Entinen huumeiden käyttäjä kertoo Juupajoen koululaisille päihteiden käytön vaaroista

Entinen huumeiden käyttäjä Pasi Tuomaila kertoo Juupajoen koululaisille kokemuksiaan päihde- ja huumeriippuvuudesta. Tuomailalla on rankka päihderiippuvuustausta huumemaailmassa, vankiloissa ja laitoksissa. Kuva: Pasi Tuomailan kuva-arkisto

Entinen huumeiden käyttäjä Pasi Tuomaila kertoo 15. tammikuuta Juupajoen 6.–9. luokkien oppilaille kokemuksiaan päihde- ja huumeriippuvuudesta. Luennot ovat osa kunnan päihdevalistusmallia, jonka tavoitteena on lisätä nuorille ja heidän vanhemmilleen tietoutta päihdekokeilujen ja päihteiden käytön vaaroista.

Tuomailalla on rankka päihderiippuvuustausta huumemaailmassa, vankiloissa ja laitoksissa. Hän on käynyt päihteiden vuoksi lähellä kuolemaa, mutta hän on ollut raittiina nyt kahdeksan vuotta.

Nykyään Tuomaila työskentelee Avominneklinikoilla Lahdessa vastaavana ohjaajana auttaen muita riippuvuussairautta sairastavia pääsemään toipumisen tielle. Hän kiertelee ahkerasti kouluissa ympäri Suomea kertomassa omasta kokemuksestaan ja siitä, mitä päihderiippuvuus on sairautena.

Pasilla on myös omaa kokemusta siitä, miten kipeästi läheisen riippuvuussairaus vaikuttaa perheeseen ja muihin läheisiin. Hänen nuorin poikansa on sairastunut huumeriippuvuuteen. Nykyään Pasi toimii myös Kondiksen huumeiden käyttäjien läheisten Lahden ryhmän vertaistukivetäjänä.

Juupajoen yläkoulun oppilaiden kanssa on  aloitettu Elämän Akatemian kanssa lukuvuoden mittainen elämän- ja ihmisyystaitojen Oppiaine Sinusta -koulutusohjelma. Tämä ohjelma on osa Juupajoen päihdevalistusmallia.

Ohjelman tavoitteena on lisätä nuorten luottamusta itseen ja tulevaisuuteen aktiivisena oman elämänsä toteuttajana vahvistamalla tunnetaitoja, itsetuntemusta ja sisäisiä voimavaroja.

Koulutuksessa annettu tieto ja harjoitukset tukevat niitä tavoitteita, jotka ohjelmalle on asetettu. Koulutus toteutuu yläkoululla säännöllisten ryhmätapaamisten muodossa kerran kuukaudessa, koulupäivän aikana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?