Esillä melkein koko elämän taival

Vesa Peltomaan näyttely Vihasjärven kansakoululla
Vesa Peltomaa ja Rakastavaiset kymmenen vuoden takaa. Kuva: Juha Jäntti

Puuveistokset ja maalaukset ovat vallanneet Vihasjärven kansakoulun tilat heinäkuun ajaksi. Elämäni taival on Vesa Peltomaan näyttely, joka tuo esille taiteilijan laajan tuotannon noin 260 esille tuodun teoksen kautta.

– Pidin täällä näyttelyn viimeksi vuonna 2004. Nyt innostuin taas, kun kuulin, että täällä on remontoitu paikat todella hyvään kuntoon. Valoisaa ja avaraa tilaa onkin nyt hienosti kahdessa kerroksessa, Peltomaa kehuu.

Laajan näyttelyn rakentaminen oli mittava urakka. Taiteilija kuljetti töitään paikalle kuukauden päivät. Suuri osa hänen puuveistoksistaan on kookkaita ja painavia.

Näyttely on Peltomaan pitkän uran laajimpia, ja se on kattava katsaus tekijän koko tuotantoon useammalta vuosikymmeneltä.

– Töissäni näkyy hyvin oma elämänkaareni. Jo kaukana takana ovat ajat, jolloin juominen hallitsi elämääni, mikä toi paljon ikäviä asioita arkipäivään ja ihmissuhteisiini. Ajan mittaan elämä on seesteytynyt, ja se näkyy uudemmissa töissäni.

Ihmisten väliset suhteet ovat tärkeässä roolissa Peltomaan teoksissa. Esillä ovat niin parisuhteiden syvempi olemus kuin laajemminkin ihmisten välinen kanssakäyminen. Teosten aiheet ovat useimmiten hetken mielikuvia, jotka pysyvät Peltomaan ajatuksissa niin pitkään, kunnes hän työstää ne sieltä pois.

Tekijä tavoittaa itselleen tärkeitä tuntoja ja ajatuksia edelleen monen jo vuosia sitten syntyneen teoksen äärellä. Yksi esimerkki on Rakastavaiset kymmenen vuoden takaa. Veistoksesta henkii se syvä tunne, jonka kaksi toisensa löytänyttä ihmistä voivat parhaimmillaan jakaa.

Toisenlaisesta välittämisestä kertoo vuoden takainen puuveistos Oikeat ystävät. Välähdys elävästä elämästä kuvaa sitä, miten äiti tarvitsee ja myös saa apua lasten hoitoon. Oma mies on siinä äärellä, ja naapurin tätikin tulee avuksi. Kaikki on hyvin, tasapainossa.

Samaa auttamisen aihepiiriä edustaa Naapuriapua, jossa naapurin täti on jälleen se ihminen, joka tulee ja auttaa.

Pehmeästä ja tunnelmallisesta hyvästä olosta kertoo Kuunsäteiden sylissä vuodelta 2009. Siinä on selkeästi abstraktimpaa otetta, mutta ihmishahmot ovat kuitenkin keskeisiä elementtejä.

– Kuunsäteet siinä kietovat ihmiset syleilyynsä, ja kaikilla on siinä hyvä olla. Tässä työssä on vähän fantasiaa, sitäkin pitää olla sopivasti. Puun pinta tuntuu tässä erityisen hyvältä, kun sitä silittelee ja tunnustelee.

– Sellaisen muutoksen huomaan, että oma tekemiseni on tullut vuosien mittaan tarkemmaksi. Ihmisten anatomia on kehittynyt, ja hahmot ovat ilmeikkäämpiä. Ihmiset ovat töissäni kaikkein tärkeintä.

Peltomaa työskentelee edelleen tiiviisti. Viime vuodet ovat olleet luomisen ja tekemisen kannalta hyvää aikaa. Aivan uusimmat veistokset eivät ole nyt esillä, koska puun pintakäsittelyn viimeistely ja sitä kautta teoksen kypsyminen esille pantavaksi vievät oman aikansa.

– Elämäni aikana en varmastikaan rakenna enää yhtään näin laajaa kokonaisuutta. Pienempiä näyttelyitä tulee varmasti jatkossakin.

Vesa Peltomaan näyttely Elämäni taival on esillä Vihasjärven kansakoululla 26. heinäkuuta asti.

Vesa Peltomaan näyttely Vihasjärven kansakoululla
Vesa Peltomaan laajassa näyttelyssä on esillä 265 puuveistosta ja maalausta. Kuva: Juha Jäntti
Vesa Peltomaan näyttely Vihasjärven kansakoululla
Oikeat ystävät on Vesa Peltomaan työ viime vuodelta. Kuva: Juha Jäntti

 

Leave a Comment