Tutkimusta ja tietoa

Televisiossa, radiossa ja jokaisessa Suomen sanomalehdessä julkaistiin 20.4.2020 ”puolueeton” tutkimus tuulivoimaloiden infraäänien vaikutuksesta ihmisiin.

Infraäänien ja esimerkiksi homeen altistus ihmiseen vaatii noin kahden vuoden ajan. Kun altistuminen on tapahtunut ja vaikka henkilö on päässyt niin sanottuihin normaaliolosuhteisiin, jo pienikin uusi altistus laukaisee voimakkaan allergisen reaktion.

Kyseisessä pitkäaikaistutkimuksessa erilaisia mittareita pidettiin noin 10 kuukauden ajan eri etäisyyksillä voimaloista. Kokeeseen osallistuneita ihmisiä mitattiin noin 10 minuuttia ja heitä altistettiin infraäänille noin 10 sekuntia. Koska mittarit eivät särkyneet, eikä ihmisissä havaittu merkittäviä haittoja tämän 10 sekunnin aikana, tekivät tutkijat nerokkaan johtopäätöksen: infraäänet eivät vaikuta ihmiseen.

Tutkimuksen johtaja tosin myönsi, että mittauksessa käytetyt tuulivoimalat ovat vain noin kolmanneksen esimerkiksi Orivedelle suunniteltujen myllyjen koosta, eivätkä tutkimustulokset täten ole mitenkään vertailukelpoisia.

Muualla Euroopassa tämänkaltaisten voimaloiden rakentaminen maalle on kielletty, mutta Suomen tuulivoimalainsäädäntö on jälkeenjäänyt ja kehitysmaatasoa. Todistettavastihan tuulimyllyfirmat  ovat korruptoineet Suomessa erilaisia yhdistyksiä, seuroja ja puulaakeja lupien saamiseksi, ehkäpä jopa yksittäisiä päättäjiä.

Kesämökkien, tonttien ja maaseudulla olevien omakotitalojen kysyntä on koronaepidemian aikana lisääntynyt merkittävästi ja tässä olisi mielestäni Orivedellä mahdollisuus hankkia uusia veronmaksajia. Aikaisempien kokemuksien mukaan tuulimyllyjen tulo paikkakunnalle kuitenkin laskee talojen ja rivitalojen hintoja noin 30 prosenttia, kerrostalojen hinnat tippuvat 20 prosenttia.

Toisaalta ruhtinaallisilla kiinteistöveroilla saadaan ehkä ainakin osa yhteiskunnan vastuulle aikanaan joutuvista, matkansa päähän tulleista myllynromuista puretuiksi. Jos ne nyt sitten enää ketään kiinnostavat.

Albert Einsteinin sanoin: Vain kaksi asiaa ovat äärettömiä  – universumi ja ihmisten typeryys, enkä ole ensimmäisestä aivan varma.

Järkeä odotellessa

Kullervo Erkkilä

Leave a Comment