Villasukkajuoksun suomenmestareilta petti mäenlaskussa voitelu – nopeuslaskumestari Mira Marski ja kirjastonhoitaja Ilkka Kaita-aho kiitivät joukkueena voittoon

Mira Marski, Ilkka Kaita-aho
Mira Marski laski kisassa hääpuvussaan ja Ilkka Kaita-aho oli etsinyt varastostaan 35 vuotta vanhan rattikelkkansa. Yhdistelmä oli pettämätön. Kaksikko voitti villasukkamäenlaskun. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Ei tiennyt kirjastonhoitaja Ilkka Kaita-aho villasukkamäenlaskun kisapaikalle saapuessaan, että hänen kisaparikseen oli värvätty yksi Suomen nopeimmista laskijoista. Jäähallin parkkipaikalla Kaita-aho sen kuuli.

– Kannattaa laskea pulkalla, ei rattikelkalla, nopeuslaskussa aikoinaan huimia tuloksia tehnyt Mira Marski opasti Kaita-ahoa jo kaukaa.

Marski oli jo oman suorituksensa tehnyt. Pinkki pulkka oli tuonut hänet Paltanmäkeä alas juuri oikeita ajolinjoja pitkin ja tuloksena oli koko kisan kärkiaika 11,56 sekuntia.

– On se vaan niin, että kilpailuvietti herää heti, kun kellolla aletaan aikaa ottamaan. Aivan mahtavaa oli laskea mäkeä. Vauhti on mun juttuni, Marski nauroi maalialueella.

Kovasta kisasta Paltanmäellä maanantaina olikin kyse. Oriveden kaupungin työntekijöitä oli nimittäin Villasukkapääkaupungin hengessä haastettu mukaan kaksihenkisten joukkueiden mäenlaskukisaan.

Joukkueita oli mukana yhteensä yhdeksän. Yhteistä kaikille oli, että kisavarusteeksi oli kelpuutettu vapaavalintainen asu, mutta jalassa piti olla villasukat.

– Kun ei nyt tänä vuonna voitu järjestää Villasukkajuoksun SM-kisoja eikä varsinaista laskiaistapahtumaa, niin halusimme jotakin hauskaa tähän ajankohtaan keksiä, villasukkakoordinaattori Ulpu Aho totesi.

Joukkueen kumpikin jäsen laski oman laskunsa ja ajat laskettiin yhteen. Voittajajoukkue oli se, jonka yhteisaika oli nopein.

Marika Mäkinen, Piia Hannila
Marika Mäkinen ja Piia Hannila tulivat mäkeä alas jonossa. He pääsivät melkein maaliin asti pulkillaan. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Töyssyistä yli ja maaliin!

Kaita-aho ei antanut Marskin toiveiden hämätä itseään. Laskuvälineeksi hän oli ottanut mukaansa 35 vuotta vanhan rattikelkkansa ja sillä hän myös aikoi alas tulla. Neuvot hyvistä ajolinjoista hän kuitenkin otti vastaan.

Testilasku meni mainiosti, joten Kaita-aho totesi rattikelkan olevan juuri sopiva peli Paltanmäen valloittamiseen.

Varsinaisen kisalaskun hän tuli vieläkin vauhdikkaammin alas. Laskutyyli oli palautunut miehen mieleen vuosien takaa, sillä Kaita-aho oli kelkkansa päällä puoliseisovassa asennossa. Talvisen hatun korvalliset vain liehuivat, kun mies ylitti töyssyt, kumpareet ja lopulta myös maalilinjan.

Kello pysähtyi aikaan 11,71. Rattikelkkamies hävisi siis vain täpärästi pulkalla viilettäneelle Marskille. Yhteisajassa kaksikko oli aivan omilla sekuntiluvuillaan. Voitonjuhlat alkoivatkin välittömästi, vaikka yksi pari oli vielä mäestä alas tulematta.

– Tämä tulos tehtiin ihan pelkästään 35 vuoden takaisella harjoittelulla, Kaita-aho sanoi.

villasukkamäenlasku
Dinosaurusasuun pukeutunut Jenni Ahokas jäi matkalle, kun kisakumppani pulkkaili maaliin asti. Oriveden kaupunginhallituksen joukkueen Jussi Viljanen ja Matti Koppanen varmistavat, että dinolla on kaikki kunnossa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Jatkossa after skin puolella

Oriveden kaupunginhallituksen joukkue Jussi Viljanen ja Matti Koppanen osallistuivat mäenlaskukisaan periaatteellisina mestaruuden puolustajina. Kaupunginhallituksen joukkue on nimittäin yhä edelleen villasukkajuoksun hallitseva suomenmestari.

Mäenlaskussa hallituksen joukkue jäi kuitenkin mitalisijojen ulkopuolelle. Yritystä miehillä oli, sillä pulkkiaan he yrittivät saada liukkaammaksi voitelun avulla. Apua siitä ei kuitenkaan ollut yhtään.

– SM-kisat olivat meille tärkeämmät kisat. Otimme tämän enemmän huumorin kannalta. Näihin piirikunnallisiin kisoihin vain lahjattomat treenaavat. Ja kyllä tässä nyt voitelukin vähän petti, Viljanen ja Koppanen veistelivät kisasuoritustensa jälkeen.

Viljasen aika mäessä oli 12,06 sekuntia ja Koppaselle kello pysähtyi aikaan 17,52. Kaksikko arvioi kärsivänsä ylikunnosta.

– Oli koko ajan sellainen olo kuin sähköpupulla, että eteenpäin oli päästävä. Malttamatonta se oli, Koppanen arvioi.

Vaikka varsinainen harjoittelu oli jäänyt kaksikolla väliin, olivat kannustusjoukot ja perheiden pienimmät auliisti avanneet heille mäenlaskun saloja.

– Takki auki kannattaa kuulemma laskea. Ja pitää silmät kiinni, niin ei pelota niin paljon, miehet totesivat.

Seuraavissa mäenlaskukisoissa kaksikko ei välttämättä edusta enää yhdessä. Koppanen jo suunnitteli harjoittelun tiivistämistä tulevia kausia varten, mutta Viljasella oli muita suunnitelmia.

– Ehkä tässä kannattaa lopettaa suoraan huipulta ja siirtyä jatkossa nauttimaan lajista after skin puolelle kannustusjoukkoihin, Viljanen arvioi.

Villasukkamäenlaskussa toiseksi nopeimman yhteisajan saivat yrityskoordinaattori Irene Suhonen ja villasukkakoordinaattori Ulpu Aho. Kolmannen sijan pokkasivat kaupunginjohtaja Juha Kuusisto ja tiedottaja Jenni Koponen.

– Tämä on laji, jota kannattaa kaikkien käydä kokeilemassa, Aho kannusti.

Leave a Comment