Ajanvaraus 60–69-vuotiaiden riskiryhmien rokotuksiin alkaa Orivedellä – ensin vuorossa ykkösriskiryhmään kuuluvat

Orivedelle saadaan pieni erä, 100 kappaletta AstraZenecan rokotetta, jolla voidaan aloittaa riskiryhmien rokotukset. Ensimmäisenä rokotukseen pääsevät 60–69-vuotiaat orivesiläiset, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Nämä riskiryhmäläiset voivat varata rokotusajan soittamalla ajanvarauspuhelimeen 03 5657 5777. Puhelimeen vastataan maanantaisin ja torstaisin kello 12.30–15.30, muina arkipäivinä 8–11. Aikoja lisätään sitä mukaa kuin rokotteita saadaan.

Terveyskeskuksen henkilöstö toivoo, etteivät rokotustsa haluavat soittaisi terveyskeskuksen normaaliin puhelinnumeroon vaan tähän erilliseen koronarokotusten ajanvarausnumeroon. Asiakaspalvelun numero on nyt ruuhkautunut huomattavasti, koska rokotussoittoja tulee siihen ja näin muu asiakaspalvelu kärsii.

Riskiryhmien rokotuksia annetaan ajanvarauksella Oriveden terveyskeskuksessa 4. maaliskuuta alkaen. Rokotusvuorossa olevaan riskiryhmään kuuluminen tarkistetaan rokotuspaikalla Kela-kortista tai potilastiedoista. Iästä puhuttaessa tarkastellaan syntymävuotta: siis nyt rokotukseen pääsevät 1961 tai aiemmin syntyneet riskiryhmäläiset syntymäpäivän ajoittumisesta riippumatta.

Nyt rokotusvuorossa olevaan riskiryhmään kuuluvat seuraavat vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavat sairaudet tai tilat:

 • elinsiirto tai kuuden kuukauden sisällä kantasolusiirto tai kantasolusiirron takia hylkimisenestolääkitys
 • aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (ei kuitenkaan tyvisolusyöpä)
 • vaikea puolustusjärjestelmän häiriö (henkilö, jolta on poistettu perna)
 • vaikea krooninen munuaissairaus (dialyysipotilaat voivat saada rokotteen myös hoitojen yhteydessä)
 • vaikea krooninen keuhkosairaus
 • lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä.

Tarkemmin riskiryhmistä THL:n sivuilta: Vakavalle koronavirustaudille alttiiden rokotusjärjestys

Rokotukseen tulevalle pätevät tutut ohjeet:

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet rokotuspaikalle tullessasi ja sieltä lähtiessäsi.
 • Pidä muihin turvaväliä vähintään kaksi metriä.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota kortti valmiiksi esille odottaessasi.
 • Pukeudu vaatteeseen, josta on helppo nostaa hiha ylös.
 • Jää rokotuksen jälkeen 15 minuutiksi rokotuspaikalle.
 • Rokotukseen tullessa tulee käyttää kasvomaskia.

Runsas 550 orivesiläistä jo rokotettu kertaalleen, pieni joukko kahdestikin

THL:n tilastoinnin mukaan ensimmäisen rokotuksen saaneita oli Orivedellä sunnuntaihin 21. helmikuuta mennessä 553. Kakkosrokotuksenkin oli ehtinyt saada jo 24 orivesiläistä.

Aikoja riskiryhmä 1:n rokotusryhmälle on tällä hetkellä rajoitetusti annettavissa. AstraZenecan rokotetta annetaan siis vain alle 70-vuotiaille, tätä vanhemmat tulevat saamaan BionTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteen tai Modernan rokotteen.

– Viimeisintä, Modernaa, ei ole Orivedelle vielä toimitettu, mutta sitä saanemme tulevina viikkoina. Ikäryhmärokotuksissa rokotamme yli 80-vuotiaita, usealle yli 90-vuotiaalle olemme lähettäneet postitse kutsun rokotukselle ja toivomme, että kirje tavoittaa asiakkaat, kertoo osastonhoitaja Satu Yrjölä terveyskeskuksesta.

Valtaosa hänen työajastaan menee tällä hetkellä koronarokotusten suunnitteluun ja toteutukseen.

– Hoivayksiköissä asuvat onkin jo rokotettu kertaalleen.  Kotihoidon asiakkaiden rokotuksia on myös aloitettu, joten olemme edenneet hyvin siihen nähden, että rokotteita on saatu alkuperäistä suunnitelmaa vähemmän, Yrjölä jatkaa.

Juttua muokattu 23.3. klo 11.40: Lisätty tilannetietoa rokotettujen määrästä ja yleisestä rokotustilanteesta Orivedellä.Samoin lisätty huomautus, että koronarokotuksia varattaisiin vain siihen tarkoitetusta numerosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?