Lukijalta: Miksi haavat pitäisi tappaa?

P. Linkola rengastamassa palokärkiä haavan kolosta, kuva vuodelta 1967. Kuva: Sauli Sarkanen

Surullista. Todella kauhuissani luin Oriveden Sanomien juttua haapojen kaulaamisesta (14.7.) Miksi kummassa metsänomistajien ajattelu on näin jälkeenjäänyttä? Toivottavasti ei kaikkien. Meilläkin on vuosia tolkutettu luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä ja lisäämistä.

Haapa on suomalaisen luonnon ”jalopuu” ja kymmenien eläinlajien elämän ehto. Etenkin kuvissa näkyvät läpimitaltaan 50-60 senttiä olevat puut tulisi ehdottomasti säästää ja antaa edelleen kasvaa. Ei pidä tuijotella pelkkiä euroja ja ajatella, että haapa vie kasvutilaa muilta puilta.

Haavan kaulaamisella tuhotaan samalla lukuisten lajien elinmahdollisuudet kuten liito-oravan, tikkojen ja lukuisten haavasta riippuvaisten hyönteislajien.
Vanhanaikaista ajattelua, haapa kuuluu suomalaiseen metsäluontoon.

Sauli Sarkanen
kirjailija, ornitologi
Eräjärvi

Leave a Comment