Anneli ja Markku Lehtimaan puutarhassa on isoäidin aikaisia perennoja – ihastuttava piha on Oriveden ainoa Avointen puutarhojen kohde

Anneli ja Markku Lehtimaa
Anneli Lehtimaa nauttii oman puutarhansa ja kasvihuoneensa hoidosta. Hänen tekemäänsä keramikkaa löytyy myös paljon puutarhasta. Kuvassa Annelin vieressä näkyy hänen ensimmäinen keramiikkatyönsä. Kuva: Mirkka Tuominen

Koristeomenapuu koreilee tarhapionin punaisten kukkien kanssa Anneli ja Markku Lehtimaan puutarhan ensimmäisinä nähtävyyksinä. Kurjenmiekat seisovat kauniin sinivalkoisina.

– Kaikki kukkii aikaisin, kun on ollut niin lämmintä, Anneli toteaa.

Puutarhan etualalla on lisäksi myös kuusamaa ja riippahernepensas. Keltaisten päivänliljojen kukkimisen jälkeen alta nousee orvokkeja ja samettiruusuja. Kosteus ja lämpö on auttanut esimerkiksi syreenipensasta kasvamaan kauniiksi ja tuuheaksi.

– Valkoinen syreenipensas on vanhaa lajiketta. Valkoisesta syreenipensaasta tulee aina lapsuus mieleen, Anneli muistelee.

Oranssit samettiruusut ovat Anneli Lehtimaan itse siemenistä kasvattamia, kuten monet muutkin oman puutarhan kukat ja kasvit sekä puut.

Jotkut istutukset ja puut ovat monia vuosikymmeniä vanhoja, sillä Anneli ja Markku Lehtimaan puutarha on 15 vuotta vanha ja Markun isovanhemmat  asuivat aikoinaan samoilla mailla.

– Tyttäremme ja poikamme asuvat omissa taloissaan, lähellä meitä, sillä lapsille on lohkaistu tontit. Tilan vanha päärakennus ei ole meillä enää, vaan se on erotettu tilasta ja myyty pienen tontin kanssa, kertoo Anneli.

Anneli ja Markku Lehtimaa
Anneli ja Markku Lehtimaan puistomainen, iso puutarha rannalla on kaunis näky. Viehättävä puutarha houkuttelee kävelemään ihastuttavia polkuja. Myös laajoilla viheralueilla on mukava oleskella ja nauttia kesän lämmöstä. Kuva: Mirkka Tuominen

Akankaaleja äidin puutarhasta

Ruusuorapihlaja kukkii kauniisti rannan läheisyydessä. Pienet kukat ovat kuin ruusuja. Toinen pienistä suloisista suihkulähteistä sijaitsee orapihlajan vieressä.

Sateenvarjojalava on upea ja iso. Jalava on leikattu siten, että sen alla mahtuu kävelemään ja samalla voi ihastella esimerkiksi iiriksiä ja tulppaaneja. Vanhat perennat ovat Markku Lehtimaan isoäidin aikaisia.

– Akankaalit ovat äitini puutarhasta ja ne ovat kulkeneet kaikissa muutoissa mukana, Anneli sanoo.

Lehtimaiden piha on mukana sunnuntaina pidettävässä valtakunnallisessa Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Muita pihoja Orivedeltä ei tapahtumaan ole ilmoittautunut mukaan.

Anneli Lehtimaa muistelee, kuinka heidän puutarhansa aikoinaan lähti mukaan ensimmäiseen avointen puutarhojen päivään. Hän lähetti Omapiha-lehteen kuvia, jotka lehti oli laittanut puutarhakilpailuun. Lehtimaan pariskunta voitti kolmannen sijan.

– Puutarhaliitosta otettiin meihin yhteyttä ja me suostuimme mukaan avoimien puutarhojen päivään.

Puutarhaliiton järjestämille valtakunnallisille avoimien puutarhojen päiville on osallistunut vuosien mittaan kymmeniä tuhansia vierailijoita, satoihin yksityisiin ja julkisiin puutarhoihin ympäri Suomea.

– Puutarhamme on viidettä kertaa mukana tapahtumassa ja puutarhaamme on käynyt tutustumassa joka kesä lähes 200 henkilöä, Anneli kertoo.

Ison, puistomaisen puutarhan nimi on Annelin ja Markun puutarha rannalla. Puutarha sijaitsee pienen Rajalahti-järven rannalla.

Anneli ja Markku Lehtimaa
Puutarhan täydentää kaunis ranta, jossa vierailee joutsenia ja sorsaperhe. Myös jäniksiä hyppii rannan läheisyydessä. Kuva: Mirkka Tuominen

”Puutarhaa hoidetaan sen mukaan, kuinka huvittaa”

Anneli Lehtimaalla on keramiikkapaja puutarhan vieressä ja keramiikkaa on heidän puutarhassaankin. Keramiikkaharrastuksen Anneli aloitti kansalaisopistossa ja siellä hän viihtyi kursseilla parin vuoden ajan. Sen jälkeen hän on tehnyt keramiikkaa kotonaan jo kolme vuotta.
– Puutarhaa hoidetaan sen mukaan, kuinka huvittaa. Välillä menen savipajaan huilaamaan ja vääntämään savesta mitä mieleen tulee. Kumpikin on luovaa hommaa ja niissä saa toteuttaa itseään, Anneli miettii.
Anneli on valanut sementistä muutamia maljoja. Yksi maljoista on saanut paikkansa hopeahärkiä-pensaan vierestä. Valkoisesta hopeahärkiä-pensaasta hyppää aina jänis, kun Anneli ajaa nurmikkoa. Rannalla puolestaan vierailee kaksi joutsenta ja sorsaperhe.
Tumma purppuraheisi on hieno vastaväri valkoiselle hopeahärkiälle. Keijuangervoon tulee aneliinin punaiset kukat. Terijoensalavat viihtyvät myöskin rannalla. Kerran vuodessa leikatut salavat pidetään tarpeeksi matalina, että niitä pystyy helposti leikkaamaan.
Vanhaan metsälehmukseen kärhöt ovat kasvaneet puolestaan viiteen metriin asti. Tänä keväänä Anneli Lehtimaa leikkasi lehmuksen ympäriltä alppikärhön.
– Maaseutukaupunki on ihana asua, Anneli toteaa.

Leave a Comment