muussa viileässä paikassa.

– Pussi kestää kyllä, olen sen testannut. Seisoin täyden pussin päällä, naureskelee Mehu-Matiksikin nimetty Matti Nieminen.

– Kellari on hyvä paikkaa mehun säilyttämiselle. Tosin hiirien pääsy mehupussien lähelle kannattaa estää. Ne nakertavat kyllä tuoksun houkuttelemina pussit rikki.

Mehuasema, Länkipohja
Omenat kulkevat liukuhihnaa pitkin kohti puristusta.  Pekka Laurila tarkkailee liukuhihnan kulkua. Kuva: Leena Lähdesmäki

Avoinna syyskuun loppuun asti

Matti Nieminen on yksi Länkipohjan mehuaseman kantavista voimista ja osallistunut aseman suunnitteluun ja toiminnan käynnistämiseen alusta asti.

Ensimmäisen toimintavuoden kokemuksista on otettu oppia.

– Tänä vuonna olemme suunnitelleet, että mehuasema pidettäisiin auki syyskuun loppuun, jos tarvetta on. Olemme saaneet myönteistä palautetta ja talkooväkeäkin on riittänyt. LC Längelmäkihän jakaa tuoton stipendeinä ja avustuksina.

Tänä syksynä viimeistellään vielä aseman ulkonäköä lautavuorauksella ja rakentamalla terassi, jolle omenat on hyvä jättää odottamaan mehustuslinjalle pääsyä.

Mehuasema, Länkipohja
Matti Nieminen puristaa omenamurskasta terveellistä ja vitamiinipitoista lähimehua. Kuva: Leena Lähdesmäki
mehuasema, Länkipohja
Mehu laitetaan vielä pastörointilaitteeseen, josta kuuma mehu lasketaan kolmen litran vakuumipusseihin. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment