50 vuotta sitten: Hämeen ratsujääkärit vannoivat valan Orivedellä

Kutsuvieraat ja evl. Pohjola vastaanottavat ohimarssin Oriveden keskustassa.

Tiistaina 28.7. alkanut Hämeen ratsujääkäripataljoonan II/70 saapumiserän polkupyörämarssi maakuntaan, alueelle josta varusmiehet Lahdessa sijaitsevaan pataljoonaan kutsutaan, johti ensin Hauholle, sieltä keskiviikkona Pälkäneelle, Kangasalle ja Orivedelle. Pataljoona kokoontui klo 17 Oriveden Kaarikirkkoon valatilaisuuteen, jossa 15.6. saapuneista alokkaista tuli ratsumiehiä.

Valatilaisuus oli kerännyt 300 alokkaan ja yli sadan muun sotilaan lisäksi runsaasti varusmiesten omaisia ja paikkakuntalaisia kirkkoon ja ohimarssitilaisuuteen. Hämeenlinnan varuskuntasoittokunnan musiikkiyliluutnantti Tsokkisen johdolla soittaman hymnin jälkeen piti pastori Antero Juntumaa alkuliturgian. Valasaarnan, jonka johdantona oli ”Ole uskollinen kuolemaan saakka”, Ilmestyskirja II/10, piti sotilaspastori  Aslak Kettunen. Valan otti vastaan sotatuomari T. Tuori. Yhteisesti lauletun valalaulun jälkeen pataljoonan komentaja everstiluutnantti U. Pohjola lausui ratsujääkäreille kehoitussanat.

Sotatuomari Tuori ja pataljoonan upseeristo vastaanottamassa valaa Oriveden kaarikirkossa.

Kirkosta joukot siirtyivät sankarivainajien haudoille, jossa evl. U. Pohjola, vääp. Martti Koppanen ja kokelas Kari Partanen laskivat seppeleen.

Evl. Pohjola ja kutsuvieraat ottivat vastaan Oriveden kirkonkylän halki suoritetun ohimarssin ja tämän jälkeen siirryttiin Suojan kentälle, jossa pataljoona suoritti erittäin vauhdikkaan ja monipuolisen koulutus- ja taistelunäytöksen kapteeni Veikko Simolan johdolla. Näytöksessä käytetyt kevyet ja raskaat singot sekä kevyt kranaatinheitin aiheuttivat siviiliyleisön joukossa säikähdyksiä kovilla laukauksillaan. Taistelunäytös päättyi kutsuvieraille ja varusmiesten omaisille järjestettyyn kahvitarjoiluun, jonka yhteydessä Oriveden kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kaleva Mäntysaari ja kunnanjohtaja Tapio Taivalaho luovuttivat kunnan vaakunastandaarin pataljoonalle. Evl. Pohjola luovutti kunnalle pataljoonan historian ja plaketin sekä seurakunnalle kirkon seinään kiinnitettäväksi valakaavataulun.

Keskiviikkoilta sujui iltaloman merkeissä. Vastaleivotut ratsumiehet antoivatkin melkein yhtä vauhdikkaan näytöksen sotilaan iltaloman vietosta kuin taistelunäytös oli aiemmin illalla ollut ja Oriveden tytöillä oli vientiä ja valinnan varaa.

Seppeleenlaskijat evl. U. Pohjola, yliv. V. Tukia ja kok. M. Hillman Eräjärven kauniilla sankarihaudalla.

Torstaina 29.7. pataljoona marssi Eräjärvelle, jossa ohjelmassa oli myöskin ohimarssi, jonka ottivat vastaan evl. Pohjola ja Eräjärven kunnan edustajat. Ohimarssin jälkeen pataljoona laski seppeleen sankarihaudoille, jonka jälkeen nautittiin kenttälounas. Valtuuston puheenjohtaja Yrjö Kantoniemi selvitteli pataljoonan edustajille Eräjärven historiaa ja sen tulevaisuutta omana kuntayksikkönä luovuttaessaan kunnansihteeri Salme Tuomisen kanssa kunnan standaarin muistoksi varuskuntaan. Evl. Pohjola mainitsi kiitospuheessaan, että pataljoonan pr-marssi sen kokoamisalueelle on saanut erittäin miellyttävän vastaanoton kaikkialla.

Lounaan jälkeen kapteeni E. Puolakkainen antoi marssikäskyn ja pataljoona lähti kohti Kuhmoista.

Eräjärvellä nautittiin myös kenttälounas, makaroonimuhennos. Lounaalle osallistuivat kutsuvieraat, pataljoonan henkilökunta ja joukko eräjärveläisiä.

 

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 6.8.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment