Sinilevää on havaittu maakunnassa tavanomaista vähemmän, Juupajoelta tehty yleisöhavainto

Kuluneena kesänä Oriveden ja Juupajoen yleisimmillä uintipaikoilla on toistaiseksi vältytty sinileviltä. Kuva: Oriveden Sanomien arkisto

Kuluneella viikolla Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat hieman lisääntyneet heinä-elokuun vaihteesta. Runsaasti sinilevää havaittiin viikolla 32 Kangasalan Kirkkojärvessä. Vähän sinilevää on havaittu Nokian Tottijärvessä, Sastamalan Houhajärvessä, Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa, Pälkäneellä Mallasveden Pakanrannassa, Kangasalan Ukkijärvessä ja Virroilla Vähä-Valkeajärvessä. Lisäksi viikon aikana on Järviwikiin kirjattu yleisöhavainto sinileväesiintymästä Ylimmäisestä Savijärvestä Juupajoelta.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden edelleen normaalia vähemmän.

Pirkanmaan ely-keskus tiedottaa, että tällä viikolla Kaukajärven siivoustalkoiden yhteydessä sukeltaja löysi järvestä luumun näköisiä palleroita. Kyseessä on sinilevä, Nostoc pruniforme. Se on täysin harmiton puhtaiden vesien laji. Pallerot makaavat pohjalla usein melko syvässä vedessä, jolloin niitä on vaikea huomata. Ely-keskus arvelee kyseessä olevan sama sinilevä, jota löytyi alkukesästä Tesomajärvestä. Kaukajärvellä Nostoc-levää on havaittu ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten. Niitä esiintyy koko järvessä alle viiden metrin syvyydellä rannan tuntumassa eikä varsinaista keskittymää ole.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?