Ylioppilaaksi valmistunut Sara Hallamäki ilahtui, kun kirjoitusten aikataulua nopeutettiin – ”En olisi tykännyt, jos jotakin olisi pitänyt kirjoittaa vasta syksyllä”

Sara Hallamäki on yksi keväällä 2020 Oriveden lukiosta valmistuneista ylioppilaista. Kuva: Jaana Ala-Lahti

– Nyt on helpottunut olo, toteaa Oriveden lukiosta ylioppilaaksi valmistunut Sara Hallamäki.

Hallamäki ja muut tänä keväänä ylioppilaskirjoituksiin osallistuneet valmistautuivat tutkinnon suorittamiseen poikkeusoloissa. Vielä lukulomalle lähdettäessä tilanne ei Hallamäkeä hermostuttanut. Epävarmuus alkoi kuitenkin nousta mieleen, kun koronaan varautumisen vaikutukset alkoivat näkyä selkeämmin arjessa.

– Isoin pelko siinä vaiheessa oli, että jos en saakaan kirjoittaa kaikkia aineita enkä valmistuisikaan ylioppilaaksi tänä keväänä. En olisi yhtään tykännyt siitä, että jotakin olisi pitänyt kirjoittaa vasta syksyllä. Se olisi ollut tosi raskasta.

Syksylle kokeita ei kuitenkaan päädytty siirtämään. Sen sijaan kevään kirjoitusaikataulua tiivistettiin niin, että reaaliaineiden kirjoittamista aikaistettiin viikolla. Se sopi Hallamäelle.

– Olin siitä aikaistamisesta tosi iloinen, sillä halusin saada ne kokeet tehtyä. Olin myös aloittanut aika ajoissa lukemaan kirjoituksia varten, joten muutos ei haitannut minua yhtään.

Hallamäki kirjoitti viisi ainetta: äidinkielen, englannin, psykologian, uskonnon ja lyhyen matematiikan. Näistä uskonnon hän kirjoitti jo syksyllä.

– Kaikki kokeet menivät loppujen lopuksi aika kivuttomasti. Eniten stressasin matematiikkaa, sillä meidän prelit siitä oli niin vaikeat. Jotenkin siitä jäi sellainen olo, että nyt on kyllä matikan ylppärit ihan hirveä koettelemus. Hyvin se matikka kuitenkin meni.

Sara Hallamäki, ylioppilas 2020, Oriveden lukio
Sara Hallamäki on vapaa-ajallaan intohimoinen kirjoittaja, piirtäjä ja valokuvaaja. Opettaja on kuitenkin hänen toiveammattinsa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Tuttu ympäristö ja hyvät kurssit vakuuttivat

Hallamäki suoritti lukiossa runsaasti kirjoittajalinjan kursseja, vaikka virallisesti hän opiskeli yleisellä linjalla. Itse asiassa kirjoittajalinjan kurssit olivat yksi syy, miksi hän valitsi Oriveden lukion opiskelupaikakseen.

– En halunnut vielä muuttaa pois kotoakaan, joten sekin vaikutti. Koin silloin, että minun olisi helpompi lähteä rakentamaan itseäni tutussa, omassa ympäristössä. Se oli turvallinen ja hyvä valinta.

– Olin myös kuullut paljon hyvää Oriveden lukiosta. Ja sitten kirjoittajalinjalla oli tarjolla juuri sen tyyppistä opiskelua, joka on minulle tosi rakasta, Hallamäki jatkaa.

Kirjoittajalinjan kursseilla Hallamäki on päässyt kirjoittamaan muun muassa draamaa, lyriikkaa ja proosaa. Erityisen antoisaa Hallamäen mielestä oli päästä jakamaan omia tekstejä muiden kanssa ja keskustelemaan niistä muiden kirjoittamisesta nauttivien kanssa.

– Se on ollut todella hedelmällistä, kun on voinut keskustella teksteistä. Kirjoittajana nautin siitä, että pääsen jakamaan tekstejäni ja saan palautetta ihmisiltä, jotka ymmärtävät aihealuetta. Se on ollut minulle todella hyödyllistä.

Kirjoittajalinjan kursseilta Hallamäki on saanut lisää intoa kirjoittamiseen. Parhaat opit ja oivallukset ovat myös olleet varsin yksinkertaisia: tekstiä voit tuottaa vain tuottamalla eikä prosessia pidä pelätä.

– Pitää istua alas ja tehdä. Sitä ei kannata pelätä, että mitä jos tämä ei onnistukaan tai että mitä jos en saa tätä valmiiksi. Ei kerralla tarvitsekaan saada valmiiksi. Kun kirjoittajana kehittyy, niin aina voi tehdä uusia versioita vanhoista teksteistä.

Sara Hallamäki on syntyjään orivesiläinen. Hän pitää paikkakunnan luonnonläheisyydestä ja rauhallisuudesta.

Oma intohimo pääsi esiin kirjoituksissa

Äidinkielen kirjoitustaidon ylioppilaskokeessa Hallamäki suorastaan ilahtui. Kokeessa ollut aihe sopi nimitäin hänelle täydellisesti.

– Kirjoitustaidon kokeessa aiheena oli tarinat ja kerronnallisuus. Se oli niin minun juttuni. Mulla oli erittäin hauskaa sen kanssa!

Tekstissään Hallamäki hyödynsi omaa kirjoittajan taustaansa. Punaisena lankana hänen äidinkielen ylioppilasaineessaan kulki nimittäin se, kuinka hän itse rakastaa kirjoittamista.

– Ei se toki ollut se tekstin pointti, mutta käytin sitä siinä hyväkseni.  Se vähän huvittaa, että pääsin tekemään sellaista kirjoituksissa. Tuli olo, että eihän tämän pitänyt kivaa olla, Hallamäki nauraa.

Hallamäen toiveena on, että jo ensi syksynä hän olisi opiskelemassa suomen kieltä ja kirjallisuutta joko Jyväskylän tai Tampereen yliopistossa. Opintojen jälkeen hän haluaisi työskennellä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Se on ollut hänen toiveammattinsa jo alle 10-vuotiaasta lähtien.

– En vielä tiedä, järjestetäänkö pääsykokeita eikä todistusvalinnoistakaan oikein ole vielä mitään tietoa. Sellaisessa epätietoisuudessa tässä saa loppukuun vielä elää. Mutta toki tilanne on nyt kaikille sama.

Nyt valmistuva ikäluokka ei pääse tänä keväänä yhdessä juhlistamaan valkolakin saamista. Sitä Hallamäki pitää harmillisena asiana.

– Onhan se harmi, että tämä osui nyt omalle kohdalle. Pienestä asti olen kuitenkin toivonut, että olisin ylioppilas ja sitä saavutusta pääsisi yhdessä juhlimaan. Mutta kyllä tämän kanssa elää. Tärkeintä on, että valmistuin ylioppilaaksi.

Ydinperheelleen Hallamäki aikoo kuitenkin pienet juhlat järjestää.

– Laitan ylioppilaslakin päähän ja sitten kahvitellaan pienellä porukalla. Onneksi tässä voi sitten jatkossa kertoa, että ollaanpahan kirjoitettu ylioppilaiksi aika erikoisissa oloissa.

Lue tästä, ketkä muut ovat valmistuneet alueeltamme ylioppilaiksi: Oriveden lukiosta valmistuu 36 ylioppilasta – katso lista alueen ylioppilaista täältä!

Leave a Comment