AstraZenecan koronarokotteen käyttö jatkuu yli 65-vuotiailla riskiryhmäläisillä

Alle 65-vuotiaille riskiryhmä 1:een kuuluville ei juuri nyt ole rokotteita annettavissa, koska Astra Zenecan rokotetta ei nyt varmuuden vuoksi pistetä heille. Kuva: Juha Jäntti

Tällä hetkellä Mäntänvuoren Terveys rokottaa Juupajoella, Mäntässä ja Vilppulassa edelleen yli 70-vuotiaita kuntalaisia ja jatkaa 65–69-vuotiaiden, riskiryhmään 1 kuuluvien kuntalaisten rokotuksia.

Alle 65-vuotiaiden riskiryhmään 1 kuuluvien rokotukset on toistaiseksi keskeytetty, koska varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan rokotetta ei toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille. Heille annetaan Pfizerin rokotetta, mutta toistaiseksi nämä rokotteet on varattu ikäihmisten rokotuksiin rokotusjärjestyksen mukaisesti edeten, Mäntänvuoren Terveyden tämänviikkoisessa tiedotteessa kerrotaan.

Kun valtaosa 70 vuotta täyttäneistä on saanut rokotuksen, jatketaan alle 65-vuotiaiden riskiryhmään 1 kuuluvien rokotuksia. Riskiryhmään 2 kuuluvien rokotukset käynnistyvät, kun yli 70-vuotiaat ikäihmiset ja riskiryhmään 1 kuuluvat on rokotettu, tämän viikon tiedotteessa kerrotaan.

THL on päättänyt, että AstraZenecan rokotteen käyttöä voitiin jatkaa 65 vuotta täyttäneillä maanantaista 29. maaliskuuta alkaen. Tämänikäisillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden mahdollista yhteyttä AstraZenecan koronarokotteeseen parhaillaan selvitetään.

Sairausperusteisia rajoitteita rokotteen antamiselle ei tällä hetkellä tässä ikäryhmässä ole. Rokote on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi myös yli 70-vuotiailla. Teho vakavaa koronavirustautia vastaan on lähes 100 prosenttia.

Rokotettava ei voi itse valita rokotettaan, vaan THL ohjeistaa miten rokotteita voidaan antaa.

Mäntänvuoren Terveyden rokotuskattavuustilaston mukaan 75–79-vuotiaista rokotettujen osuus on noin 60 prosenttia, 70–74-vuotiaista alle puolet. Riskiryhmä 1:n rokottaminen on kesken ja riskiryhmä 2:een kuuluvia ei ole vielä päästy lainkaan rokottamaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?