Vastaa kyselyyn: Oletko nähnyt hirviä autolla ajaessasi?

Hirvivaara

Suomen teillä sattui viime vuonna yli 13 000 riistaonnettomuutta. Hirvionnettomuuksiksi niistä tilastoitiin noin 2 000. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Tilastokeskuksen mukaan Suomen teillä sattui viime vuonna kaikkiaan 13 433 riistaonnettomuutta. Kasvua edeltävästä vuodesta oli noin tuhat kappaletta. Hirvionnettomuuksien määrä on pysynyt viime vuodet noin kahdessatuhannessa, mutta valkohäntäpeurakolareita tilastoitiin viime vuonna jo 6 507 ja metsäkauriskolareita 4 792.

Eniten henkilövahinkoja tulee hirven kanssa törmätessä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteen hirvionnettomuuksissa menehtyi viime vuonna kolme ihmistä ja loukkaantui 119 ihmistä. Peuraonnettomuuksissa loukkaantui 38 henkilöä.

Pirkanmaalla hirvikolareille altteimpia tieosuuksia ovat Porintie Nokian ja Sastamalan kuntien alueilla, Kuruntie Ylöjärven ja Virtain kuntien alueilla sekä valtatie 9 Kangasalan ja Oriveden kuntien alueilla. Näissä kunnissa sattui viime vuonna puolet Pirkanmaan hirvikolareista, joista kymmenen kolaria Orivedellä.

Peura- ja kauriskolarit painottuvat Suomen länsi- ja eteläosiin, joissa kanta on tiheimmillään. Sastamalassa sattuu Pirkanmaan kunnista eniten peura- ja kauriskolareita. Orivedellä sattui viime vuonna 30 kolaria metsäkauriin ja 11 kolaria valkohäntäpeuran kanssa.

Syksy on hirvieläinonnettomuuksien suhteen vuoden vaarallisinta aikaa. Tilastokeskuksen mukaan eniten riistakolareita sattui viime vuonna loka- ja marraskuussa.

Onnettomuuksien painottumista syksylle selittää moni tekijä. Alkanut metsästyskausi ja samalla eläinten kiima-aika saavat niitä liikkeelle. Monet hirvieläimet myös siirtyvät syksyllä talvilaitumille. Samaan aikaan liikenteessä ajo-olosuhteet heikkenevät syyssäiden ja lisääntyvän pimeyden takia.

Vastaa Oriveden Sanomien kyselyyn ja kerro, onko sinulla ollut liikenteessä läheltä piti -tilanteita hirvien tai muiden riistaeläinten kanssa? Onko hirvi juossut metsästä tielle ja mitään ei ole ollut enää tehtävissä? Missä Oriveden ja Juupajoen alueilla olet eniten varuillasi hirvien vuoksi?

Tietosuojaseloste löytyy tästä linkistä.
Infoa äänestystuloksista
Äänestämisen jälkeen näet tämänhetkiset äänestystulokset. Toivomme, että jokainen äänestäjä äänestäisi vain kerran, jotta reaaliaikaiset äänestystulokset pitäisivät paremmin paikkansa. Monta kertaa äänestäminen vääristää tuloksia, ja siksi poistamme monta kertaa äänestäneiden ylimääräiset äänet siinä vaiheessa, kun kerromme myöhemmin äänestyksen tuloksista lukijoillemme.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?