50 vuotta sitten: ”MISTÄ PÄÄSEE SIITAMAAN?” – PULMALLINEN TIENVIITTAONGELMA sekä Timo Musturin taidenäyttely Kievarissa

Lomalaisten ja muiden turistien autojen edestakainen sohlaaminen uudella Siitaman–Jokijärven tiellä on tuttu, mutta muille automiehille harmillinen näky: tuumitaan ja intataan, että mahtaisiko tuo tie viedä valtatieltä Siitamaan. Onhan sitten saman, miltei valmiin valtaväylän varressa muitakin ”lupaavia” liittymiä. Ja niin jatkuu arvuuttelu, – kun karttakaan ei sano vielä mitään tästä kaunismaisemaisesta siitamanperäläisten uudesta henkireiästä.

Pitkän porun jälkeen puhkaistiin Siitaman asema-alueen luoteiskolkasta tie hyvää vauhtia valmistuvalle Oriveden–Tampereen valtatielle. Rakennuttaja oli metsähallinnon Keski-Hämeen hoitoalue, ja työn tekijä Tapio. Tyypiltään alimman luokan metsäautotien rakentamista tuki Oriveden kunta tukevasti tapansa mukaan: hanke oli hyvä ja kannatettava. Tien pituus on likimain 3 km. Kaidanlainen on ajorata vielä, mutta liikenne sujuu, ja tämähän on pääasia. Ohituspaikoissa voi ohittaa, muuallakin, kun varoo. Tie Siitamasta lyheni rintamaille rutosti.

Nyt on vain niin, että kun tie ei ole valmis, ei TVL voi asettaa tienviittoja, eikä myöskään metsähallinto, kun viittojen asettaminen ei – joitakin väistöpaikkaviittoja lukuunottamatta – kuulu sille! Kenelle? ihmetelläänkin nyt Siitamassa. Silloin tällöin on sitten valtatien haarassa ollut pahvilappu viittomassa Siitamaan. TVL:n murskeautot kyllä tuntevat tien. Ennen kuin mitään viittaa saa asentaa julkisen tien varteen, on edessä pitkä paperisota. – Vaan, jos joku muu nuijiikin tuikitarpeellisen viitanpaalun salaa Siitamantienhaaraan, mitä tapahtuu?

Timo Musturi.

TIMO MUSTURIN TAIDENÄYTTELY KIEVARISSA 10.7. – 2.8.-71

Timo Musturi on 21-vuotias taideopiskelija Juupajoelta. Hän on opiskellut Kankaanpään Taidekoulussa vuosin -68–71. Hänen teoksiaan on ollut nähtävissä Kankaanpäässä, Juupajoella ja Orivedellä jo aikaisemminkin.

Taiteilija Musturin akvarellit edustavat spontaania ilmaisutapaa suuntautuen voimakkaasti ekspressionismiin. Näyttelyssä on mukana 5 akvarelli- ja 10 öljyvärityötä. Öljymaalaukset ovat puhtaasti abstrakteja (lukuunottamatta kahta asetelmaa), ja edustavat kankaanpääläiseen tapaan konkreettista ilmaisua.

”Taiteeseen suhtaudun jonkin verran konservatiivisesti; en hyväksy kaikkia nykytaiteen ilmiöitä, varsinkaan pornografiaa, jo esiintyy jo kuvataiteessakin”, kertoo taiteilija Musturi. ”Pidän siitä, että taide on osallistuvaa ja ottaa kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin. Taiteenhan pitää myös mielestäni vaikuttaa. Toivoisin myös, että Suomessa alettaisiin arvostamaan yhä enemmän grafiikkaa ja akvarellitaidetta. Nythän näyttelyt koostuvat melkein poikkeuksetta öljymaalauksista”, toteaa taiteilija Musturi lopuksi.

Jutut on julkaistu Oriveden Sanomissa 15.7.1971. Ne julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin ne ovat 50 vuotta sitten lehdessä olleet.

Leave a Comment