”Rosterinen Mehumaija on porissut viime viikon ja tulos on 94 pulloa mehua” – saman puuhan parissa herukoiden kanssa ovat lähiaikoina olleet monet muutkin

Punaherukka

Oriveden Sanomien nettikyselyyn vastanneista moni kehui, että parasta mehua tulee, kun punaherukan kanssa yhdistetään vadelmaa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Herukat hyödynnetään mehuiksi, hyytelöiksi ja hilloiksi tai pakastetaan sellaisenaan puuron päälle tai smoothieihin laitattaviksi.

Näin kertoivat Oriveden Sanomien nettikyselyyn vastanneet, kun heiltä tiedusteltiin, mehustavatko he herukkasadon.

Vastaajista kuitenkin peräti 94 prosenttia kertoi tekevänsä herukoista mehua. Vain muutama vastaaja kertoi säilövänsä marjat pelkästään jollain muulla tavalla tai vastaajalla ei ollut laisinkaan mahdollisuutta tehdä mehua.

– Ei mehua. Marjat marjoina syöntiin, yksi vastaajista kertoo.

– Herukat menee kokonaisina pakkaseen. Ja sieltä ne käytetään smoothieihin ja puuron päälle, kirjoittaa toinen.

– Mustaherukoita tulee vain vähän. Ne syömme sellaisenaan.

Kokonaisten marjojen säilömisen kannalla oli myös vastaaja, jonka kotitaloudessa mehua ei kulu kovinkaan paljon.

– Emme juurikaan juo mehua, joten herukat päätyvät pakastimeen kokonaisina ja käytetään talven mittaan muun muassa smoothien ja kiisselin raaka-aineina.

Vadelma ja punaherukka ne yhteen sopii

Herukoiden lisäksi mehuksi muuttuvat myös monet muut marjat ja erilaisia sekoituksia oli kokeiltu runsaasti. Erityisesti vastauksissa nousi esiin vadelma, jonka kerrottiin sopivan todella hyvin kaveriksi punaherukalle.

Erään vastaajan mukaan parasta mehua tulee, kun siihen laittaa punaherukoita, vadelmia ja kirsikoita, toisen mielestä hyvä sekoitus tulee jo pelkästään punaherukoista ja vadelmista.

– Mehumaijaan punaherukoita ja joukkoon vähän vadelmia on muuten hyvää!! Säilön myös kokonaisia pakastimeen, kakun päällä ja kiisselissä talvella maistuu, kertoo eräs vastaajista.

– Punaisista viinimarjoista ja vadelmista teen mehua, myös mustaherukasta sen verran, että saa pakkasilla kuumaa juotavaa, kirjoittaa toinen.

– Ilman muuta mehustetaan, mustat kaikki ja osa punaisista, joihin vadelmaa sekaan. Punaisia marjoja liikenee aina niillekin, jotka tarvitsee. Omenoista puristetaan myös mehua omalla puristimella, todetaan yhdessä vastauksessa.

Kannatusta punaherukan kaveriksi saa myös mansikka.

– Punaherukkamehua mansikoilla terästettynä ja pelkkää mustaherukkamehua sekä karviaismehua myös mansikoilla terästettynä.

– Teen mehua musta-, viher-, punaherukoista sekä yksinään että sekamehuina. Saatan laittaa mukaan myös mansikkaa, vadelmaa tai mustikkaa tai sitten niitä kaikkia, todetaan yhdessä vastauksessa.

Kesä pitää saada pulloihin ja purkkeihin

Yksi vastaajista toteaa, että mehujen teko kuuluu jokaiseen syksyyn.

Punaherukka, mustaherukka, vadelma ja karviainen ovat tuottaneet hänelle satoa niin paljon, että hän on saanut komean rivistön pulloja talven varalle.

– Rosterinen Mehumaija on porissut viime viikon ja tulos on 94 pulloa mehuja itselle ja jälkikasvulle! Pulloista suurin osa kolme varttisia, hän kertoo.

Eikä siinä kaikki, marjoista on valmistettu paljon muutakin!

– Hyytelöitä ja hilloja myös on tehtynä. Harmillista vaan on, kun kellari ei ole riittävän kylmä säilytykseen tähän aikaan vuodesta. Toinen jääkaapeista onkin valjastettu omille luomutuotteille. Totta kai kesä pitää saada pulloihin ja purkkeihin, hän toteaa.

Moni vastaajista kertoo tekevänsä herukoista sekamehua, suosituin yhdistelmä ovat punaherukat ja mustaherukat. Sekamehut saavat muutoinkin kannatusta, mutta sellaisenaan pulloihin päätyy mustaherukkamehua.

– Sekamehuja; viinimarjoja, karviaista, vadelmaa, mansikkaa, myöhemmin omenaa ja mustamarja-aroniaa, kirjoittaa yksi vastaajista.

– Mustaherukkamehua pakasteeseen talven varalle ja myös marjoina, kuuluu yksi vastauksista.

Mehumaija liedelle myös talvella

Sellaisenaan marjoina moni muukin kertoi herukoita säilövänsä, vaikka mehuakin niistä tehtiin.

– Mehustamisen lisäksi pakastan kaikenvärisiä herukoita. Ovat erittäin herkullisia smoothie-aineksia pakastettuina. Sopivia myös piirakoihin ja muuhun leivontaan.

– Valko-, viher-, puna- ja mustaherukat säilön myös marjoina. Niitä syödään pitkin talvea rahkan kanssa, toteaa yksi.

Kaikkea mehustamista ei myöskään tehdä syksyllä, sillä mehumaijan porisemisesta on mukava nauttia myös talvella.

– Mehustan osan mustaa ja punaista viinimarjamehua. Osan jätän pakkaseen ja talvella kylminä päivinä mehustan ja nautin mehumaijan lämmöstä.

Nettikyselyyn vastasi 34 henkilöä. Vastaukset on poimittu perjantaina 20.8.2021 kello 14.10.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?