Puolen miljoonan kilometrin luottamussuhde

Konekorjaamo Veikko Suosaari
Puolen miljoonan kilometrin huolto on tehty, ja matka jatkuu. Veikko Suosaari luovuttaa auton jälleen kerran Leena ja Tapio Pohjolalle. Kuva: Juha Jäntti

Kun Leena ja Tapio Pohjola ostivat ensimmäistä kertaa uudenuutukaisen auton vuonna 2007, he halusivat juuri tietyn henkilön pitämään siitä huolta. Muutama viikko sitten pariskunta ajeli Korkeakoskelle, missä korjaamoyrittäjä Veikko Suosaari teki ajokille jälleen huollon. Mittarilukema oli juuri ylittänyt 500 000 kilometrin merkkipaalun.

Tapio Pohjola sai työsuhdeautokseen Honda Accordin 35 vuotta sitten. Sen jälkeen automerkki on pysynyt taloudessa samana.

Kolmen työsuhdeauton jälkeen Pohjolat ostivat ensimmäisen oman Accordinsa 1990-luvun alussa käytettynä. Samalla he alkoivat kysellä autolle luotettavaa huoltopaikkaa.

– Silloinen naapurimme, nyt jo edesmennyt Matti Mandelin vinkkasi, että Korkeakoskella on Veikko Suosaari, johon hän luottaa, Leena muistelee.

Pohjolat asuivat tuohon aikaan Helsingissä, mutta he ajoivat lähes joka viikonloppu mökilleen Talviaisten Ristijärvelle. Suosaaren korjaamo osui sopivasti matkan varrelle. Näin autot ovat saaneet huoltonsa enimmäkseen viikonloppuina mökkireissujen yhteydessä.

Konekorjaamo Veikko Suosaari
Veikko Suosaari on valuttanut Pohjoloiden viimeisimmän Accordin vanhat öljyt melkoisen monta kertaa auton 13-vuotisella taipaleella. Kuva: Juha Jäntti

Kolmisenkymmentä vuotta sitten syntynyt asiakkuussuhde on merkinnyt joskus kirjaimellisesti palvelua vuorokauden ympäri ja kaikkina viikonpäivinä.

Tapio kertoo, miten talvi yllätti pariskunnan pahemman kerran. He lähtivät ajamaan Helsinkiä kohden myöhään sunnuntai-iltana, vielä kesärenkaat alla. Auto jäi jumiin erääseen notkoon lumisateen jäljiltä auraamattomalla Ristijärventiellä.

– Siinä tilanteessa ei auttanut muu kuin soittaa Veikolle. Hänhän ajoi siinä iltamyöhällä Ristijärvelle ja vaihtoi meille Hänellä oli vieläpä nelivuotias Hanna-tyttärensä mukanaan. Mistä muualta voisi saada tällaista palvelua?

Vuonna 2005 Accordista tuli saataville diesel-vaihtoehto. Pohjolat yrittivät parin vuoden ajan löytää sellaisen vähän ajettuna. Kun sopivaa ei tullut tarjolle, pariskunta osti ensimmäistä kertaa aivan uuden auton.

– Kysyimme Veikolta, lupaako hän pitää huolta tästä uudestakin ajopelistä. Lupaus saatiin, ja siitä lähtien tämäkin automme on huollettu aina Korkeakoskella, Leena toteaa.

Puolen miljoonan kilometrin huollot eivät ole Suosaarelle aivan jokapäiväisiä tapahtumia. Vielä vähän harvemmassa ovat autot, jotka ovat olleet jatkuvasti hänen huollettavinaan näin pitkään.

– Tosin nykyisillä autolla ajetaan todella isoja kilometrimääriä. Ennen piti tehdä koneremontteja jo 150 000 kilometrin jälkeen, Suosaari arvioi.

Tällä kertaa Accordille tehtiin perushuolto, joka sisältää öljynvaihdon ja suodattimien uusimisia, sekä jarrujen ja nestemäärien tarkistukset.

Konekorjaamo Veikko Suosaari
Veikko Suosaari vaihtaa öljynsuodattimen. Tapio ja Leena Pohjola seurailevat vierestä, jo tutuksi käyneeseen tapaan. Kuva: Juha Jäntti

Pariskunnan kahdeksas Accord on tehnyt taivalta ilman isompia murheita. Ainoa määräaikaishuoltojen lisäksi tehty remontti on ollut laturin vaihto. Jopa pakoputki on alkuperäinen.

Auton huoltokirja on tarvinnut pientä säätöä. Siinä huoltoleimojen ruudut loppuivat 240 000 kilometrin kohdalla. Suosaari on tehnyt kirjaan jatkoksi lisää ruutuja.

Pohjolat ovat saaneet seurata lähes 30 vuoden ajan Suosaaren korjaamon kasvua ja kehitystä. Yhden miehen autotalliverstaasta on kasvanut monipuolinen palveluyritys.

– Usein täällä käydessämme olemme saaneet nähdä, että jotain uutta ilmaantuu aika-ajoin, vaikkapa lisää nosturipaikkoja tai hallin laajennus, Leena luettelee.

– Veikko on pitänyt autostamme hyvää huolta ja seurannut sen kuntoa kokonaisvaltaisesti. Meille on muodostunut vahva luottamussuhde, koska olemme saaneet täällä asiantuntevaa ja todella joustavaa palvelua.

Autolle on luvassa sujuvia kilometrejä tästä eteenkinpäin. Suosaari ennakoi, että korin ruostuminen on ikääntyvän auton suurin riskitekijä.

– Moottorit ovat nykyisin hyvin kestäviä, samoin kuin muukin tekniikka. Tietysti aina voi tulla jotain yllättävää, mutta kun auto on huollettu säännöllisesti, sillä voi ajaa vielä pitkäänkin, Suosaari arvioi.

Kun Pohjolat toteavat jossain vaiheessa, että tästä autosta on aika luopua, Suosaari on luvannut ottaa sen saattohoitoon.

– Kilometrit ovat vähentyneet sen jälkeen, kun muutimme Tampereelle ja jäimme eläkkeelle. Ehkä ei ole vielä ihan pian luopumisen aika käsillä, Leena tuumii.

Leave a Comment