Nyt voit suunnitella oman sammalhahmon Juupajoen rotkoreitin varteen – katso miten pääset mukaan yhteisölliseen hyvän mielen hankkeeseen

Sammalhahmo Juupajoen rotkolla
Kiltti kasvissyöjäkäärme Kalevi palkattiin viime hankkeen aikana rotkoon auttamaan vieraslajien torjunnassa. Kalevin on ideoinut ja valmistanut tarinallistamisen talkoolainen Janna Yrjölä. Kuva: Katriina Vuorikivi

Juupajoen rotkoreitistön kehittäminen jatkuu tänä vuonna Uudenmaan ely-keskuksen avustuksella. Uuden hankkeen nimi on Juupajoen rotkohanke 2021. Hankkeen aikana kunnostetaan Juupajoen rotkon sinistä lenkkiä ja rakennetaan sen varrelle uusi esteetön luontokohde.

Tärkeänä osana hanketta on jatkaa rotkon markkinointia tarinallistamalla rotkoa ja sen reittejä muun muassa sammalhahmojen keinoin.

Viime vuonna Kylät kartalle II-hankkeen aikana tarinallistamistalkoisiin osallistui yhteensä noin 40 henkilöä ideoimalla tarinoita ja rakentamalla reittien varrelle mielikuvituksellisia sammalhahmoja. Osallistuneiden ikähaarukka oli lavea: nuorimman talkoolaiset olivat 6-vuotiaita ja vanhin 76-vuotias.

– Sammalhahmojen bongailu reittien varrella oli suosittua etenkin lapsiperheiden parissa. Rotkon luontopolut nousivat mielenkiintoiseksi retkikohteeksi kauempaakin tuleville, kertoo talkoita vetänyt projektityöntekijä Katriina Vuorikivi Juupajoen kunnasta.

Nyt kaikki halukkaat voivat osallistua tarinallistamiseen rakentamalla talkoilla sammalhahmoja ja ideoimalla niille sekä Juupajoen rotkolle mielikuvituksellisia tarinoita. Myös muut kuin juupajokelaiset ovat tervetulleita mukaan.

– Tarkoitus on ideoita yhdessä tarinoita, joista Juupajoen rotko tunnetaan tulevaisuudessakin, sanoo Vuorikivi.

Talkoilla valmistetut teokset ja tarinat esitellään Juupajoen kunnan rotkosta kertovilla nettisivuilla sekä kunnan somessa.

Materiaalit kerätään yhdessä, opastuksen tekemiseen saa

Korona-ajan johdosta talkoolaiset pitävät yhteyttä ja ideoivat hahmoja sekä niiden tarinoita pääsääntöisesti etäyhteyksin. Kevään aikana käydään yhdessä keräämässä sammaleita ja muita luonnonmateriaaleja hahmoja varten.

– Sammalteosten rakentamiseen tarvittavia metalliverkkoja ja rautalankoja saa sopimuksen mukaan minulta, ja jokainen talkoolainen valmistaa teokset kotonaan, kertoo Vuorikivi.

Osallistuminen ei vaadi etukäteistaitoja, sillä talkoolaiset saavat opastuksen sammalhahmojen rakenteluun. Vuorikivi toivoo mielikuvituksen ja huumorintajun käyttöä hahmojen suunnittelussa.

– Rajoitusten salliessa voin mahdollisesti järjestää pienimuotoisia kursseja pienille porukoille kerralla, jolloin valmistamme yhdessä teoksia ulkotiloissa, sanoo Vuorikivi.

Projektityöntekijän tavoittaa Juupajoen kunnan kautta.

 

Lue myös: Juupajoen rotkoreittien kunnostus sai lisää hankerahaa – kesäksi valmistuu esteetön näköalapaikka ja kolmas reitti avataan yleisölle

Leave a Comment