Vastinetta Vanhaselle

Suosittelin katsomaan ”Likaista, vihreää energiaa” -dokumentin. Kyllä, itselleni se oli todellakin silmiä avaava, koska sieltä nousi monta asiaa, joista en ennen tätä tiennyt. Siksipä tämä sanavalinta. Tarkoitus oli vain ja ainoastaan nostaa tämä dokumentti myös muiden tietoisuuteen, ”kilpailevien energiantuotantomuotojen intressit” ovat Vanhasen vihjailua.

Lue lisää: Maija Ylistalo yksipuolisella lähteellä

Tietoisuuteen nostaminen on kuitenkin ollut hyvä asia, kiitostakin tämän linkin jakamisesta on tullut. Jokainen päättäköön itse, mitä dokumentista ajattelee. Kokonaisuudessaan ohjelman katselukerrat ovat nousseet noin 4800:lla sitten toukokuun.

Minähän en haastateltavia ole dokumenttiin valinnut ja irtisanoudun AfD-puolueen ajattelumaailmasta, johon Vanhanen johdatteli.  Kun tarkkoja ollaan, dokumentissa ei edes mainittu koko AfD-puoluetta vaan Vernunftkraft-järjestö, jossa kyseinen herra toimii. Tuossa kohdassa, missä tuulimyllyn lapoja näytettiin saksalaisella pellolla, hämmästelin enemmänkin tuulimyllyjen lyhyttä käyttöikää, joka oli vain 20 vuotta!

Dokumentissa ennustettiin, että vuoteen 2050 mennessä lähes puolet sähköstä tuotetaan aurinko- ja tuulivoimalla. Puhtaat energiamuodot ovat tulevaisuudessa nykyistä tärkeämmässä roolissa ja toki niitä, tietyin varauksin, kannatan; asioilla kun on monta puolta ja siksi niihin pitää osata suhtautua myös kriittisesti – kaikelle ei voi vain nyökytellä.

Kaikki vaikuttavat kaikkeen, esimerkiksi dokumentissa esille tulleet myrkylliset saastepäästöt, jotka pahentavat saasteongelmia koko ilmakehässä. Missään kuvussa kun emme Orivedellä asu, sama ilmakehä on ympärillämme, kertoihan sen jo Tsernobylin laskeumat ja Saharan sannat.

Ei ole olemassa tuotetta, jolla ei olisi ympäristövaikutuksia tai mikä ei jättäisi hiilijalanjälkeä; kaikella on ympäristövaikutuksensa. Tästä olemme samaa mieltä.

Kiitos kuitenkin Vanhaselle ajatusten avartamisesta kirjoituksellaan. Jos oletettu tuulimyllyhanke Orivedellä etenee Voitilan suunnalla, tulen sitä kuitenkin vastustamaan. Etsittäköön myllyille Suomesta tuulisempi, asutusta häiritsemättömämpi paikka, jossa suojaetäisyydet on huomioitu, missä tonttimaan arvo voi huoletta laskea ja jossa maanomistajat ottavat vastuun myllyn osien kierrättämisestä ja purkamisesta.

Maija Ylistalo

kuntavaaliehdokas (kok.)

Leave a Comment