Pirkanmaalle voimaan ruohikkopalovaroitus – harmittomaksi ajateltu risujen poltto voi nyt riistäytyä käsistä

Pirkanmaalle on viikonlopuksi tulossa ruohikkopalovaroitus, Pirkamaan pelastuslaitos tiedottaa. Tämä tarkoittaa sitä, että avotulen teko maastoon on kielletty.

Pirkanmaalla on jo ollut huolimattomasta tulen käsittelystä aiheutuneita maastopaloja. Nopeasti talven jäljiltä kuivunut maasto on nyt erityisen herkästi syttyvää.

Ilmatieteen laitoksen antama ruohikkopalovaroitus kieltää avotulen tekemisen metsään tai sen välittömään läheisyyteen.

Avotulella tarkoitetaan tulta, joka voi levitä ympäristöön. Avotulta ovat esimerkiksi nuotio, risujen poltto, juhannuskokko ja kulotus.

Useissa kunnissa on risujen, hakkuujätteiden ja lehtien avopoltto nuotiolla, tynnyrissä tai muussa vastaavassa astiassa kokonaan kielletty taajama-alueella. Ennen risujen polttoa avotulen teon luvallisuus on selvitettävä.

Vaikka avotulen tekemisestä ei tarvitse ilmoittaa viranomaiselle, jos kyseessä ei ole metsänhoidollinen kulotus tai jokin muu iso nurmialueen kulotus, niin vastuu on aina sytyttäjällä.

Avotulen tekeminen keväällä on aina riski, sillä maasto on kuivimmillaan. Usein harmittomaksi mielletty risujen ja oksien poltto saattaa ryöstäytyä suureksi maasto- tai metsäpaloksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?