Vastaus mielipidekirjoitukseen Onnetonta katujen hoitamista

Saamme joka vuosi palautetta talvihoidosta, sekä hyvää että huonoa.

Luin mielipidekirjoituksen (julkaistu Oriveden Sanomien nettisivuilla 27.2.2021 ja paperilehdessä 3.3.2021) koskien huonoa talvihoitoa, johon halusin antaa oman vastineeni. Tämä talvi on ollut erityisen runsasluminen ja aika kylmäkin, mikä tuo omat haasteensa talvihoitoon.

Aurauksen lumiraja on viisi senttimetriä. Aina, kun tämä viiden senttimetrin raja ylittyy, hälytetään omat miehet sekä aliurakoitsijat heti auraamaan, oli kello mitä tahansa, vaikka uudenvuoden keskiyö. Ei ole siis tilannetta, jolloin perjantaina satanut lumi olisi aurattu vasta maanantaina. Ellei sitten lunta ole tullut vähän ja tuo viiden senttimetrin raja ei ole ylittynyt.

Kun tie on hiekoitettu, sulaa hiekka jään sisään plussakeleillä nopeasti. Saattaa vaikuttaa siltä, että hiekotus on turhaa tai sitä ei ole tehty, kun saman päivän aikana hiekoitettu tie onkin taas yhtäkkiä tosi liukas. Tällöin rikomme jään, eli polanteen pinnan hammastetulla takaterällä, joka nostaa vanhan hiekotushiekan takaisin pintaan sekä tekee jään pinnasta karhean.

Me Oriveden kaupungilla teemme tarvittaessa työtä iltaisin ja viikonloppuisinkin, jotta tiet ja kulkuväylät pysyisivät turvallisina kulkea. Valitettavasti emme kuitenkaan ehdi joka paikkaan yhtä aikaa, kuten ei myöskään talviurakoitsijamme. Kissantassun tapauksessa kyseessä ei ollut rahansäästö, vaan yhtäkkinen suuri määrä työtä ympäri kaupunkia. Tie aurattiin vielä saman päivän aikana.

Joskus jokin tienpätkä myös unohtuu kiireessä hoitaa. Tämä on inhimillistä. Tällöin saamme usein asukkailta tiedon nopeastikin, ja hyvä niin.

Talvihoidosta vastaavana toivon matalan kynnyksen ilmoittamista, mikäli tienhoidossa huomataan oikeita puutteita. Tällöin niihin voidaan puuttua ja toimintatapoja muuttaa ja kehittää. Kuitenkin, mikäli tietäsi ei ole aurattu tai hiekoitettu aamu kymmeneen mennessä, odota vielä muutama tunti kärsivällisesti. Me mitä todennäköisimmin kyllä tulemme ilman yhteydenottoakin.

Toivotaan että runsaat lumisateet olisi nyt takanapäin ja pääsisimme nauttimaan valoisista ja lämpimistä kevätkeleistä turvallisesti.

Waltteri Martelin

Kunnallistekniikan päällikkö

Leave a Comment