Neljä viidestä selvinnyt liukastumatta talven yli – nastakengät useimpien vakiovarustus

Jään päälle satanut lumi voi olla todella petollista jalankulkijalle, se on usein nähty ja koettu. Nastakengät mahdollistavat ulkoilun niilläkin keleillä. Kuva: Anne Kotipuro

Viime viikonlopun nettikyselyn aiheena olivat liukastumiset. Vastaajista 80 prosenttia kertoi selvinneensä kaatumatta tämän talven liukkailla. Kolme vastaajaa oli kokenut läheltä piti -tilanteita, ja vain yksi vastaaja kertoi menneensä nurin.

Kaatumisia ja liukasteluja useimmat vastaajat estävät nastapohjaisilla kengillä, niiden nimiin vannoo kolme neljäsosaa konstinsa paljastaneista. Suosikkimerkkejäkin mainitaan. Joku ottaa myös kävelysauvat lisäavuksi lenkille. Tarkkuutta ja varovaisuuttakin vaaditaan.

Pingviinikävelyä suosittelee yksi vastaaja, ja vain yksi kertoo näin liukkailla pysyvänsä sisällä.

Terveisinä hiekoittajille pari vastaajaa ehdotti, että kevyenliikenteen väylillä voisi jättää toisen reunan hiekoittamatta. Näin niillä kulkisivat hyvin myös potkukelkat, pulkanveto onnistuisi paremmin ja koirien tassutkin tykkäisivät.

Kehuja erityisen hyvin hiekoitetuista paikoista ei juuri tullut, poikkeuksena Oriveden S-marketin piha, jonka kerrotaan olevan ”todella ihana” myös vanhan ihmisen liikkua.

Päinvastaista palautetta tulee Korkeakoskelta.

– Ainakin Korkeakosken keskustan kevytväylät ovat niin muhkuraiset, ettei edes nastoista ole juuri apua, kun vain osa kengänpohjasta on kiinni jäässä. Päiväkodin parkkipaikkakin aivan kelvottomassa kunnossa, joten siellä ottivat polvet osumaa, vaikka kuinka varovasti yritti hissutella.

Yksi vastaaja totesi, että hyvin on hiekoitettu, joten ei luista potkukelkka kävelytiellä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?