Rakennusperinnön avustushakemusten määrä tuplaantui Pirkanmaalla – Orivedeltä runsaasti hakemuksia

Muutama vuosi sitten rakennusperinnön hoidon avustuksella korjattiin kivinavettaa Akaassa. Kuva: Ilari Rasimus

Pirkanmaan ely-keskus sai yli kaksinkertaisen määrän avustushakemuksia rakennusperinnön hoitoon edelliseen hakuun verrattuna. Hakemuksia tuli 83 kappaletta, kun edellisvuoden haussa niitä tuli 41. Päätökset tämän vuoden avustusten saajista tehdään kesään mennessä.

– Haettavista kohteista ylivoimaisesti suurin osa on asuinrakennuksia. Paljon on myös kesäasuntoja ja maatilojen ulkorakennuksia. Huomattavia kohteita ovat myös muutama yksityisomistuksessa oleva entinen pappilarakennus, kertoo ylitarkastaja Ilari Rasimus Pirkanmaan ely-keskuksen tiedotteessa.

Päätökset avustusten saajista tehdään ympäristöministeriön määrärahan varmistuttua ja lähetetään kaikille hakijoille huhti-kesäkuussa.

Haettujen avustusten keskiarvo oli noin 22 000 euroa. Suurin haettu avustussumma oli 198 000 euroa ja pienin 700 euroa.

Noin kolmasosa hakemusten kohteista sijaitsee Tampereella. Seuraavaksi eniten hakemuskohteita on Sastamalassa, Valkeakoskella ja Orivedellä.

– Hakijoista suurin osa on yksityishenkilöitä. Hakijoissa on myös asunto-osakeyhtiöitä, kuntia, yhdistyksiä ja säätiöitä sekä yksi osakeyhtiö, Rasimus kertoo.

Avustusta esimerkiksi katon korjaamiseen

Rakennusperinnön hoidon avustuksia myönnetään kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin kohteisiin. Avustusta voi hakea esimerkiksi katon, ulkoseinien, perustusten, ikkunoiden, ovien tai tulisijojen korjaustöihin tai pihapiirin kunnostamiseen.

Avustusta voi hakea esimerkiksi katon, ulkoseinien, perustusten, ikkunoiden, ovien tai tulisijojen korjaustöihin tai pihapiirin kunnostamiseen. Toisin sanoen sellaisiin korjauksiin, joilla edistetään rakennuksen säilymistä sekä muihin kunnossapitoa, suojelua ja parantamista edistäviin toimenpiteisiin. Korjauksessa on säilytettävä rakennuksen ja alueen ominaisluonne sekä historialliset erityispiirteet. Rakennusosien tarpeetonta uusimista on vältettävä, muistutetaan ely-keskuksen hakuohjeissa rakennusperinnön hoitoon.

Avustusta on haettava ennen korjaus- tai kunnostushankkeen toimenpiteiden aloittamista. Myös hakuajan ulkopuolella voi olla yhteydessä ely-keskuksen ja vastuumuseoiden asiantuntijoihin ja pyytää neuvoja rakennusperinnön korjaukseen ja sen suunnitteluun liittyen. Ennen hakuajan alkamista voi myös alkaa alustavasti suunnitella korjausprojektia.

Vuonna 2021 myönnettävien avustusten hakuaika oli 15.10. – 30.11.2020. Seuraava rakennusperinnön hoidon avustusten haku on loppuvuodesta.

Leave a Comment