Orivesi julistautui Suomen Villasukkapääkaupungiksi – mukaan villasukkafiilikseen haastetaan kaikkia kuntalaisia

Villasukkajuoksu
Orivesi on julistautunut nyt Suomen Villasukkapääkaupungiksi. Asemaa on jo haettu aiemmin järjestämällä Villasukkajuoksun SM-kisat. Tänä vuonna lajiin on perehdyttävä omatoimisesti, sillä koronan vuoksi kisoja ei voida järjestää. Kuva: Jani Taipale

Orivesi on julistautunut Suomen Villasukkapääkaupungiksi.

Kyse on markkinointitempauksesta, jolla halutaan tuoda esille orivesiläistä leppoisaa elämänasennetta ja pikkukaupungin kodikasta ilmapiiriä.

Tavoitteena on, että Villasukkapääkaupunki-kampanjan avulla Orivesi saataisiin nostettua esiin jo markkinointiviestinnässään käyttämiensä lauseiden kaltaisena seutuna eli asuinpaikkana, jossa ihmisellä on oivallinen olotila ja ympärillään ylellistä väljyyttä.

Villasukkapääkaupungiksi julistautumisen torstaina tehnyt kaupunginjohtaja Juha Kuusisto totesi, että villasukat kuvastavatkin sitä mielentilaa, jonka Orivedestä halutaan välittyvän.

– Siihen kuuluvat kiireettömyys, rauhoittuminen, mutkattomuus ja hauskuus, Kuusisto listasi.

Esille asiat, joista ollaan ylpeitä

Villasukkapääkaupungin ajatukseen liittyvät vahvasti kotoilu ja kotia lähellä olevista asioista nauttiminen. Kun kotona vietetään nyt koronan vuoksi enemmän aikaa, on Oriveden uusi markkinointikärki hyvin ajassa kiinni.

– Se merkitsee yhä enemmän, millainen kotimme on ja missä se sijaitsee. Kodin lähellä oleva luonto ja harrastusmahdollisuudet ovat nousseet entistäkin tärkeämmiksi asioiksi, Kuusisto totesi.

– Ihmisen kannattaa perustaa koti ja yritys sinne, missä on hyvä olla, hän jatkoi.

Villasukkapääkaupunki-teeman alla halutaankin nostaa esiin pikkukaupungiksi laskettavan Oriveden hyviä puolia.

Kuusiston mukaan niitä ovat jo mainittujen piirteiden lisäksi muun muassa kaupungin kokoon nähden kattavat palvelut, hyvät harrastusmahdollisuudet ja Tampereen riittävän etäällä oleva läheisyys.

– Tampereelle on 24 minuutin junamatka. Etätöihin Orivedellä on hyvät mahdollisuudet ja omankin aamuni aloitin villasukat jalassa, Kuusisto sanoi.

Orivarsan sukitus
Orivarsa sai viime vuoden joulunavauksessa sukat kolmannen kerran jalkaansa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Villasukat ovat olleet osa Orivettä

Oriveden kaupungin yrityskoordinaattori Irene Suhonen muistutti, että pohja Villasukkapääkaupungille löytyy Oriveden kaupungin strategiasta ja elinvoimaohjelmasta sekä keväällä 2019 toteutetusta imagotutkimuksesta.

– Tutkimuksesta nousi vahvasti esiin neljä Oriveden pito- ja vetovoimatekijää. Ne ovat luonnonläheisyys, rauhallisuus, turvallisuus ja viihtyisyys. Ne voidaan aivan selkeästi liittää myös villasukkaan, Suhonen sanoi.

Oriveden historiaan Villasukkapääkaupunki nivoutuu muun muassa kenkäteollisuuden kautta ja paikkakunnalla toimii nykyäänkin sukkatehdas.

Villasukkameininki on myös ollut osa Orivettä jo parin vuoden ajan. Aimo Tukiaisen patsas Orivarsa on saanut villasukat talveksi jalkaansa ja Villasukkajuoksun SM-kisat lanseerattiin vuonna 2019. Viime vuonna kisoja ei voitu järjestää huonon lumitilanteen vuoksi ja tänä vuonna kisat peruttiin koronan vuoksi.

– Kannustamme kuitenkin kaikkia kokeilemaan villasukkajuoksua, sillä olosuhteet ovat sitä varten muutoin mainiot, Suhonen innosti.

Suhonen näkee myös, että Villasukkapääkaupunkina Orivedellä on mahdollisuus olla osa neulomiseen liittyvää maailmanlaajuista buumia.

– Neulemalleja jaetaan erilaisilla digitaalisilla alustoilla ja sosiaalisessa mediassa on hurja määrä yhteisöjä, joita yhdistää palava rakkaus neulomiseen ja villasukkiin.

– Villasukka heijastaa myös nykyistä aikaa, etätöitä ja lisääntynyttä kotona oleilua. Lisäksi villasukka on kestävä, vastuullinen, luonnonmukainen ja aito. Myös ne ovat asioita, jotka ovat tässä ajassa tärkeitä, Suhonen lisäsi.

Hankekoordinaattori Ulpu Aho
Villasukkapääkaupunki-hanketta vie eteenpäin hankekoordinaattori Ulpu Aho. Villasukkailusta on tarkoitus tehdä kaupungin yhteinen juttu: Kuva: Jani Taipale

Villasukka-ilosanoma kuuluu kaikille

Villasukkakoordinaattori Ulpu Aho painotti myös, että villasukalla on nyt Orivedellä kokonaisvaltaisempi merkitys kuin pelkkä jalkaan puettava sukka.

– Villasukat ovat käsin kudottuina suurta luksusta, lämmin rakkaudenosoitus ja samalla osa asukkaidemme arkea. Ne ovat mielentila ja kuvastavat orivesiläistä elämänasennetta ja ylpeyttä paikkakunnastamme.

Konkreettisia asioitakin tapahtuu, sillä villasukat alkavat näkyä ja kuulua laajemmin Oriveden katukuvassa ja markkinoinnissa. Mukaan ilosanoman julistukseen halutaan saada kaikki kuntalaiset.

– Villasukkapääkaupunki-brändi halutaan ulottaa kaikkeen kaupungin toimintaan, asukkaiden arkeen ja juhlaan, uusia uria hakevaan yritystoimintaan ja aktiivisten yhdistystemme punaiseksi langaksi, Aho kuvailee.

Villasukkapääkaupunki-hankkeeseen liittyviä tapahtumia ja tempauksia on tiedossa jo ensi kuussa. Helmikuun alussa julkistetaan Orivesi-kaupunkivillasukat ja laskiaispäivän lähettyvillä kuntalaisia kannustetaan omatoimiseen villasukkamäenlaskuun.

Orivesi on saanut Villasukkapääkaupunki-hankkeeseensa Kantri ry:ltä Leader-rahoitusta. Kokonaiskustannus on reilu 60 000 euroa. Hanke päättyy lokakuun lopussa.

Juttua on muokattu 28.1.2021 klo 17.07: Kahden kuvan valokuvaajaksi on korjattu Jani Taipale.

Leave a Comment