Kirjasto on vaalien aikana avoinna vain äänestystä varten – kirjaston työntekijät toimivat vaalivirkailijoina

Pääkirjasto on kuntavaalien aikana avoinna vain äänestystä varten. Kun koronarajoitukset nyt kevenevät, kävijät pääsevät ennen ennakkoäänestystä etsimään kirjoja myös vapaammin hyllyistä. Kuva: Juha Jäntti

Oriveden pääkirjasto on avoinna kuntavaalien ennakkoäänestyksen alkamisen jälkeen vain äänestystä varten. Kirjastopalvelut ovat kiinni 25. toukokuuta alkaen, ja kiinniolo päättyy varsinaiseen vaalipäivään 13. kesäkuuta.

Kirjastotilassa olevat kirjaston työntekijät toimivat tänä aikana vaalivirkailijoina, eivätkä he palvele kirjastoasioissa. Kirjastoasioille on järjestetty puhelinpäivystys, joka toimii poikkeusjakson arkipäivinä. Viisi kirjaston työntekijää on mukana vaalitehtävissä.

Kirjaston aineistoja ei ole mahdollista lainata, eikä varauksia voi noutaa. Asiakaspalvelualue ja automaatti eivät ole käytössä. Palautuksia ei ole mahdollista jättää tiskille, vaan ne on vietävä palautusluukkuun. Luukku sijaitsee kaupungintalon Kelan puoleisella seinustalla.

Myös kirjaston asiakastietokoneet ja kopiokone ovat poissa käytöstä.

– Ehdimme käsitellä palautuksia tavallista hitaammin. Siksi kannattaa varautua siihen, että luukkuun palautettu aineisto saattaa näkyä omissa lainoissa tavallista pidempään. Eräpäivät on ajastettu jo nyt siten, että palautuksia ei tarvitse tehdä vaalien aikana, vs. kirjastonjohtaja Henna Kaukoniemi kertoo.

– Esimerkiksi tällä viikolla lainattavien kirjojen palautukset menevät kesäkuun puolivälin jälkeiseen aikaan. Asiakkaat jo osin havainneetkin tämän ja kyselleet syytä menettelyyn.

Eräjärvi avoinna melkein normaalisti

Vaaleja edeltävällä viikolla saapuviin varauksiin tulee pidennetty noutoaika. Jos varattua aineistoa ei ole haettu viimeistään 24. toukokuuta, noutoaika jatkuu vaalien jälkeiselle viikolle.

Eräjärven kirjasto on avoinna tiistaina 25. toukokuuta sekä torstaipäivinä 3. ja 10. kesäkuuta. Siellä kirjasto on normaalisti avoinna yhtenä päivänä viikossa, torstaisin. Pääkirjasto on poikkeuksellisesti avoinna lauantaina 22. toukokuuta.

– Koska pääkirjasto on ensimmäisen vaaliviikon tiistaina kiinni, pidämme silloin Eräjärven avoinna. Omatoimikirjasto on siellä käytössä koulun aukioloaikana, mutta koulun ulkopuolisia omatoimilainaajia on ollut melko vähän.

Pääkirjastossa on noudatettu koronan vuoksi rajoitettua asiointitapaa, jolloin kävijät voivat liikkua vain kirjastosalin keskialueella. Tuore uutinen oli, että kirjasto voi palvella normaalisti jälleen 6. toukokuuta alkaen.

– On hyvä, että saamme kirjaston jälleen tavalliseen tapaan auki ja ihmiset hakemaan luettavaa ennen vaalitaukoa. Kirjojen valinnassa on tärkeää, että niitä on mahdollista päästä hyllyjen välissä hypistelemään.

Leave a Comment