Karanteenin lyhentämistä testauksella ei tällä hetkellä suositella Pirkanmaalla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden ohjeen mukaan koronakaranteenin kestoaika muilla kuin sairaalapotilailla ja hoivakotien asukkailla lyheni kymmeneen vuorokauteen 2.8.2021 alkaen. Aiemmin karanteenin kesto on ollut 14 päivää.

Uusi ohje ei koske tätä aiemmin aloitettujen karanteenien kestoa.

Karanteenin voi myös purkaa, jos altistuneesta aikaisintaan kuusi vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Negatiivisen testituloksen perusteella kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tehdä päätöksen karanteenin lopettamisesta.

THL ohjeistaa, että sairaanhoitopiirit ja kunnat harkitsevat itsenäisesti resurssiensa puitteissa, miten laajasti ne ottavat käyttöön karanteenin aikana, altistumisesta aikaisintaan kuuden vuorokauden kohdalla tehtävän testin.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittelee, että sen alueella karanteenissa olevat oireettomat jättäisivät mahdollisuuden karanteenin lyhentämisestä testauksen avulla hyödyntämättä.

– Pirkanmaalla koronatestaus on ruuhkautunut. Välttääksemme suuremmat viiveet näytteenottoon pääsyssä suosittelemme tällä hetkellä, että karanteenissa olevat oireettomat eivät hakeutuisi testiin karanteeniaikaa lyhentääkseen, sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan.

– Mikäli karanteenin aikana tulee oireita, testiin pitää hakeutua. Joudumme nyt keskittämään testaamisen ensisijaisesti oireisille potilaille, tiedotteessa myös muistutetaan.

Vaikka karanteeniaika lyhenee kymmeneen päivään, altistuneen tulee seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos oireita ilmaantuu, tulee testiin mennä välittömästi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?