Juupajoen kunnan taloustilanne on pelättyä parempi, ensi vuoden ennustamisesta tulee hankalaa

Juupajoen kunnan talous on kärsinyt toistaiseksi vielä pelättyä vähemmän koronaepidemian vuoksi. Verotulot olivat vuoden alkupuoliskolla hieman ennakoitua alhaisemmat. Peruspalvelujen valtionosuuksien pieni korotus paikkaa tilannetta loppuvuodesta.

– Uhkakuvat olivat keväällä isommat kuin mitä lopulta on toteutunut. Emme voi silti paukutella henkseleitä, koska tulevaisuuteen liittyy epävarmuustekijöitä. Verokertymä on erityinen huolenaihe jatkossa, kunnanjohtaja Jyri Lammela arvioi.

Näinä päivinä seurataan tarkoin valtion budjettiriihen kuulumisia. Suuri kysymys on, tuleeko valtion talousarvioon jotain lisärahoitusta kuntien suuntaan.

Verotuloennuste ensi vuodelle saadaan tällä kertaa tavallista myöhemmin syksyllä. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnan talousarviosuunnittelun pohjana on totuttua vähemmän todellista tietoa.

– Juupajoen budjettiraami näyttää sellaiselta, että ensi vuodesta tulee tappiollinen. Miten paljon miinukselle päädymme, se on vielä avoin kysymys.

Kunnanhallitus käsitteli ensi vuoden talousarvion laadintaohjeistusta, johon sisältyy arvioita ensi vuoden tulo- ja menokehityksestä. Kuntaliitto ennustaa, että Juupajoen kunnan verotulot pienenevät 5 prosenttia tämän vuoden talousarvioon verrattuna. Valtionosuuksiin on luvassa pientä nousua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?