Noviisi haikailee matkailuauton rattiin – mieti pakkaaminen, huomioi auton ulkomitat

Yksi vuoteista laskeutuu katosta nappia painamalla istuinryhmän yläpuolelle, näyttää Jasmin Hietikko-Kaukola (oik.). Vuokrausvastaavana Veera Tolvila esittelee yleensä auton toiminnot vuokraajalle ennen lähtöä, ja autossa olevasta opaskirjastakin ne voi kerrata. Matkailuauton jokainen neliö on käytetty tarkkaan. Näin on saatu vuodepaikkoja jopa kahdeksalle. Kuva: Anne Kotipuro.

Vain omat lakanat ja eväät tarvitsee matkailuauton vuokraaja mukaansa reissuun. Ainakin jos asioi Ysitien Auton vuokrausvastaavan Veera Tolvilan tai hänen kesälomasijaisensa, yrityksen markkinointivastaavan Jasmin Hietikko-Kaukolan kanssa. Ensimmäisenä vuokraajanoviisi yleensä kysyy, millä kortilla matkailuautoa ajetaan ja montako sinne mahtuu.

– Ajoneuvon paino ratkaisee. Ellei ajoneuvon kokonaispaino nouse yli 3 500 kilon, sitä saa ajaa B-henkilöautokortilla. Isompiin tarvitaan kuorma-autokortti, he kertovat.

Autoja löytyy erikokoisia, ja ne on rekisteröity viidelle henkilölle. Niissä on kaikki varusteet valmiina. Lisäksi uusiin autoihin asennetaan ennen kesää pyöräteline, ovensuuhun markiisikatos tunnelmavaloineen ja televisio.

– Meille hankitaan joka kevät vuokraukseen uudet autot, ja kesän jälkeen ne myydään pois. Kun kilometrejä on tullut jonkin verran, hintakin putoaa. Viime kesän autot menivät ihan käsistä. Monen innostus kasvaa, jos on ensin kokeillut vuokrausta, Hietikko-Kaukola sanoo.

Kokonaispainon ylitystä syytä varoa

Vuokra-autoissa on valmiina astiat, peitot ja tyynyt, vessapaperi ja wc-kemikaalit, tiskiharjat ja siivoustarvikkeet.

Monet haluavat matkaan myös ulkopenkit ja -pöydän, ja polkupyörät ovat käteviä kohteeseen tutustuttaessa. Autossa on monenalaisia kaappeja, joihin tarvitsemaansa tavaraa voi säilöä. Tässä on kuitenkin vaaransa, jottei kokonaispaino nouse liian suureksi.

Auton oman painon näkee rekisteriotteesta, samoin suurimman sallitun kokonaismassan. Siitä voi laskea, paljonko kuormaa saa olla eli ihmiset ja tavarat yhteensä.

Matkailuauton kyytiin mahtuvat myös kevyet ulkokalusteet oleskeluun ja lasten lempitavarat kuten puhallettava uima-allas. Kokonaispainon kertymistä kannattaa kuitenkin hiukan laskeskella autoa pakatessa. Kuva: Jasmin Hietikko-Kaukola

Jos pöydällä on vaikka kahvikuppi, se lentää jarruttaessa

Ajoneuvon takaosassa on niin sanottu takatalli, johon uppoaa paljonkin tavaraa. Myös sisällä on kaappeja ja lokeroita tavaroille, joiden pakkaamiseen kannattaa uhrata aikaa ennen liikkeellelähtöä.

– Se on huomattu, että on tärkeää pitää omat tavarat järjestyksessä, sillä äkkiä tulee kaaos, kun ne leviävät jarruttaessa. Autossa on vaikea liikkua, jos tavarat ovat ympäri lattiaa. Ennen liikkeellelähtöä pitää myös tarkistaa, että kaikki ikkunat ja kaapinovet ovat kiinni ja antenni alhaalla, samoin kattoluukut suljettuna, Tolvila muistuttaa.

Koska autossa on paljon ikkunapinta-alaa eivätkä kaikki halua asustella näyteikkunassa, jokaisessa ikkunassa on myös pimennysverho. Kevytrakenteisten pimennysverhojen käsittelyssä on syytä olla helläkätinen, näyttää Jasmin Hietikko-Kaukola. Kuva: Anne Kotipuro

– Jos mukana on lapsia, kannattaa muistaa, että pimennysverhot menevät tosi äkkiä rikki. Niitä ei kannata riuhtoa. Voimaa ei muutenkaan kannata käyttää liikaa, ettei tule vahinkoja, Hietikko-Kaukola jatkaa.

Lemmikit eivät ole vuokra-ajoneuvoissa sallittuja. Tässä on ajateltu allergisia.

Kaasupullon vaihto opeteltava, samoin vessan säiliön tyhjennys

Ennen lähtöä vuokralaisen kanssa käydään kaikki tarvittava yhdessä läpi. Vuokralaisen avuksi on laadittu myös käyttöohjekirja, jossa kerrataan niin kaasupullon vaihto kuin kemiallisen vessan säiliön tyhjennys. Jos matkalla tulee ongelmia, saa vuokraamoon aina soittaa.

Kemiallisen vessan säiliö irtoaa auton ulkopuolella olevasta luukusta ja se on helppo tyhjentää matkallakin viemäriin. Huuhtaisu puhtaaksi ja uudet kemikaalit säiliöön, ei se sen vaikeampaa ole, näyttää Jasmin Hietikko-Kaukola. Kuva: Anne Kotipuro

Kaasua tarvitaan lieteen ja sähkövirran ulottumattomissa myös lämmitykseen, joka kuluttaa enemmän kuin ruoanlaitto. Siksi kaasupullokaapissa on tila kahdelle pullolle.

Leirintäalueilla ja autoparkeissa voi käyttää verkkovirtaa. Auton laitteet menevät automaattisesti verkkovirralle, kun se on käytössä. Kun auto on verkkovirrassa kiinni, voi käyttää sähkövatkainta tai ladata puhelinta.

Sen moni meinaa unohtaa, että aina kun vaihdetaan paikkaa, on tv-kanavat haettava uudestaan. Ohjekirjassa sekin on neuvottu.

Saa ajaa normaalirajoitusten mukaan, auton mitat muistettava

Jos yleensä ajaa pienellä henkilöautolla, pitää muistaa, että matkailuautot ovat huomattavasti korkeampia ja pidempiä. Huoltamoilla ei enää niin matalia kohtia olekaan, mutta kotipihan roskakatos kannattaa väistää. Myös matalalle ulottuvia oksia on hyvä varoa. Toki peruutuskameratkin auttavat.

Pakasta vedetty matkailuauto ennen vuokraamon lisävarusteiden asennusta. Auton takaosassa on molemmilta puolilta iso ovi niin sanottuun takatalliin, jonka täyteen ahtaminen nostaa merkittävästi kokonaispainoa. Takapyörän tuntumassa luukun takaa löytyy kemiallisen wc:n säiliö, ja ”postilaatikko” ulko-ovessa on oikeasti roskis. Kuva: Anne Kotipuro

Nykyaikaisilla matkailuautoilla saa myös ajaa normaalirajoitusten mukaan, siis vaikka sataakahtakymppiä.  Dieselin kulutus tosin nousee aika lailla jo 80:sta satasen nopeuteen. Ero voi olla kaasujalan painosta riippuen useitakin litroja satasella.

– Kulutus näillä on 8–10 litraa dieseliä satasella, jos ei yli sataa hurjastele, kertoo Ysitien Auton caravan-myyjä Marko Mäkinen.

Hänestä matkailuautolla ajaminen ei juuri henkilöautosta poikkea. Uusissa malleissa on yleensä valittavana joko automaattivaihteisto tai manuaali. Vuokrakäyttöön tarjotaan vain manuaalivaihteisia. Mäkisen mukaan ensikertalainen ehkä jännittää auton kokoa. Kun päivän on istunut ratissa, siihen on jo tottunut.

– Kova tuuli tuntuu kyllä ohjatessa. Se malli, jossa on tilat kahdeksalle, on vieläkin korkeampi, lisää Hietikko-Kaukola.

Suihkun säiliö vetää 90 litraa vettä

Leirintäalueilla ja huoltoasemilla on hyvät vessat, joten auton kemiallisen vessan säiliö ei välttämättä kovin äkkiä täyty. Kun Hietikko-Kaukola viime syksynä ajeli neljän hengen seurueessa pohjoiseen viikoksi, säiliö piti tyhjentää vasta auton palautuksen yhteydessä.

Auton suihkua eivät läheskään kaikki käytä, jos muuten pääsee suihkuun. Suihkun 90-litraisen säiliön saa helposti hanasta täytettyä.

Tässä mallissa on erillinen suihku, joka käytön välillä on hyvinkin litteä. Suihkuttelua varten syntyy ovista suihkukaappi. Kuva: Jasmin Hietikko-Kaukola

Auton vuokraajan on oltava vähintään 21-vuotias ja luottotietojen kunnossa. Kiinteään vuokrahintaan sisältyy 1 500 euron omavastuu vahinkojen varalta, mutta sitä voi pienentää lisämaksulla. Vuokrausehtojen mukaan auto on palautettava siivottuna.

Matkailuautossa sängyt ovat matalalla tai katonrajassa. Joissakin ne laskeutuvat nukkumakorkeudelle napista painamalla. Myös istuinryhmien tilavuus vaihtelee, ja isommissa autoissa myös kuljettajan ja repsikan istuimet kääntyvät istuinryhmän osiksi.

Suihkukoppi menee hyvinkin litteään tilaan, ja ennen käyttöä ovet vain vedetään seinästä ulospäin. Keittonurkkaus on myös hyvin kompakti, mutta jääkaapista löytyy pakastelokerokin. Jääkaapin alla oleva laatikko pitää juomat viileinä.

Ruokataukoa varten on helppo pysähtyä lähes minne vain. Auton astiastot ovat yleensä muovista keveyden ja särkymättömyyden vuoksi. Kuvassa Laura Salonen ja Veeran poika Luka Tolvila. Kuva: Jasmin Hietikko-Kaukola

Suurin plussa on vapaus

Kaikkien matkailuautossa olevien on oltava vöissä auton liikkuessa. Perheen pienimpiä istuminen paikallaa voi ikävystyttää, joten tekemistä kannattaa varata mukaan.

Veera Tolvila sanoo, että lapset nukkuvat matkalla istuimessaan kuten henkilöautossa. Hän havaitsi kuitenkin, että turvaistuinta ei välttämättä saa kiinni pöytätason ympärillä olevaan penkkiin, koska tila ei riitä. Tämä asia kannattaa testata jo etukäteen.

Matkailuautoilu ei ole kaikkien juttu. Eräs asiakas oli tunnustanut, että pää ei kestä viettää vaimon ja kahden pienen lapsen kanssa viikkoa autossa. Jos koko ajan sataa vettä, ei matkailu ehkä ole niin herkkua, vaikka kuinka olisi katto päällä. Toisaalta on helppo pysähtyä tien sivuun ja tehdä lapsille välipalaa.

– Vapaus on varmasti suurin plussa, ja Suomessa saa laajasti pysähtyä matkailuautolla, kunhan ei mene kenenkään yksityisalueelle. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa ei matkailuautoa saa pysäköidä tienlaitaan, tai poliisi voi ilmestyä yöllä sakottamaan. Siellä matkailuautoja on paljon, ja kiellolla halutaan estää roskaantumista, maassa matkaillut Hietikko-Kaukola tietää.

Vuokraviikot menevät nopsaan, varsinkin korona-aikaan

Ysitien Auto on keskittänyt matkailuautojen vuokrauksensa Ylöjärvelle. Liikkeen yhteydessä on nopeita pikkukorjauksia varten korjaamo. Ylöjärvellä toimintaa jatketaan vielä ensi kesä, mutta sen jälkeen liike siirtyy Ideaparkin alueelle.

– Alustojen saannissa on ollut vaikeuksia, eivätkä tehtaat pysty nyt toimittamaan matkailuautoja kysyntää vastaavasti. Moni firma, jolla kesän kalustosta puuttuu myytäviä, ei laita niitä vuokralle, vaan ne menevät suoraan myyntiin, Mäkinen tietää.

Tämä vaikuttanee myös vuokrattavien matkailuautojen saatavuuteen ensi kesänä.

Matkailuautoilu on koronaturvallista, mikä on huomattu uusien autojen myynnissäkin. Suosio jatkunee, ja viimeistään huhti-toukokuussa alkaa vuokraamon puhelin piristä. Varausviikot täyttyvät kuitenkin nopeasti. Aina on niitäkin, jotka kuvittelevat saavansa auton alleen seuraavaksi päiväksi.

– Parasta on se, kun voi pysähtyä milloin vaan, kun näkee hienoja maisemia. Lapsillekin on jännää nukkua ja olla matkailuautossa, moni kuulemma oikein odottaa sitä, Hietikko-Kaukola on kuullut asiakkailta.

Matkailuauton keittiössä voi kokata ateriat aamupalasta välipaloihin, tietävät itsekin matkailuautoreissuja tehneet Veera Tolvila ja Jasmin Hietikko-Kaukola. Sieltä löytyvät niin kahvinkeitin kuin oikealla näkyvä jääkaappikin. Mikroaaltouunia ei autoissa ole. Juomavesi on otettava erikseen mukaan, hanavettä ei voi juoda. Kuva: Anne Kotipuro

Matkailuautoja vuokrataan ja yhä enemmän ostetaankin moneen tarkoitukseen, muun muassa kotimaan kiertelyyn, reissutyöläisen asumiseen ja remontin ajaksi.

Ennen koronarajoituksia moni vuokraaja kertoi matkustavansa Norjaan. Festareilla se on telttaa mukavampi majoitustapa, ja perhejuhliin tai sukulaisiin lähtiessä kätevä. Moni mökkivieraskin majoittuu mieluummin autossa kuin pienessä mökissä isäntäväen riesana.

Istuinryhmien tilavuus vaihtelee, ja isommissa myös kuljettajan ja repsikan istuimet kääntyvät istuinryhmän osiksi. Tässä kohtaa on pysäköity ja päätetty leiriytyä tähän. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment