Riistapellon Impin kuono haistaa homehtuneet rakenteet

Homekoira nuuhkii kylpyhuoneessa
Homekoiraksi koulutettava Riistapellon Impi tutkii kylpyhuonetta. Kuva: Mirkka Tuominen

Nelivuotias Riistapellon Impi, rodultaan saksanseisoja, työntää innokkaasti päätään keittiön allaskaappiin ja jää tuijottamaan tiettyä kohtaa kaapista.  Näin se ilmaisee löytäneensä rakenteesta mikrobiperäistä hajua.

Koirankouluttaja ja Impin omistaja Miia Salo tulkitsee muitakin koiran eleitä.

– Olen opettanut koiran ilmaisemaan mikrobiperäistä hajua, joka on virallinen termi niin sanotulle homeen hajulle, Salo kertoo.

– Koira jää tuijottamaan kyseistä rakenteen kohtaa, mikäli se haistaa mikrobiperäistä hajua.

Harva ihminen tulee ajatelleeksi, miten tarkka hajuaisti koiralla on. Esimerkiksi poliisikoira saattaa saada selville ihmisen sormen hajun aseesta, joka on heitetty järveen.

– Se on hajutunnistusta, eli koira haistaa järvessä lojunutta asetta ja pystyy osoittamaan ihmisen, jonka haju siihen on jäänyt, kertoo koirankouluttaja Miia Salo.

Homekoiraksi vuoden koulutuksella

Salo on kouluttanut homekoiria 1990-luvulta lähtien. Tällä hetkellä hän keskittyy Riistapellon Impi -koiransa kanssa homekoirakoulutuksen viimeisiin testeihin.

– Opiskelen Pohjanmaan Kannuksella joka kolmas viikko, muutoin opinnot tapahtuvat etänä. Huhtikuussa tulee vuosi täyteen virallista koulutusta tämän koiran kanssa, ja silloin koira testataan loppututkintoa varten, kertoo Salo.

Hän asuu Eräjärvellä miehensä ja poikansa sekä koiriensa kanssa. Perhe ja viisi saksanseisojaa nauttivat ulkoilusta, maaseudun rauhasta ja puhtaasta elinympäristöstä.

– Koti on koiralle rauhoittumisen ja levon paikka, ei koskaan työpaikka. Pieniä harjoituksia tosin olemme tehneet aina välillä kotonakin, Salo toteaa.

Saksanseisoja Impi on metsästyskoira, joka pääsee toisinaan käymään Lapissakin omistajaperheensä kanssa.

Riistapellon Impi valmiina etsintätyöhön
Riistapellon Impi odottaa kärsivällisesti omistajansa ja kouluttajansa Miia Salon käskyä lähteä etsimään. Impi on saanut ylleen erityisvaljaat, joten hän tietää, että on etsintätöiden aika. Kuva: Mirkka Tuominen

Jähmettyminen kertoo mikrobilöydöksestä

Kotonaan Salo on kasvattanut kymmentä erilaista hometta ämpäreissä. Koiran pitää tunnistaa home esimerkiksi eläinten karvojen joukosta.

– Oikean hajun koira ilmaisee jähmettymällä paikoilleen, selvittää Salo.

Hän on kerännyt purettuja rakennusmateriaaleja ja säilyttää niitä oikeassa lämpötilassa ja kosteudessa, jotta homeet ja sädesienet elävät niissä. Salo homehduttaa homekoiran koulutusta varten esimerkiksi muovimattoa, lastulevyä ja mineraalivillaa.

– Valmiita homeita voi tilata laboratoriostakin, mutta laboratoriomaljoilla kasvaneita homeita saa käyttää vain kerran. Tulevaisuudessa tilaan itsellenikin valmiita näytteitä vähän, eräjärveläinen kertoo.

Miia Salo ja Riistapellon Impi
Impin omistaja ja homekoirakouluttaja Miia Salo antaa Impille makupalan palkinnoksi etsintätyön päätteeksi. Kuva: Mirkka Tuominen.

Leave a Comment