Villasukilla on paikkansa käsilaukussakin

Villasukkakuosin suunnittelija Jonna Kalliomäellä on nelisenkymmentä paria villasukkia. Kuva: JonSukka

Oriveden kaupungin oman villasukkamallin suunnitelleella Jonna Kalliomäellä on tiivis ja läheinen suhde villasukkiin. Hän käyttää villasukkia lähes aina, jopa kesällä. Villasukkien alla ei ole tietystikään koskaan ohuempaa sukkaa, vaan sieltä löytyy vain paljas jalka.

– Minulla on käytössäni aika paljon erilaisia villasukkia, viimeksi laskin reilut 40 paria. Kannan välillä villiksiä jopa käsilaukussani. Siten voin sanoa, että suhteeni villasukkiin on luja ja ehdoton. Ilman villasukkia en pärjää.

– Jos en olisi vuonna 2012 opetellut villasukkien neulomista, kulkisin nyt luultavasti vain äidin neulomissa sukissa, Kalliomäki arvelee.

Oriveden villasukkakuosiin haluttiin paikkakunnan tuttuja piirteitä. Sukan varressa on Oriveden logosta poimittu Väre-kuvio. Lisäksi mukana on JonSukista tuttu sydänkuvio, joka kuvastaa niin villasukkarakkautta kuin kaupunkirakkauttakin omaa asuinpaikkaa kohtaan.

– Kaupungin oman brändin värit, turkoosi ja pinkki, sopivat mielestäni hyvin muissa suunnittelemissani sukissa tuttujen mustan ja valkoisen kanssa.

Orivesi-villasukat on suunniteltu siten, että aloittelevakin neulonnan harrastaja saa sukat aikaiseksi. Kuva: Annika Koponen

Malli sopii aloittelevallekin neulojalle

Suunnittelija sai tilaajalta tietyt ohjeet mallin olemuksesta. Kalliomäki hahmotteli niiden pohjalta useita eri ideoita, ja hän neuloi sukaksi monta suunnitelmaa ennen lopullisen mallin löytymistä.

– Tarkoitus oli tehdä malli, jonka tekemiseen on matala kynnys. Kirjoneuleen tekeminen on tässä mallissa varsin helppoa. Mukana kulkee aina vain kaksi väriä kerrallaan, ja lankajuoksut ovat lyhyet. Malli sopii siis aloittelijoillekin.

Oriveden kaupungin julistautumisen villasukkapääkaupungiksi on Kalliomäen mielestä tervetullut kunnianosoitus tälle tärkeälle osalle perinteistä vaatetustamme.

– Villasukka on vallan hauska asia, joten miksei meillä olisi myös villasukkapääkaupunkia. Villasukat ja niiden neulominen ovat tärkeää kansanperinnettä, joten villasukat ansaitsevat lisää näkyvyyttä.

– Villasukkien neulojat ovat erittäin yhteisöllistä väkeä. Siksi uskon, että tästä Oriveden projektista tulee menestys.

Lue myös: Neulojille on nyt tarjolla Väre-teemaa ja villasukkarakkautta

Leave a Comment