Biokaasuautojen käyttö laajenee jätekuljetuksissa sitä mukaa, kun tankkauspisteitä tulee lisää

Jätepiste
Biokaasua käyttävien autojen käyttö jätekuljetuksissa lisääntyy. Kuva: Juha Jäntti

Uusi jätteenkuljetusten sopimuskausi alkoi Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella lokakuun alussa. Kuljetuksia kilpailutettiin uudelleen 17 alueella urakkakausien päättymisen vuoksi.

Jätehuoltoyhtiö kertoi jo aiemmin biojätteen kuljetusten kilpailutuksesta. Tältä osin urakan sai uudelle sopimuskaudelle Oriveden osalta paikallinen Kipox oy.

Oriveden alueella vaihtui kuljetusyritys myös kartonkipakkausten keräyksen osalta. Uusi toimija on Tampereen Autokuljetus oy.

Sekajätteen osalta kilpailutus ei koskenut tällä kertaa Oriveden aluetta. Kilpailutus tehtiin Pohjois-Tampereella, Kangasalla ja Hämeenkyrössä.

Jäteastioiden tyhjennyspäivät voivat muuttua niiden jätteiden osalta, joista vastaava kuljetusyritys on vaihtunut.

– Paikalliset toimijat menestyivät kilpailutuksessa tällä kertaa hyvin. Muodostamme maakunnassa urakka-alueita siten, että pienetkin yritykset voivat osallistua kilpailutuksiin, tekninen päällikkö Timo Varsala kertoo.

Biokaasulla polttoaineena käyttävien autojen määrä kasvaa Pirkanmaan Jätehuollon toimialueella. Yritykset tuovat uusien sopimusten myötä vähintään kolme biokaasuautoa lisää liikenteeseen. Tämän jälkeen jätekuljetuksissa on käytössä jo 11 biokaasuautoa.

– Ohjaamme kilpailutusten kautta kehitystä ympäristöystävälliseen suuntaan lisäämällä vähäpäästöistä liikennettä. Kun Koukkujärven jätekeskukseen rakennettava biolaitos valmistuu, olemme omavaraisia jäteautoihin tarvittavan liikennepolttoaineen osalta.

Biokaasuautojen käyttö Oriveden suunnan jätekuljetuksissa on osin selvittelyn alla. Tampereen itäpuolella ei ole biokaasun tankkausasemaa, ja tämä saattaa rajoittaa biokaasuautojen käyttöä maakunnan itäosissa.

Tilanne on toinen, jos kaavailut Tarastenjärvelle rakennettavasta biokaasun tankkauspisteestä toteutuvat.

– Joka tapauksessa biokaasuautojen osuus jätekuljetuksissa kasvaa tulevaisuudessa edelleen. Pyrimme eroon fossiilisten polttoaineiden käytöstä, ja tavoittelemme samalla omavaraisuutta autojen käyttövoiman suhteen, Varsala toteaa.

– Koko Pirkanmaatakin ajatellen biokaasukaluston yleistyminen riippuu tankkauspisteiden määrästä. Autokanta uudistuu ympäristöystävällisempään suuntaan sitä nopeammin, mitä pikemmin tankkauspaikkoja saadaan lisää.

Jätteitä kuljettaa Pirkanmaan Jätehuollon alueella 20 kuljetusurakoitsijaa. Liikenteessä on 55 jäteautoa, ja kuljettajia noin 100. Päivittäin tyhjennetään keskimäärin 12600 jäteastiaa.

Leave a Comment