Kantrimeininkiä tekeillä 58-tien varteen – Matti Patronen ikävöi Amerikasta miedosti savunmakuisia barbeque-ribsejä ja tuo autokaupan yhteyteen muutakin toimintaa

Savustin on valmiina, enää puuttuvat ribsit, jotka saavat savusta viimeisen silauksensa. Ne on esikypsennetty, jotta ne eivät menettäisi mehevyyttään. Matti Patronen laajentaa myyntiään 58-tien varressa ajoneuvoista syötäviin ja tuote-eriin. Kuva: Anne Kotipuro

– Kun olen parikymmentä vuotta Yhdysvalloissa reissannut autokauppoja tehdessäni, niin siellä tulee aina nautittua lihaisia meheviä spare ribsejä, maiskuttelee pääasiassa harraste- ja erikoisajoneuvoja 58-tien varrella myyvä Matti Patronen.

Kun hänellä sattuu olemaan kokemusta myös ravintola-alalta ja pitopalvelusta, niin aikansa tuumailtuaan Patronen päätti puolisonsa Virpi Färlinin kanssa pistää toimeksi ja aloittaa autokaupan yhteydessä myös ravitsemisyrittäjänä, aluksi kokeiluluonteisesti viikonloppuisin.

Mikseivät lievästi savunmakuiset, suolaisen makeiksi maustetut possun kylkiluut maistuisi muillekin? Seurakseen ne saavat kantriperunat eli perunasoseesta valmistetut, pinnalta rapeiksi paistetut perunakroketit sekä amerikkalaistyylistä coleslaw-raastesalaattia, jossa on myös reilusti omenaa. Näin syntyy ihan oikea ruoka-annos.

Juuri oikeanlaisia, lihaisia kylkiluita ei tavallinen kuluttaja marketista löydä, mutta Patronen sai tilattua niitä kotimaiselta lihanjalostajalta.

Sopiva mausteseos haettu kokeilemalla ajan kanssa

Ribsit esikypsennetään ensin, ja oikean loppusilauksen ne saavat savustimessa, jossa poltetaan leppää. Kaikki on ollut jo tovin valmiina aloittamiseen, mutta koronasulku antoi aikaa viimeistellä tuotetta. Maustekastikkeen tismalleen oikeaa koostumusta ja maustesekoitusta on haettu kokeilemalla ja maistamalla kuukauden päivät, ja nyt se on löytynyt.

Patrosen ei tarvitse enää matkustaa ison veden yli saadakseen herkkuaan, ja hän uskoo niille löytyvän ystäviä laajemminkin. Huumorilla höystetty possulogo tuotteelle löytyi omasta perheestä, sillä se on tyttären Elina Pekkasen ja hänen miehensä Hannu Pekkasen ideoima.

Ainakin aluksi Patronen ja Färlin aikovat pyörittää ravitsemistoimintaa ja muuta uutta oman väen voimin, mutta koska he ovat myös hevosharrastajia ja ravejakin kesällä riittää, myös varamiehitys on myyntiin järjestettävä.

Mukaan otettaviksi tai paikan päällä, ulkona ja sisällä nauttien

Savustin ja myyntikatos ovat jo autokaupan nurkalla ja eteläpäätyyn on pystytetty ulkopöydät ribsien nauttimiseen. Mutta koska Suomen kesä on arvaamaton, annoksia pääsee nauttimaan tarvittaessa katon allakin. Sinne on tulossa kantrihenkinen kesäkahvila, jonka Patronen ja Färlin sisustavat pitkälti omalta tilalta löytyvin tavaroin kantrihenkeen. Karu hallitila saattaa jo vapun jälkeen näyttää joltakin ihan muulta. Koronaohjeet on tietenkin otettava kaikessa huomioon, mutta kesälle yrittäjä odottaa ja valoisampia näkymiä.

Matti Patronen on kova tekemään kauppaa ja hänen haaviinsa tarttuu silloin tällöin mielenkiintoisia eriä merkkituotteista tai sesonkitavaroista, joita hän sitten myy eteenpäin. Tätä varten perustetaan autoliikkeen toiseen päähän pienimuotoinen kantrimarket. Kahvilaan ja markettiin Patronen pyrkii pysäyttämään edes osan vilkkaan kantatien ohikulkuliikenteestä.

Toiminnan laajeneminen tietää Patroselle seitsenpäiväistä työviikkoa, mutta kaupanteko on hänelle siinä määrin elämäntapa, ettei se huolestuta. Rentoutumishetket löytyvät töiden jälkeen hevosta juoksuttaessa tai savusaunaa lämmittäessä.

Autoliikkeen päätyyn on laitettu ulkopöydät, joiden ääressä ribsejä voi nauttia. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment