Kasper Simontaival pelasi Fortunassa sarjaotteluita jo 3-vuotiaana – lahjakkuus ja tunnollinen harjoittelu ovat pohjustaneet tietä kohti NHL-kenttiä

kasper simontaival tappara
Tapparan laitahyökkääjä Kasper Simontaival pääsi Los Angeles Kingsin varauslistalle. Kuva: Saana Hakala

Orivedellä ja Fortunan riveissä kiekkoilun aloittanut Kasper Simontaival on saavuttanut urallaan merkittävän välietapin. Los Angeles Kings teki varauksen Tapparan liigajoukkueen 18-vuotiaasta laitahyökkääjästä.

– Osasin odottaa, että minut varataan johonkin seuraan. Minulla ei ollut kuitenkaan mitään aavistusta, milloin varaus voisi tulla ja mihin joukkueeseen.

Simontaival pitää Kingsiä hyvänä vaihtoehtona. Joukkueella on toimiva organisaatio, mutta sillä ei ole ollut viime aikoina menestystä. Siksi odotettavissa on jonkinasteista joukkueen uudelleen rakentamista.

Kings on myös jo hiukan tuttukin seura. Simontaival oli siellä kesällä agenttifirman järjestämällä harjoitusleirillä, joka oli tarkoitettu varausiässä oleville pelaajille.

NHL on ollut Simontaipaleen selkeänä tavoitteena. Hän teki ensiesiintymisensä liigassa Tapparan edustusjoukkueessa kaksi vuotta sitten.

– Olen saanut vähitellen aika hyvin tuntumaa liigan rytmiin ja pelitempoon. On edelleen paljon asioita, joita minun pitää pystyä parantamaan.

– Tapparassa on tälle kaudelle kova nippu hyviä pelaajia. Siinä on tehtävä tosissaan hommia, jotta voisi päästä ottelukokoonpanoon.

Ovi NHL-sarjaan on ainakin raollaan, mutta sinne pääsy ei ole vielä mitenkään varmaa.

– Varaus oli tosi hieno juttu, mutta se on kuitenkin vain yksi välivaihe. Nyt pitää tehdä edelleen tiiviisti hommia, jotta voisin joskus myös olla pelaamassa siellä. Mitään ei ole vielä siinä mielessä ansaittu.

– Fysiikka on osa-alue, jossa minun pitää kehittyä. Tarvitsen lisää vahvuutta, jotta pystyn voittamaan kamppailuja kulmissa ja laidan vierellä.

Syksy tuo vielä tullessaan liigaotteluiden lisäksi alle 20-vuotiaiden maajoukkuen harjoitusleirejä. Tavoitteena on olla maajoukkueen kokoonpanossa, kun ikäluokan MM-kisat alkavat joulun tienoolla.

Orivesi on ollut Simontaipaleelle tärkeä paikka, ja siihen liittyy edelleen paljon muistoja.

– Täällä aloitin kiekon ja olin ensimmäistä kertaa luistelemassa. Se on jäänyt mieleen, kun sain joskus kolmen ikäisenä jäähallilla right-puolen mailan käteeni, kun olin siihen asti yrittänyt pelata leftillä. Siitä lähtien peli alkoi tosissaan sujua.

kasper_simontaival
Kasper Simontaival teki liigadebyyttinsä Tapparan joukkueessa kaksi vuotta sitten. Hän oli tuolloin 16-vuotias. Kuva: Tappara

Lahjakkuutta ja kovaa harjoittelua

Sari Simontaival ymmärsi jo varhain, että perheen nuorimmalla pojalla on kiekkoiluun todellista intohimoa ja lahjakkuutta. Suunta on tuntunut hyvin selvältä heti alkuun.

– Kasper oppi luistelemaan 2-vuotiaana, ja hän pelasi Fortunassa ensimmäisen sarjakauden kolmen ikäisenä. Joukkueessa oli mukana 4–5 vuotta vanhempia poikia.

Orivesi ja Fortuna olivat tärkeässä roolissa siinä, että perheen jälkikasvu pääsi tiiviisti kiinni kiekkoiluun. Simontaipaleet asuivat aiemmin Tampereella, mutta Orivesi tarjosi selvästi enemmän jääaikaa harjoituksiin ja peleihin.

Mieleen ovat jääneet jäähallin lisäksi yläkentän ulkojäähöntsyt ja pelailut Kirkkolahden jäällä.

Poikien kiekkoharrastuksen myötä heidän äitinsä lähti mukaan Fortunan toimintaan ja oli myös seuran puheenjohtajanakin.

Kasper hämmästytti pienenä Aseman päiväkodin väkeä. Siellä ei oltu aiemmin nähty niin liikunnallista lasta.

– Ihmiset haukkoivat välillä henkeään katsellessaan Kasperin menoa. Hänen kehonhallintansa oli jotain poikkeuksellista jo silloin.

– Kasper siirtyi Tapparaan ollessaan vielä alle kouluikäinen. Vanhin poikamme pelasi tuolloin Tapparan C-junnuissa, joten seura oli ehtinyt tulla jo tutuksi.

Varaus ei tullut perheelle suurena yllätyksenä. Se on ilon aihe, mutta samalla vasta yksi etappi matkalla eteenpäin.

– Kasper ansaitsee tämän, sillä hänen polkunsa ei ole ollut helppo. Työ jatkuu edelleen, jotta edessä oleva iso tavoite voisi toteutua.

Moni henkilö on vaikuttanut siihen, että Kasper on päässyt kiekkoilijana eteenpäin. Sari Simontaival nostaa matkan varrelta esille kaksi tärkeää ihmistä.

– Ville Nieminen on pitänyt pienestä asti huolta siitä, että Kasper on saanut hyvin jääaikaa. Orivedeltä lähtöisin oleva Jussi Taipale oli hyvä valmentaja Tapparan B-junnuvaiheessa.

Päivä kerrallaan eteenpäin

Jussi Taipale vastaa nykyisin Tapparan A-nuorten valmennuksesta. Hän otti ilolla vastaan tiedon NHL-varauksesta, mutta toteaa samalla, että nyt työt vasta alkavat.

– Kasperilla on jo miesten peleihin fyysiset ja henkisetkin valmiudet olemassa. Hän tarvitsee vielä lisää luontaista kasvua.

Taipale näki aikanaan B-junioreita vetäessään, että Simontaival oli todella lahjakas pelaaja. Vuodet ovat kasvattaneet nuoren pelaajan myös harjoittelemaan riittävän paljon ja laadukkaasti.

– Juuri nyt on tärkeää päivittäinen työn tekeminen. Sekin on muistettava, että muukin kuin harjoitteluun käytettävä aika merkitsee paljon kokonaisuuden kannalta.

– Nyt on hyvä ottaa vain päivä kerrallaan. Ei kannata miettiä liian pitkälle tulevaisuuteen.

Orivedellä jääkiekkoseura Fortunan puheenjohtaja Jarkko Peurala ei ollut seurakuvioissa mukana vielä silloin, kun Simontaival alkoi opetella kiekkoilun alkeita.

– Se on hienoa, että Kasper on aloittanut uransa Fortunan kiekkokoulun kautta ja pelaamalla seuran nuoremmissa ikäluokissa. Onnittelemme häntä, ja koemme ylpeyttä siitä, että Orivedellä on ollut oma osuutensa tässä tarinassa.

Leave a Comment