50 vuotta sitten: R-kioski Oriveden kirkolle

Avajaispäivän aattotunnelmaa Rautatiekirjakaupan Sukkavartaassa keskiviikkona avatussa R-kioskissa. Vasemmalta paikallinen edustaja Anna Peltomäki sekä Helmi Vehmas ja Mirja Nevalainen.

Oriveden keskustan katukuvaan on ilmestynyt uusi R-kioski. Tämä R-kioski kuuluu Rautatiekirjakauppa Oy:n lähes 500 myymälää käsittävään R-kioskiketjuun, joka kattaa koko Suomen.

Uusi kioski sijaitsee Oriveden keskustassa Asunto Oy Sukkavartaan talossa ja on uusinta myymälätyyppiä edustava ns. talokioski.

R-kioskit tunnetaan erityisesti lehdenmyyntipaikkoina. Sitä ne todella ovat, erikoisliikkeitä alallaan. Jokaisella R-kioskilla (Rautatiekirjakauppa Oy:llä) on suora kosketus kaikkiin kotimaisiin kustantajiin ja lisäksi tuhansia yhteyksiä maapallon eri puolilla oleviin kustantajiin. Toisin sanoen minkä tahansa lehden ostaminen R-kioskista on mahdollista. Mikäli jotakin lehteä ei valikoimasta suoraan löydy, niin tilaamalla sen ainakin saa.

Edellämainitun jatkoksi voidaan sanoa, että R-kioskit ovat pienoistavarataloja. Niiden artikkelivalikoima on arvaamattoman laaja: täydellisen lehtivalikoiman lisäksi kirjoja, makeisia, tupakkaa, virvoitusjuomia, jäätelöä, erilaista paperikauppatavaraa, arpoja, raha-arpoja ja paljon muuta vaikkapa esim. sulakkeita. Erityisen maininnan arvoisia palveluksia ovat veikkauskuponkien vastaanottaminen iltaisin sekä ”filmit kuviksi”-kehityspalvelu.

R-kioski ei sinänsä ole Orivedellä uusi ja outo ilmestys, sillä onhan Rautatieaseman myymälä palvellut oriveteläisiä jo vuosikymmeniä. Kuitenkin keskustasta on tämäntyyppinen yleisönpalvelija puuttunut ja sellaisena on tämä uusi R-kioski varmasti tervetullut.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 16.7.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment