OrPon iltarastikausi alkaa viikon kuluttua – alkuun ainakin tarjolla on viime vuodelta tuttuja omatoimirasteja

Iltarastit, Syrjänmäki

Iltarastikausi alkaa Orivedellä viikon kuluttua, huhtikuun kolmantena viikonloppuna.

Koronapandemian takia ajanotolliset OrPon Iltarastit muutettiin viime vuonna omatoimirasteiksi.

OrPon suunnistusjaostosta kerrotaan, että niiden suosio oli hyvä ja samaa käytäntöä jatketaan nyt tänä keväänä. Ajanottoa voidaan järjestää omatoimirastien yhteyteen vasta, kun koronatilanne sen sallii.

Omatoimirastit alkavat nyt huhtikuussa, jolloin käytössä ovat Oriveden aseman seudun uudet sprinttikartat. Vielä tänä viikonloppuna rasteille ei pääse, sillä iltarastikausi alkaa viikon kuluttua. Kahden ensimmäisen kerran rastit ovat käytössä huhtikuun kahden viimeisen viikonlopun ajan.

Kartat ovat jaossa postilaatikoissa ilmoitetuilla lähtöpaikoilla. Sprinttiradat kulkevat kaupunkimaisemmassa maastossa kuin myöhemmät metsärastit, joille siirrytään lumien sulettua.

Kaupunkirasteilla on kuljettava kevyenliikenteen väyliä ja polkuja pitkin sekä varottava liikennettä. Pihojen kautta ei rastilta toiselle saa kulkea.

Muista muovisuojus ja lajiin sopivat kengät

Suunnistaessa kestävyysharjoitusta saa puolihuomaamatta, kun keskittyminen suuntautuu kartanlukuun ja maaston havainnoimiseen. Kivien ja kantojen väistely lisää ketteryyttä. Metsämaastopohja ja polut ovat jaloille ystävällisempiä kuin kova asfaltti.  Rasteilla kukin voi edetä itselleen sopivalla vauhdilla.

Tärkein varustus on muovisuojus karttaa varten. Kompassi on myös hyvä olla mukana, mutta ei välttämätön, koska pelkällä kartallakin maastossa pärjää.

Jalkineiden pitää olla maastokelpoiset. Suunnistuskengät ovat parhaat metsässä, mutta etenkin kävellen suunnistettaessa maastokengillä tai saappaillakin selviää. Vaatetuksena suunnistusasu on paras, mutta muutkin hengittävät ulkoiluasut ovat hyviä.

Kesällä koronatilanteen niin salliessa suunnistusjaosto aikoo järjestää opastettuja suunnistusradan kiertoja ennalta ilmoitettuna aikana. Opastetulle reippailulle voi lähteä peesaamaan pelkällä kuntoilumielellä.

Metsämaastoissa rastit ovat paikoillaan viikon ajan tai erillisen ilmoituksen mukaan.

Omatoimirastien paikat ja opastukset löytyvät Oriveden Sanomien MeNyt -palstalta, OrPon suunnistusjaoston kotisivulta ja  Suunnistusliiton Rastilippupalvelusta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?