Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus jatkuu pitkälle tammikuuhun – avin päätös koskee yleisötapahtumia, mutta ohjeita se antaa myös joulun viettoon

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto rajoittaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän kymmeneen henkilöön Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella 22.12.2020-17.1.2021 väliseksi ajaksi.

Rajoitus on alueella parhaillaankin voimassa, mutta nyt sitä jatketaan ensi vuoden puolelle saakka.

Sama rajoitus asetettiin myös Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella. Avin mukaan rajoitukset ovat välttämättömiä epidemiatilanteen rauhoittamiseksi. Asiasta se päätti torstaina.

Päätöksen mukaan kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on nyt kielletty kyseisten sairaanhoitopiirien alueella.

Enintään kymmenen hengen kokoontumisia voi järjestää. Tällöin on kuitenkin noudatettava tarkasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Tiedotteessaan aluehallintovirasto suosittelee kuitenkin painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

Päätös koskee yleisötilaisuuksia

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten markkinoita, konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä. Myös pop-up-kahvilat ja -myymälät lasketaan yleisötilaisuuksiksi ainakin silloin, kun ne eivät ole kauppakeskusten tiloissa.

Päiväkodin, koulun tai oppilaitoksen järjestämät juhlat, päättäjäistilaisuudet ja ylioppilasjuhlat, ovat myös yleisötilaisuuksia, jos niihin osallistuu muita kuin henkilökuntaa ja lapsia, oppilaita ja opiskelijoita.

Avin listauksen mukaan yleisötilaisuudeksi luetaan myös uudenvuoden ilotulitus, jos siihen liittyy tapahtuma, joka kokoaa väkeä johonkin tiettyyn tilaan ulkona tai sisällä.

Ohjeistusta myös joulun viettoon

Aluehallintoviraston toimivalta ei ulotu yksityisiin tilaisuuksiin, kuten illanviettoihin tai perhejuhliin, eikä normaaliin, jatkuvaluonteiseen palvelutoimintaan.

Jatkuvaluonteiseksi palvelutoiminnaksi avi katsoo muun muassa liikunta- ja aktiviteettipuistot, toritoiminnan, leikkipuistot ja leikkipaikat sekä huutokauppatoiminnan silloin kun yrityksen toimialana on huutokauppojen pitäminen.

Avin sivuilla myös kerrotaan, että esimerkiksi jos karaoke tai bingo on osa ravintolan jatkuvaa toimintaa, niin näitä ei lähtökohtaisesti pidetä yleisötilaisuuksina. Sen sijaan ravintolassa järjestettäviä konsertteja pidetään lähtökohtaisesti yleisötilaisuuksina.

Myöskään viranomaisten kokoukset, kuten kunnanvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien kokoukset, eivät kuulu rajoitusten piiriin. Nämäkin suositellaan järjestettävän etäkokouksina.

Sairaanhoitopiirit ja kunnat ovat antaneet eri toimijoille ja yksityishenkilöille suosituksia muun muassa aluehallintoviraston määräysten ulkopuolelle jäävien tilaisuuksien ja palvelutoiminnan järjestämisestä sekä maskien käytöstä, joita jokaisen on syytä noudattaa omalta osaltaan.

– On erittäin tärkeää, että jokainen meistä noudattaa erityistä varovaisuutta ja huomioi viranomaisten antamat suositukset ja ohjeet, jotta epidemiatilanne saadaan hallintaan. Kaikki lähikontaktit toisiin ihmisiin, jotka eivät ole välttämättömiä, on syytä jättää pois, myös joulun vietossa, avin tiedotteessa todetaan.

Kaikki sairaanhoitopiirit ovat epidemian kiihtymisvaiheessa

Aiemmin joulukuussa alkaneet tiukemmat kokoontumisrajoitukset ovat rauhoittaneet Länsi- ja Sisä-Suomen alueen tartuntatautitilannetta, mutta eivät vielä tarpeeksi.

Tämän vuoksi avi pitää kymmenen hengen rajoitusta tarpeellisena koko alueella, etenkin kun tiedetään joulun ja uuden vuoden juhlakauden lisäävän ihmisten liikkuvuutta sekä Suomen sisäisesti että Suomen ja ulkomaiden välillä.

Valtakunnallisesti COVID19-epidemiatilanne on edelleen hyvin vakava ja tilanteen laajamittainen, äkillinen heikentyminen on mahdollista koko maassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?