Eräjärvellä pääsee taas hiustenleikkuuseen – Marjo Liukkonen otti parturi-kampaajan palkkalistoille

Eräjärven parturi
Inka Koivunen sai heti ensimmäisenä aukiolopäivänä heiluttaa saksia aamusta illansuuhun. Asiakkaana tässä Raija Mäkinen. Kuva: Anne Kotipuro

Eräjärvellä oli ehkä loppukesästä tavallista enemmän pitkäksi venähtäneitä hiuspehkoja, sillä alkukesästä  Kirsti Immonen lopetti yli 40 vuoden työuransa. Etenkään vanhemmat ihmiset eivät kovin mielellään lähteneet isolle kirkolle hiustenleikkuuseen, kun oli totuttu oman kylän parturiin.

Parturi-kampaamon tilan omistava Antti Kankaanpää haki uutta yrittäjää lehti-ilmoituksillakin, mutta edes yhtään kyselyä ei tullut. Joidenkin mielestä matkakin tuntui pitkältä. Hän sattui törmäämään myös monialayrittäjä Marjo Liukkoseen, joka ei kauan jahkaillut, vaan nappasi kopin asiasta. Liukkonen vuokrasi tilan entisessä Osuuspankin talossa ja pestasi sinne kampaajan omille palkkalistoilleen. Näinkin asia voi järjestyä.

Lokakuun puolivälistä hiuspalveluita on taas kylältä saanut, tarpeen mukaan yhtenä–kahtena päivänä viikossa, ja kysynnän mukaan aukioloa voidaan kasvattaakin. Jo heti ensimmäisenä aukiolopäivänä oli varauskirja täynnä. Nimeksi keksittiin seinässä olevan tiennumerokyltin mukaan yksinkertaisesti Parturi-kampaamo 1581.

Itse Marjo Liukkonen ei saksiin tarttunut, sillä vaikka hänellä monen alan osaamista on, tätä taitoa ei kuitenkaan. Hän palkkasi tehtävään Inka Koivusen, jolla on parturi-kampaajan koulutus Mäntästä. Marjo aikoi räätälöidä Inkalle muutakin työtä Sillä Siisti -yrityksessään, ja sehän nuorelle naiselle sopi. Lopun työajastaan hän tekee lähinnä siivousta.

– Kaikki työ maistuu, hän vakuuttaa ja leikkaa samalla hiuksia.

Laila Rekolan luonnonkiharat hiukset olivat edellisen kampaajan kesällä lopetettua olleet pitempään leikkaamatta, joten Inka Koivunen siisti huolella latvoja. Saattajana toimi tytär Riitta Kankaanpää. Taustalla työn sujumista seuraa Koivusen työnantaja Marjo Liukkonen. Kuva: Anne Kotipuro.

Lähistöllä asuvan Raija Mäkisen permanenttikiharat elpyvät kummasti latvojen siistimisestä, ja hänen tehdessään lähtöä Marjo Liukkonen kysäisee vielä, olisiko kenties tarvetta kotisiivoukseen, joka myös kuuluu yrityksen palveluihin.

– Vielä olen saanut itse siivottua, se on mukavaa hyötyliikuntaa, Mäkinen vastaa.

Liukkonen kertoo, että parturipalveluja esimerkiksi ikäihmisille voidaan tarjota myös kotiin, ja kotona tehdyistä palveluista putoaa pois arvonlisäveron osuus. Moni kuitenkin mieluusti lähtee ihan parturin tuoliin istahtamaan. Siinä työ käy helposti, ja tulosta on helppo seurata itsekin peilistä. Kotikeikkojakin Koivuselle on jo ilmaantunut.

Immonen oli onneksi jättänyt paikoilleen osan kampaamon kiinteää kalustusta kuten hiustenpesualtaan, mutta uusi, trendikkään pyöreä peili sinne oli haettu ja tila siivottu yhteisvoimin. Juuri ennen avajaispäivää oli tosin ulko-oven lasista heitetty kivi läpi, mutta se ei avaamista haitannut. Marjokin oli ensimmäisenä päivänä työntekijänsä tukena. Otteet olivat Koivusella hallussa, vaikkei hän ammattityötä ole vähään aikaan tehnytkään. Tuntuma on säilynyt tuttujen hiuksia leikatessa.

Seuraavaksi Inka Koivusen käsittelyyn istahtaa Laila Rekola, jolla ikää on jo kunnioitettavat 94 vuotta. Kun pienissä tiloissa oleskellaan ja työn luonteen vuoksi hyvin lähellä asiakasta, Koivunen vetäisee maskin kasvoilleen. Nyt siitä on tullut jo lähes vakiokäytäntö, mutta hän tiedustelee joka kerta ensin asiakkaan toivetta.

Järvenpäästä tyttären tuomana lähteneellä Laila Rekolalla on luonnonkiharat hiukset, ja nekin taipuvat leikkauksen jälkeen entistä kauniimmin. Hiusten siistiminen on kuin kasvojenkohotus, se on monesti nähty.

 

Leave a Comment