Valtion antama 800 000 euron lisätuki e-aineistojen hankintaan näkyy Oriveden kirjastonkäyttäjillekin

Oriveden kirjasto
Kirjastotoimenjohtaja Henna Kaukoniemi ja asiakkaille varattua perinteistä aineistoa. Arkistokuva: Juha Jäntti.

Koronaepidemian vuoksi laaditusta eduskunnan lisäbudjetista on lohkaistu 800 000 euron määräraha yleisten kirjastojen valtakunnalliseen digimediahankintaan. Summa käytetään lasten ja nuorten e-aineistojen hankintaan.

Määrärahan turvin alkaneessa valtakunnallisessa hankkeessa halutaan edistää lukutaitoa, lisätä erilaisia oppimismahdollisuuksia ja vähentää eriarvoisuutta. Valtion lisärahan jakamista valtakunnan eri alueille koordinoi Helsingin kaupunginkirjaston alaisuudessa toimiva Yleisten kirjastojen konsortio.

Sitä ei vielä tiedetä, minkä verran Piki-kirjastot mahdollisesti saavat tuoreesta lisämäärärahasta. Helsingin konsortio tekee tästä linjauksia alueellisten tarpeiden pohjalta.

Orivesikin voi esittää toiveita aineiston suhteen

– Tampereen seudulle kohdistuvan rahan käyttöä ohjaa Piki-kirjastojen yhteinen koordinaattori. Tampereella siis päätetään, mitä e-aineistoja kulloinkin hankitaan. Orivesikin voi esittää tästä toiveita, kertoo Oriveden vs. kirjastotoimenjohtaja Henna Kaukoniemi.

Lasten ja nuorten digiaineistojen valtakunnallista aineistojen valintatyöryhmää vetää Seinäjoen kaupunginkirjasto, jonka hoidettavaksi on annettu erityistehtävä lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon edistäminen kirjastossa.

Piki-kirjastot käyttävät suomenkielisen e-aineiston tarjonnassa Ellibs-palvelua, ja englanninkieliset tulevat OverDrive-palvelun kautta.

Kirjaston e-palvelujen käyttäjät näkevät saadun lisärahan lähinnä siinä, että tarjolla on aiempaa enemmän nimikkeitä. Suosittuja nimikkeitä saa myös nopeammin lainaan, koska niitä on mahdollisuus hankkia saataville useampia per julkaisu saataville.

Piki-kirjastojen e-lainaukset kasvoivat keväällä 30 prosenttia

Siis mitään yksittäiselle kirjastolle korvamerkittyjä aineistoja ei ole olemassa, vaan kaikki Piki-kirjastoille hankitut e-aineistot ovat kaikkien kirjastojen yhteisiä.

– Se on jo nähty, että e-aineistojen lainaukset lisääntyivät keväällä noin 30 prosenttia. Tämä koskee koko Piki-aluetta. Saatavilla ei ole todellisia lukemia yksittäisistä kunnista. Kuntakohtaiset e-lainausten tilastot tehdään niin, että koko Piki-alueen lukemat jaetaan kirjastoille asukasmäärän perusteella, Kaukoniemi kertoo.

Hänen mukaansa on kuitenkin hyvä, että lisärahaa tulee, koska e-aineistojen lainausmäärä on ollut niin vahvassa kasvussa.

– Piki-kirjastot osoittivat juuri ennen koronaepidemiaa jo 100 000 euron lisärahoituksen Ellibs-aineistojen hankintaan. Tämä osui todella hyvään ajankohtaan.

Yleisesti ottaen Oriveden kaltainen pienehkö paikkakunta on voittajan roolissa e-aineistojen hankinnoissa. Kustannukset jaetaan väkiluvun perusteella, mutta aineistot ovat kokonaisuudessaan saatavilla jokaisessa kirjastoalueen kunnassa.

Leave a Comment