Ensimmäiset koronarokotteet saatetaan hyväksyä vuodenvaihteen tienoilla – valmistautuminen rokotuksiin on jo alkanut

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan tiedotteen mukaan ensimmäinen koronarokote on jo lähellä hyväksyntää. Euroopassa on kaksi rokoteaihiota edennyt pitkälle viimeisessä tehotutkimusvaiheessa.

Molemmat tahot tuonevat viimeisen testivaiheen tuloksia lääkeviranomaisten arvioitaviksi ennen vuoden loppua. On kuitenkin vielä epävarmaa, myönnetäänkö ensimmäisen rokotteen myyntilupa vielä ennen joulua.

Maailmanlaajuisesti on tiedossa yli 250 rokoteaihiota, joista 52 on kliinisissä tutkimuksissa.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suosittelee, että koronarokote tulisi antaa kaikille niille, jotka sen haluavat. Suomen tulisi hankkia kolmea eri rokotetta niin, että sitä riittäisi noin 80 prosentin väestötason tarpeeseen. Maailman terveysjärjestö WHO on listannut eettiset periaatteet, joita maiden toivotaan noudattavan rokotteiden priorisoinnissa ja jaossa.

Suomessa on päätetty, että rokotteita annetaan vain myyntiluvan mukaisesti ja vapaaehtoisesti. EU:ssa komissio käy rokotehankintaneuvottelut jäsenmaiden puolesta.

Kukin maa on halutessaan oikeutettu hankkimaan omaa väestömääräänsä vastaavan määrän rokoteannoksia. Suomen osuus on väestömäärän mukaan 1,23 prosenttia EU:n neuvottelemista rokotteista.

Tähän mennessä komissio tehnyt kolme ensimmäistä sopimusta. Komissio jatkaa neuvotteluja vastaavista sopimuksista muiden rokotevalmistajien kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?