Mäkimaan Muhkun kotiseutupyöräilijöille kilometrejä kertyi ainakin 30 – matkan varrella tutustuttiin myös vanhaan pirttiin ja juotiin kahvit

Mäkimaan Muhkun kesäkauden miltei tavaksi vakiintunut kotiseutupyöräily toteutettiin koronavuonna 2020 sunnuntaina 27. syyskuuta.

Edellisenä kesänä vastaavan reissun aikana satoi vettä koko päivän. Tällä kertaa asia korjaantui. Nyt saatiin ajella ja katsella seutuja tosi leppoisassa säässä ja syksyisen värikkäissä maisemissa Matti Åkerlindin suunnittelemalla kierroksella Oriveden (entisen Längelmäen) ja Kuhmoisten rajamailla.

Päijälän, Mäkimaan,  Västilän, Löytäneen ja alueen muille teille syntyi 17 osallistujasta melkoinen letka. Löytäneen tieltä siirryttäessä  Kiikan ja Taipaleen talojen kautta Venttolaan jouduttiin hetken matkaa taluttamaan pyöriä metsäpolkupätkällä.

Venttolassa päästiin tutustumaan omistajien hyväntahtoisella opastuksella muun muassa 1870-luvulla pystytettyyn vanhaan päärakennukseen. Ihastelimme sen noin 10 x 10 metristä pirttiä ja valtavaa luonnonkivestä pystytettyä muuria, jonka päälle mahtui usealle ihmiselle makuupaikkakin. Talon historia liittyy tiiviisti tosipohjaiseen romaaniin Paimen, piika ja emäntä, josta on olemassa elokuvaversiokin.

Venttolahden alueella sijaitsevalla metsämiesten laavulla syötiin eväitä, keitettiin kahvit armeijan vanhalla pakilla, paistettiin makkarat ja järjestettiin ennen matkan jatkamista tavanmukaiset pienet arpajaiset.

Paluumatka ajettiin laavulta metsätietä Kalattomantielle ja edelleen Löytäneen-Kalasääsken ja Vedenpääntien kautta Mäkimaahan ja Päijälään.

Mäkimaasta lähteneille kertyi ajomatkaa kaikkiaan noin 30 kilometriä, Päijälästä alkaen 42 ja pisimmältä aloittaneille jopa 50 kilometriä.

Risto Lehto

Leave a Comment