Selvitystyö Oriveden alakouluista on alkanut – kouluverkkokartoitus valmistuu tämän vuoden aikana

Orivedellä laadittava palveluverkkoselvitys kaupungin alakouluista valmistuu kuluvan vuoden aikana. Kaupunginhallitus päätti alakouluverkon selvittämisestä maaliskuussa. Tarkastelu tehdään vuosiksi 2020−2030.

Selvitystarpeen taustalla on koululaisten määrään huomattava lasku lähivuosien aikana sekä uuden opetussuunnitelman asettamat vaatimukset opetustiloille. Lisäksi kaupungin tiukka taloustilanne edellyttää mahdollisten säästöjen löytymistä.

Vuoden 2018 seutuvertailun mukaan Oriveden perusopetuksen oppilaskohtaiset kustannukset ovat seudun suurimmat. Kustannusrakenteeseen vaikuttavat keskimääräistä pienemmät koulut ja opetusryhmät sekä lakisääteiset oppilaskuljetuskustannukset.

Kaupungin tiedotteen mukaan erityistä tukea saavien oppilaiden osuus on seudun korkein, 7,2 prosenttia. Myös pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaiden määrä on seudun suurin, 2,1 prosenttia.

Oppilaiden tuen tarpeen vuoksi Oriveden laskennalliset oppilasmäärät erityisopettajia ja koulunkäynninohjaajia kohti ovat seudun pienimpiä. Erityisesti koulunkäynninohjaajien oppilaskohtaiset palkkakulut ovat reilusti seudun keskiarvoa suuremmat. Lisäksi erityisopettajien lukumäärä vaikuttaa oppilaskohtaisten henkilöstökustannusten muodostumiseen.

Tiedotteessa todetaan, että luokkamuotoisen erityisopetuksen osuus on kuitenkin seudun pienin, ja tuki järjestetään pääasiassa oppilaan lähikoulussa. Myös opinto-ohjaajan ja kuraattorin palvelut ovat Orivedellä hyvin resursoituja.

Palveluverkkoselvitystä varten koottu työryhmä järjestäytyi kesäkuussa. Työryhmään kuuluvat kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jussi Viljanen, varapuheenjohtajat Marjo Mäkinen-Aakula ja Nina Lahtinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Jakara ja varapuheenjohtaja Sini Kahilaniemi, lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja Ulla Eronen, valtuustoryhmien nimeämä edustaja Miia Saarinen sekä henkilöstöjärjestöjen edustaja Harri Raitala.

Työryhmän viranhaltijajäsenet ovat kaupunginjohtaja Juha Kuusisto, talous- ja hallintojohtaja Marjatta Lilja, kasvatus- ja opetusjohtaja Mia Mattila sekä tekninen johtaja Antti Jortikka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?