Sote-osuuskunta Pirkanmaan hartioilla on nyt riittävästi leveyttä – tavoitteena on tarjota palveluita yhden luukun kautta

Sote-osuuskunta Pirkanmaa

Sote-osuuskunta Pirkanmaahan on liittynyt mukaan kymmenkunta paikallista yrittäjää. – Uusia yrittäjiä otamme totta kai mielellämme toimintaan mukaan, sanoo Marjo Mikkola (3. oik.). Kuva: Sanna Voimanen.

Viime vuonna perustetulle Sote-osuuskunta Pirkanmaalle kuuluu nyt hyvää. Hiljaiselta tuntuneen alkuvaiheen jälkeen osuuskunnan viesti on kiirinyt paikallisten yrittäjien keskuudessa ja kiinnostus sitä kohtaan on kasvanut.

Mukaan yhteisöön on saatu nyt kymmenkunta yrittäjää. Se tarkoittaa sitä, että osuuskunnalla on riittävästi rahkeita palvella asiakkaita arjen eri asioissa.

– Meillä on jo nykyisen verkoston kautta todella hyvin erilaisia palveluita saatavilla. Yhteisen tekemisen malli ja töiden jakaminen onnistuvat, kun verkosto on riittävän suuri, Marjo Mikkola sanoo.

Sote-osuuskunta Pirkanmaan toimintaa Orivedellä ryhtyi laittamaan alkuun Oriveden Lääkäriasema ja yrittäjä Marjo Mikkola. Sen varsinainen ensimmäinen ulostulo tapahtui marraskuun lopussa kaupungintalolla pidetyssä tapahtumassa.

– Siellä ei ollut kovin usea yrittäjä mukana, mutta kaupungin edustusta oli hyvin paikalla. Tajusimme, että se oli meiltä väärä lähestymisyritys yrittäjiin. Siksi me ryhdyimmekin järjestämään lounasravintoloissa tupailtoja, Mikkola kertoo.

– Me kutsuimme yrittäjiä tupailtoihin ja kerroimme heille, mistä osuuskunnassa on kyse. Vähitellen heitä liittyi myös mukaan, Mikkola jatkaa.

Oma työ pysyy, mutta osuuskunta voi tuoda lisää

Sote-osuuskunnan jäsenenä yrittäjä toimii yhä oman alansa yksittäisenä edustajana. Osuuskunnan kautta yrittäjät kuitenkin myös verkostoituvat ja sitä kautta suosittelevat muita paikallisia palveluita. Yhtenä tavoitteena onkin saada paikalliset palvelut säilytettyä.

– Verkostona me pystymme myös tukemaan toinen toisiamme. Iso osahan meistä on yksinyrittäjiä. Jos esimerkiksi sairastun, niin minulla on oma verkosto tukena auttamassa työssäni, Mikkola kuvailee.

Sote-osuuskunta Pirkanmaa on tarkoitettu kaikille Oriveden, Juupajoen ja Kangasalan yrittäjille, jotka voivat tarjota palveluita sosiaali- ja terveysalalta. Mikkolan mukaan tämän sateenvarjon alle mahtuukin vaikka ja mitä.

– Kun ihmisen elämänkaareen kuuluu ihan kaikkea, niin ei oikeastaan ole olemassa palveluita, jotka eivät voisi kuulua tarjontaamme.

Yhdestä paikasta monet palvelut

Osuuskunnan etuna Mikkola ja muut yrittäjät pitävät sitä, että asiakas saa kaiken tarvitsemansa avun soittamalla vain yhteen palvelunumeroon. Asiakkaan tarpeet käydään myös läpi palvelukartoituslomakkeen avulla.

– Sen kautta saa kauppapalvelun, kyydin lääkäriin ja lääkärille pääsyn, siivousta, kuntoutusta, ruoan laittoa ja vaikka matot pestyä tai hoivaturvaa ja -tekniikkaa. Tässä pyritään myös jatkuvuuteen eli siihen, että asiakkaan luona kävisi aina hänelle jo tuttu henkilö, Mikkola listaa.

– Osuuskunnassa me voimme ottaa asiakkaan hoitaaksemme kokonaisvaltaisesti, kartoittaa hänen tarpeensa. Jos hänen kodistaan on rännit puhdistettava, niin hoidamme sen yhtä lailla kuin vaikkapa verenpaineen mittauksen, Sote-osuuskunta Suomen verkostoasiantuntija Petri Sipilä jatkaa.

Asiakkaasta alkaa huolehtia se osuuskunnan jäsen, jolla on ensimmäisenä mahdollista tarjota asiakkaan tarvitsema palvelu. Kyseinen yrittäjä ottaa suoraan yhteyttä asiakkaaseen ja sopii käynnin ajankohdan.

Mikkolan mukaan yhteisön vahvuus nousee esiin myös silloin, jos esimerkiksi kunta tai kaupunki haluaisi tehdä siivoussopimuksen.

– Meillä on silloin tarjota leveämmät hartiat kuin erillisinä yksinyrittäjinä. Osuuskuntana olemme uskottava kumppani, Mikkola toteaa.

Osuuskuntaan mukaan liittyvän yrittäjän on täytettävät tietyt kriteerit. Sillä varmistetaan, että tarjottava palvelu on turvallista, luotettavaa ja laadukasta.

– Se kannattaa myös muistaa, että osuuskunnan päätehtävä ei ole tuottaa voittoa, vaan tuottaa jäsenilleen etua. Tässä yhteisössä etu on, että itse kukin saa sen kautta lisää myyntiä. Sitä kautta palvelut säilyvät paikkakunnilla ja alueet säilyvät elinkelpoisina, Sipilä sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?