Walleniuksen Wapriikki kylpee nyt valossa – tehtaan pohjakerroksen galleriassa on esillä Alku

Walleniuksen Wapriikki
Hannele Eerola-Jämsén ja Jasmin Jämsén iloitsevat siitä, että Walleniuksen Wapriikin tarina on vihdoinkin saatu kunnolla alkuun. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Korkeakosken entinen kenkätehdas, Walleniuksen Wapriikki on nyt avoinna yleisölle.

Tehtaan pohjakerrokseen on kesäkuun aikana valmistunut galleriatila ja ensimmäinen Galleria WW:n taidenäyttely Alku avautui lauantaina. Näyttelyn teema oli tehdaskiinteistön ostaneen Hannele Eerola-Jämsénin ja kuraattorina toimineen Jaana Pärssisen yhteinen ajatus.

– Halusimme tuoda avajaisnäyttelyn teemassa esiin, että tässä on nyt kaikella tavalla kyse uuden alusta, Eerola-Jämsén sanoo.

Tehdaskiinteistö siirtyi Eerola-Jämsénin omistukseen viime vuoden lopulla. Alkuvuosi kului tiiviisti suunnitelmia luodessa ja tehdaskiinteistön tiloihin tutustumisessa. Kun visiot vahvistuivat tarpeeksi, oli aika aloittaa remontointi.

– Kesäkuun alussa me aloitimme gallerian ja myös pohjakerroksessa sijaitsevan kahvilan tilojen remontoinnin. Täältä on purettu paljon, muun muassa hyllyjä ja valvojan koppeja väliseinineen on poistettu. Samaan aikaan on rakennettu uutta, Eerola-Jämsén toteaa.

Walleniuksen Wapriikki
Tehdasrakennuksen ikkunat on nyt otettu esille. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Alkuun on nyt vihdoinkin päästy

Tehtaan kauneus ja ainutlaatuisuus alkoivat näkyä entistä paremmin, kun valonsäteet pääsivät valaisemaan tiloja aiemmin piilossa olleiden ikkunoiden läpi. Ikkunoita rakennuksessa riittääkin, niitä on lähes 200.

– Ikkunoiden esiin saaminen oli todella kova työ. Ne oli suojattu todella tiiviisti muun muassa muovilla ja vanerilla. Kiinnitykset oli tehty pienillä nauloilla, joiden irti nyppiminen vei paljon aikaa, Jasmin Jämsén kuvailee.

– Onhan tämä ihan uskomatonta, miltä täällä nyt näyttää, kun valo pääsee sisälle, Eerola-Jämsén ihastelee.

Tehtaan tiiliseinät ovat saaneet uutta valkoista maalia pintaansa. Kaikkia vanhoja ja rosoisia kohtia ei kuitenkaan ole haluttu piilottaa, sillä tehtaan henki on haluttu säilyttää mahdollisimman alkuperäisenä.

– Galleriatilaa me aiomme kuitenkin laajentaa. Puramme yhden tiiliseinän pois, jolloin gallerian koko taitaa jopa kaksinkertaistua. Sen työn vuoro on kuitenkin myöhemmin, Eerola-Jämsén kertoo.

Wapriikin pohjakerroksessa toimii nyt myös Tee- ja kahvihuone Singer. Sen sisustuksessa on hyödynnetty tehtaassa olleita koneita, muun muassa ompelukoneita.

Sen Hannele Eerola-Jämsén ja Jasmin Jämsén myöntävät, että tekemistä Wapriikissa on vielä paljon. Sitä he kuitenkin pitävät tärkeänä, että pitkän hiljaiselon jälkeen tehtaalla on jälleen elämää.

– Tästä on nyt hyvä jatkaa, kun olemme päässeet alkuun. Syksylle olemme suunnitelleet valotapahtumaa ja yhteydenottoja olemme saaneet jo mahdollisista seuraavista näyttelyistä, Eerola-Jämsén toteaa.

Tehtaalta voi myös vuokrata toimitiloja esimerkiksi yrityksen käyttöön, samoin juhlatilaa tehtaassa on runsaasti tarjolla. Erityinen Eerola-Jämsénin toive on jo pitkään ollut, että tehdas saisi seiniensä sisälle leipomon.

– Yhteistyötä me haluamme tehdä niin juupajokelaisten kuin muidenkin kanssa, Eerola-Jämsén painottaa.

Walleniuksen Wapriikki, Alku
Walleniuksen Wapriikin pohjakerroksen avaran tilan pylväs sai ympärilleen lasisen Liekki-teoksen. Se on tehty Lasipaja Sinisiivessä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Jokaiselle jotakin koskettavaa

Alku-näyttelyssä on esillä yhteensä yhdeksän taiteilijan töitä. Näyttelyn kuraattorina on toiminut Jaana Pärssinen. Hän pääsi tutustumaan galleriatilaan ensimmäisen kerran tammikuussa, jolloin paikka näytti vielä aivan toisenlaiselta.

– Silloin oli vaikea miettiä, että mitä tänne sopisi. Tilat olivat silloin täynnä tavaraa ja ikkunat suljettuina. Mittojakin pääsin ottamaan vain summittaisesti, Pärssinen hymähtää.

Nyt taideteokset ovat kuitenkin löytäneet selkeästi paikkansa. Varsinaisen galleriatilan lisäksi töitä on esillä myös sisääntuloaulassa. Yksi pylväistä on saanut ympärilleen keltaisia lasipalloja ja seiniltä löytyy niin valokuvataideteoksia kuin maalauksia.

Galleriatilan puolella taulut ovat saaneet seurakseen myös pronssiveistoksia.

– Halusin tuoda esille monipuolisen näyttelyn, jotta jokaisen olisi mahdollisuus löytää edes pikkuisen sellaista, joka alkaa hänessä resonoimaan.  Katsojalle ei siis saisi jäädä sellaista tunnetta, että näyttelyssä ei ollut mitään häntä koskettavaa.

Näyttelyn taiteilijat ovat Eila Ekman-Björkman, Nipa Nissinen, Nina Sabina Caballero, Lasipaja Sinisiipi, Maarit Björkman-Väliahdet, Jaana Pärssinen, Arja Kunttu, Jari Antila ja Hannu Oksanen.

Alku on esillä Galleria WW:ssä 27. syyskuuta saakka.

Walleniuksen Wapriikki, Alku
Helsinkiläisen Nipa Nissisen pronssiveistoksia on esillä varsinaisessa galleriatilassa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment