Influenssarokotukset alkavat Orivedellä – rokotukseen on varattava aika ja sen voi tehdä jo nyt

Influenssarokotukset alkavat Oriveden terveyskeskuksessa 19. lokakuuta. Koronaepidemian vuoksi rokotukseen on varattava aika ennalta. Ajan rokotukseen voi varata jo nyt.

Ajan rokotukseen voi varata sähköisesti verkkoajanvarauksen kautta. Asiointi vaatii tunnistautumista joko verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Ajanvaraus onnistuu myös puhelmitse. Orivedelle rokotusaikoja saa varattua muun muassa terveyskeskuksen ajanvarausnumerosta.

Monilla mahdollisuus maksuttomaan rokotukseen

Maksuttoman kausi-influenssarokotuksen saavat seuraavat ryhmät:

  • 65 vuotta täyttäneet
  • 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset
  • sairautensa vuoksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt
  • raskaana olevat naiset
  • varusmiehet ja -naiset sekä tammikuussa 2021 varusmiespalvelukseen astuvat

Myös influenssariskissä olevilla, erityisesti imeväisten, raskaana olevien ja vanhusten läheisillä on mahdollisuus maksuttomaan rokotukseen.

Raskaana olevat naiset ja alle kouluikäiset lapset rokotetaan omassa neuvolassa normaalin käynnin yhteydessä tai erikseen sovittuna ajankohtana.

Aiemmin rokottamattomat alle 9-vuotiaat lapset tarvitsevat kaksi rokotusta kuukauden välein, jolloin ensimmäinen rokotus suositellaan otettavaksi marraskuun aikana. Kaksivuotiaille annetaan rokote nenäsumutteena, eikä tehosteannosta tarvita.

Maksuttomaan rokotukseen oikeutetut koululaiset ja opiskelijat rokotetaan koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa.

Kausi-influenssakotukseen meneville suositellaan ottamaan Kela-kortti mukaansa. Terveyskeskuksesta myös ohjeistetaan, että rokottamista helpottaa, jos henkilöllä on yllään vaate, jonka hihan saa helposti nostettua ylös. Rokotuksen jälkeen on varauduttava levähtämään rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan.

Sairaanhoitaja neuvoo flunssaisia

Oriveden terveysasemalla on myös jo ryhdytty varautumaan influenssakauteen. Se on muun muassa muuttanut toimintakäytäntöjään sairastuneiden potilaiden hoitamisessa.

– Jos potilas varaa influenssan vuoksi aikaa terveysasemalle, hänet ohjataan sairaanhoitajan vastaanotolle. Sairaanhoitaja antaa ohjeet ja tarvittaessa kolmen päivän sairausloman. Sairauden pitkittyessä hän voi myöntää vielä kaksi lisäpäivää, terveysaseman tiedotteessa todetaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?