Suurin osa kyselyyn vastanneista piti tulo- ja verotietojen uutisointia tarpeettomana – verojutut nousivat lehden verkkosivuilla luetuimpien uutisten joukkoon

Oriveden Sanomien kysely veropäivään liittyvän uutisoinnin tarpeellisuudesta keräsi 55 vastausta. Suurin osa eli 40 vastaajaa katsoi, että tällainen uutisointi on tarpeetonta. Uutisoinnin kannalla oli 15 vastaajaa.

Lehti julkaisi aiheesta verkkosivuillaan aikavälillä 3.–8. marraskuuta 22 juttua. Näistä jutuista 5 nousi tuolla aikavälillä 10 luetuimman jutun joukkoon. Aikavälin 20 luetuimman jutun listalla oli 12 verotietoihin liittyvää juttua.

Useampikin vastaaja piti tuloja ja veroja yksityisasiana, eikä niiden julkaisemiseen ole perusteltua syytä.

Uutisointia vastustavissa kommenteissa todettiin esimerkiksi, että käytäntö nostaa esille myös pienituloisia ihmisiä on vastenmielinen ja asiaton. Vastaaja piti kohtuuttomana sitä, että ihmisiä nostetaan esille vain paikallisen tunnettuuden vuoksi. Niukkaan tulokertymään voi olla monenlaisia syitä.

Yksi vastaajista totesi, että tulojen ja verojen on hyvä olla olemassa julkisena tietona, koska tämä lisää yhdenvertaisuutta. Mutta toisaalta se saattaa olla köyhimpien kannalta hyvin kiusallista.

– Eikö riittäisi, jos tiedot julkaistaisiin vain jossakin verkkosivulla ja hakukoneella jokainen voisi käydä katsomassa tiedot?, hän kysyy.

Kateuden ruokkimista, tirkistelyä

Erään kommentin mukaan naapurin tai työkaverin tulojen kaivelu herättää usein kateellisuutta, ymmärryksen yhä puuttuessa. Kirjoittaja ehdottaa, että jos verotettavat tulot julkistetaan, miksei myös sosiaalitukiakin.

Vastauksissa todettiin myös, että julkaiseminen on sairasta uteliaisuutta, josta journalismi on kaukana. Sitä pidettiin surullisena, että arvostettu paikallislehti on lähtenyt tällaiseen mukaan.

– Ei kiinnosta. Kansallista kateuspäivää ei kannata ruokkia, vaan pitäisi keskittyä oikeasti tärkeämpiin asioihin.

– Tämä on naurettavaa tirkistelyä. Jokainen voi tehdä ja tekee parhaansa, eikä onnellisuus ole tuloista riippuvainen.

Erään vastaajan mukaan on turhaa revitellä esimerkiksi yrittäjien palkkatuloilla. Hänen mielestään jokainen yrittäjä tekee töitä moninkertaisesti yrityksensä eteen ja kantaa vastuun niin yrityksestä kuin mahdollisista työntekijöistäkin.

– Kerrottakoon mielummin vaikka vain heidän maksamansa verot, joilla tämäkin yhteiskunta pyörii. Kenenkään henkilökohtaisia tuloja ei tällä seudulla ole syytä lehteen kirjoitella. Valtakunnan tasolla on kuitenkin hyvä julkistaa ainakin pörssiyhtiöiden tai valtion omistavien johtajien palkkoja.

Sidonnaisuudet esille

Muutama vastaajista pitää uutisointia hyvänä, mutta sen kohderyhmää pitäisi rajata.

– Kunnan suurimmat veronmaksajat on hyvä esitellä. Sen sijaan ei kannata käydä läpi kirkkoherroja, kaupunginjohtajia tai perusurheilijoita, ellei heidän tuloissaan ole jotain merkillistä.

– Lehtien palstoilla repostellaan tulotietoja ehkä vähän liikaa. Mutta tässä asiassa liian paljon on pienempi paha kuin ei lainkaan, eräs kommentoija arvioi.

Yhden kommentin mukaan tavallisten ihmisten tulot ja verot eivät kuulu muille. Julkisissa viroissa ja luottamustoimissa olevien tulotiedot on syytä julkaista, jotta henkilöiden sidonnaisuudet tulevat esille.

Uutisointi on tärkeää, jotta tasa-arvo toteutuu, eräs vastaajista arvioi.

Toinen totesi, että on mukava seurata, miten itse pärjää ansioissa muihin nähden.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?