Oikaisu: Isä Tuomas Kallosen haastattelun kaksi kohtaa vaatii tarkennukset

Oriveden Sanomissa 31. maaliskuuta julkaistu haastattelu Tampereen ortodoksisen seurakunnan papista, isä Tuomas Kallosesta vaatii tarkennusta kahteen hänen lausumaansa.

Lue lisää: Isä Tuomas Kallonen: ”Pääsiäistä ei voi peruuttaa”

Jutussa kirjoitettiin, että isä Tuomas Kallosen mukaan esimerkiksi avioliittoon aikovat pystyvät lykkäämään vihkimistä ja häitä. Jutussa Kallonen myös sanoi, että pariskunnat voivat tehdä lapset alta pois, ja elämä jatkuu normaalia elämänpiiriä varrotessa.

Kallonen haluaa tarkentaa, että haastattelussa hän totesi, että pandemiankaan olosuhteissa joitakin kirkollisia toimituksia, kuten hautajaisia, ei vain voi siirtää. Vihkimisten kohdalla mahdollisuus on olemassa ja sitä monet käyttävät voidakseen pandemian väistyttyä juhlia tätä suurta tapahtumaa.

Ilmaisua ”lasten tekeminen pois alta” Kallonen ei ikinä käyttäisi vakavissaan. Kallonen korostaa, että lapset eivät ole mikään logistinen haaste, joka hoidetaan ”pois alta” jotakin tärkeämpää odotellessa. Lapset ovat hänestä itsessään elämän suurimpia lahjoja ja tehtävä, jonka mukaan pikemminkin kaiken muun elämässä tulee venyä ja joustaa.

Kallonen tarkentaa myös, että mitä tulee avioliittoon vihkimisen ja perheen perustamisen järjestykseen, hän ei missään nimessä kannusta sivuuttamaan tai lykkäämään vihkimistä. Avioliittoa hän pitää perhe-elämän elintärkeänä perustana ja vahvistuksena.

Haastattelussa Kallonen kertoo todenneensa, että nykyaikana monen kohdalla järjestys on toinen. Se on tosiasia, mutta ei tavoiteltava asia. Kallonen kannustaakin lämpimästi nuoria tai vanhempia pareja vahvistamaan liittonsa avioliitoksi. Koskaan se ei ole liian myöhäistä.

Kallosen haastattelu päättyy raflaavaan lausahdukseen: Kasapanos saisi räjäyttää ajan hengen.

Kallonen kertoo näin sanoneensa, mutta kasapanoksella hän viittasi pääsiäisen ilosanomaan, joka voi räjäyttää armottomalle kilpailulle ja tehokkuudelle perustuvan ajan hengen. Kallonen painottaa, että mikään muu ”räjähde” ei vie tätä maailmaa tippaakaan lähemmäs Jumalan valtakuntaa.

Leave a Comment