Orivedeltä ja Juupajoelta ei edelleenkään sinilevähavaintoja – etenkin Etelä-Suomessa sinilevä on lisääntynyt

Pirkanmaalla on tehty juhannusviikolla useita sinilevähavaintoja. Orivedeltä ei ole kirjattu leväesiintymiä. Kuva: Juha Jäntti

Loppukesälle tyypillisesti sinilevähavainnot ovat lisääntyneet sekä järvillä että merialueilla. Sinilevää on havaittu runsaasti tai erittäin runsaasti monissa Suomen järvivesissä, painottuen maan eteläosien reheviin järviin ja lahtiin. Määrä on keskimääräistä enemmän Suomessa.

Orivedeltä ja Juupajoelta ei ole Järvi-meriwikin leväseurannan mukaan edelleenkään sinilevähavaintoja. Mittauspisteitä on seudulla kaksi, ja ne sijaitsevat Orivedellä.

Sinilevän pintakukinnoista voi vapautua pigmenttiä, joka saattaa värjätä rantoja ja vettä turkoosinsinisiksi. Terveyshaittoja voi tulla useista erilaisista yhdisteistä, jota sinilevä tuottaa. THL suositteleekin suhtautumaan sinilevää sisältävään veteen aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa. Etenkin pienet lapset ja lemmikit on syytä pitää poissa sinilevää sisältävän veden lähettyviltä. Löyly-, pesu- tai kasteluvetenä ei saa käyttää vettä, joka sisältää sinilevää.

Vähäisen määrän sinilevää tunnistaa siitä, että vedessä näkyy vihreitä tai kellertäviä hiukkasia. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?