Talvi on parasta aikaa kylpyhuoneremontille – moni luulee toisin

kylpyhuoneremontti

Mikko Mäkinen levittää ja tasoittaa kylpyhuoneen uutta lattiamassaa. Talvi on sopiva aika pesutilaremontteihin, koska massat ja pinnoitteet kuivuvat hyvin kuivan ilmanalan ansiosta.

 

Useimmilla rakennus- ja remonttialan yrityksillä riittää töitä ainakin toistaiseksi, vaikka koronaepidemia on ajanut monta toimialaa hiljaiselon puolelle. Orivesiläinen MM-Rakennustyö on urakoinut viime viikkoina kerrostalokohteessa usean kylpyhuoneen peruskorjauksia, ja töitä on tiedossa hyvänlaisesti edelleen kesää kohden mentäessä.

Yrittäjä Mikko Mäkinen tekee niin uudis- kuin saneerausrakentamistakin. Pesuhuone- ja saunaremontit ovat olleet jo pitkään suurin työllistäjä. Yritys työllistää Mäkisen lisäksi yhden työntekijän. Oma poika on myös tarvittaessa mukana, lähinnä kesätöissä.

– Juuri nyt piilee pieni arvoitus siinä, että jotkut asiakkaani kuuluvat koronaepidemian riskiryhmään. Siksi pääsy joihinkin koteihin ei ole nyt ehkä mahdollista. Mutta onneksi tiedossa on myös työmaita, joihin tilanteen ei pitäisi vaikuttaa, Mäkinen arvioi.

Epidemia saattaa vähentää remonttipalvelujen kysyntää pidemmällä aikavälillä. Jos talouteen tulee ansionmenetyksiä, eikä käsillä ole pakottavaa remontin tarvetta, hankkeita voi siirtyä tuonnemmaksi.

– Joka tapauksessa elämme tällä alalla jatkuvasti hektisiä aikoja, ja työtilanne vaihtelee koko ajan. Kesäisin töitä on yleensä hyvin, mutta talvisin on joskus hiljaisempaa. Elämä on kuitenkin usein yllätyksellistä, ja yksi puhelinsoitto voi tuoda töitä puoleksikin vuodeksi eteenpäin.

 

Mikko Mäkinen odottelee, kun hänen poikansa Niklas Mäkinen sekoittaa uuden annoksen lattiamassaa.

Talvi on otollinen aika tehdä kylppäriremontteja, vaikka moni luuleekin toisin. Mäkinen on hyvillään siitä, että nytkin on tehtäväksi tullut hyvänlainen määrä kylpyhuoneiden uusimisia samassa taloyhtiössä.

– Ihmisillä on sellainen käsitys, että pesuhuone- ja saunaremontteja olisi mahdollista tehdä vain kesällä. Todellisuudessa esimerkiksi lattiavalujen, tasoitteiden ja vesieristeiden kuivumisolot ovat talviaikaan paljon paremmat, Mäkinen korostaa.

Kun kesällä on sopivasti kuuma ja kostea ilmanala, mikään ei kuivu luonnostaan. Silloin on tarpeen jouduttaa kuivumista puhaltimilla.

Saneeraustöissä näkyy yhä selvemmin se, että ihmisten vaatimustaso on noussut. Saunan ja pesutilojen viihtyisyys on entistä tärkeämpää.

– Olen ollut alalla nyt parikymmentä vuotta. Sen huomaa, että ihmiset haluavat nyt enemmän pientä ylellisyyttä ja erikoisuuttakin, samalla kun tilojen väljyys ja mukavuus ovat keskeisiä tavoitteita.

Ilmiö tarkoittaa käytännössä näyttävämpien seinä- ja lattialaattojen valintaa, saunan tavallisesta poikkeavia paneeleita ja lauderakenteita, kiukaiden upotuksia ja led-valojen käyttöä. Sauna on enemmänkin oleskelutila kuin vain paikka, jossa pyörähdetään ottamassa löylyt.

Kun tilaaja on valmis sijoittamaan saneerauskohteen laatuun ja ilmeeseen, Mäkinen pääsee haastamaan itseään mieluisalla tavalla. Tilaisuus toteuttaa jotain perusratkaisuja vaativampaa tuo työhön mielekkyyttä.

– Tällaisissa kohteissa pääsen laittamaan kaiken ammattitaitoni peliin etsiessäni uudenlaisia ratkaisuja. Kun sitten asiakas on tyytyväinen lopputulokseen, se todella palkitsee ja antaa itselleni virtaa.

Tekijän kannalta on myönteistä sekin, että taloyhtiöt ovat alkaneet ennakoida paremmin tulevia pesutilojen remonttitarpeita. On ymmärretty, että on halvempaa uudistaa paikat ajoissa kuin korjata sitten, kun vaikkapa vesivahinko on jo tapahtunut.

Viime kesäksi Mäkinen sai työkohteen, jossa koko rivitaloyhtiön kaikki pesuhuoneet ja saunat uusittiin. Vakiintuneet suhteet isännöitsijöihin ja alan yrittäjiin tuovat aina välillä isojakin urakoita.

– Kun aloitin nämä hommat, oma aikansa meni, ennen kuin minulla alkoi olla nimeä ja tunnettuutta. Paras myyntivaltti ja suositus on tehdä työt juuri niin kuin ne pitää tehdä. Asiakasta kohtaan tulee olla aina rehellinen. Kun hinnat ja ehdot sovitaan, niistä pidetään kiinni.

 

Taloyhtiöt teettävät yhä enemmän pesutilaremontteja jo hyvissä ajoin ennen kuin esimerkiksi vesivahinkoja alkaa ilmaantua.

– Oma tavoitteeni on tehdä työ aina niin hyvin, että koskaan ei tule tarvetta palata työmaalle takaisin. Joskus tietysti tulee virheitäkin, mutta ne sitten todetaan ja hoidetaan reilusti kuntoon.

Yhteistyö ja paikallisuus ovat Mäkiselle tärkeitä osatekijöitä yrityksensä toiminnassa. Hän käyttää tuttuja paikallisia yrittäjiä omien työmaidensa putki- ja sähköasennuksissa. Työtä helpottaa, kun osalliset tuntevat hyvin toistensa toimintatavat.

– Muutenkin on hyvä muistaa, että Orivesi on pieni kaupunki, ja voimavarat ovat täällä rajalliset. Täällä on hyvä henki siinä mielessä, että me yrittäjät tuemme toisiamme ja teemme hommia kimpassa. Tarvikkeet pyritään hankkimaan oman alueen yrityksistä.

– Yhteistyö on juuri nyt erityisen tärkeää. Pidetään raha omassa kylässä, jotta mahdollisimman moni meistä pysyy pystyssä näiden tiukkojen aikojen läpi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?